Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:39, 21. 9. 2020.

| Društvo

Počinje Evropska nedelja mobilnosti, u utorak bez automobila u centru Niša

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
kante
Bez automobila; foto: A. S.

I na jugu Srbije biće obeležena Evropska nedelja mobilnosti nizom manifestacija uključujući street art, kao i Dan bez automobila, pa će centar Niša biti zatvoren za vozila u utorak 22. septembra od 9 do 12 sati. Organizatori žele da ukažu na značaj zdravih stilova života, izbor aktivnih načina kretanja ili kombinovanje hodanja i biciklizma s javnim prevozom.

“Mobilnost za sve bez štetnih gasova” – tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra, nizom aktivnosti u 50 zemalja i više od 2.800 gradova, uz jasnu poruku – Kreći se, samo ne autom. Grad Niš i EU info kutak u Nišu i ove godine zajednički učestvuju u obeležavanju manifestacije.

U cilju promocije urbane mobilnosti, EU info kutak inicirao je “street art“ akciju na Bulevaru Medijana u Nišu koja podrazumeva "umetničke intervencije“ iscrtavanjem elemenata koji pružaju mogućnost za aktivnost i zabavu svim uzrastima - od najmlađih do najstarijih. Pored prilike za šetnju i trčanje, posetioci će moći da prođu kroz "lavirint", odigraju "školicu" i uživaju u atraktivnijem i živopisnijem okruženju. Takođe, posebno kreirane poruke podsetiće ih na značaj mobilnosti i zdravlja naše životne sredine. Predstavljanje „umetničkih intervencija“ planirano je za 22. septembar od 12 sati, kada budu završeni radovi - navode iz EU info kutka.

Istog dana, 22. septembra od 9 do 12 sati u centru Niša biće obeležen Dan bez automobila, a deo grada biće zatvoren za saobraćaj. Ovom prilikom, od 11 sati planirana je centralna ceremonija obeležavanja ove značajne manifestacije, u okviru koje će biti dodeljene i nagrade dobitnicima na nagradnom kvizu koji se realizuje na FB stranici EU info kutka u Nišu, u saradnji sa Gradom.

Tokom Evropske nedelje mobilnosti postavljaju se pitanja u vezi sa mobilnošću, kako kažu, a neki od učesnika koji daju tačne odgovore biće nagrađeni. Obezbeđene su kacige za bicikl, rančevi, flašice za vodu i zaštitne maske.

Na inicijativu Evropske komisije, od 2002. godine održava se Evropska nedelja mobilnosti sa idejom da unapredi javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza.


Akcija prvi put i u Vlasotincu

Niz aktivnosti odvijaće se u sredu 22. septembra od 10 do 16 sati na više lokacija u Vlasotincu i u skladu sa preporukama vezanim za epidemiološku situaciju, a kako najavljuju iz Opštine, zaposleni u lokalnoj samoupravi će ličnim primerom podržati akciju tako što će na posao doći bez automobila – pešice, biciklom ili javnim prevozom.Trg oslobođenja i Nemanjina ulica biti zatvoreni za motorni saobraćaj od šest do 16 sati.

Program počinje u 10 sati na trgu oslobođenja vožnjom nemotornih sredstava za prevoz – bicikala, rolera i trotineta. Od 10.30 do 11.30 gimnazijalci će deliti letke sa eko porukama, osnovci iz škole „8.oktobar“ učestvovaće na radionici na otvorenom u centru kod spomenika, učenici Tehničke škole će na Nešićevom keju izvesti kreativan prikaz korišćenja alternativnih goriva - navode.

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati u akciji Dan bez automobila, pružajući time podršku manifestaciji Evropska nedelja mobilnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    22:13 // 21. 9. 2020.

    Znaci pocelo je ... Polako pocinju probe sa restrikcijama u buducnosti , gde ce narod moci da vozi samo odredjenim danima i po odobrenju

  • branislav

    20:31 // 21. 9. 2020.

    ,značaj zdravih stilova života,
    poruka organizatora?
    Dobrog vazduha u gradu nema,izmerite sutra zagadjenje kod ureda,biće veće nego od uobičajenog.Bolje je organizovati šetnje u prirodi...pardon Korona????

  • Naissus

    18:58 // 21. 9. 2020.

    Koji li teletabis dolazi na ovakve ideje?? U vreme jutarnjeg špica zatvara najprometniju i najširu ulicu u gradu!! Njbolje da sutra niko ne kreće na posao jer će definitivno da zakasni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: