Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:23, 15. 7. 2015.

| Društvo

Pokroviteljstva određuje kuturna politika, a Niš je nema

Autor:S. Janačković, P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
koncert-ceca.jpg
Grad Niš "prihvatio se pokroviteljstva nad organizacijom manifestacije "Koncert Svetlane Ražnatović" 2013. godine

Grad Niš, kao pokrovitelj događaja poput koncerata Cece, Ace Lukasa ili Dženana Lončarevića, čak i sa nematerijalnom podrškom pokazuje da vlast svojim autoritetom stoji iza takvih događaja i vrednosti koje oni promovišu, kažu kulturolozi.

Moderator izrade Strategije kulturnog razvoja Grada Niša od 2012. do 2015. godine dr Predrag Cvetičanin kaže da to kome se pokroviteljstva grada daju zavisi od identiteta grada, od toga kako grad vidi sam sebe i kako žele da ga drugi vide.

Pa, ako smo mi grad čiji identitet izražava muzika Ace Lukasa, onda bi Grad Niš trebalo da i na druge načine oda počast ovom umetniku. Ali onda ne bi trebalo da se ljutimo što nam se drugi smeju - kaže Cvetičanin.

Peđa-Cvetičanin Cvetičanin: "To kome se pokroviteljstva Grada daju zavisi od identiteta Grada, od toga kako Grad vidi sam sebe i kako žele da ga drugi vide"; foto: mc.rsOn dodaje da bi posebno sa nefinansijskim pokroviteljstvima trebalo biti jako oprezan, upravo zbog njihove važne simboličke dimenzije.

Pokroviteljstvo grada simbolički znači: “Grad preporučuje događaj kao primer kulturne vrednosti”, a tu bi trebalo biti bar jednako štedljiv i oprezan kao i sa parama - ističe Cvetičanin.

Primećuje da u praksi obezbeđivanje pokroviteljstava verovatno više zavisi od veštine, veza i političkih kontakata organizatora koncerata.

Upravo takvo ad hoc odlučivanje pokazuje odsustvo kulturne politike Grada, koja bi trebalo da bude orijentir u svakom pojedinačnom slučaju – u odlučivanju šta je to što Grad afirmiše, a šta je to što ga ponižava - objašnjava Cvetičanin.

Kulturolog Maja Vukadinović mišljenja je da se kulturna politika Srbije menja sa smenom ministara, gradske ili republičke vlasti.

Takav pristup ni kratkoročno, a pogotovo dugoročno, ne može doneti pozitivne rezultate. Iako kulturna politika države nije precizno formulisana, lokalna samouprava bi trebalo da odredi koji događaji imaju prioritet i zašto bi njih trebalo podržati - smatra ona.

Maja-Vukadinovic Maja Vukadinović: "Kulturna politika Srbije menja sa smenom ministara, gradske ili republičke vlasti"; foto: mc.rsDodaje da komercijalni događaji poput koncerata na gradskim trgovima nisu jedini koji zaslužuju pokroviteljstvo, kao i da komercijalni karakter događaja ne treba da bude jedino i glavno merilo pri odabiru.

Mnogo značajnije je podržati manje komercijalne događaje i stvaraoce i time podstaći i građane da upoznaju nešto što izlazi iz okvira komercijalne kulture - dodaje Vukadinovićeva.

Profesor sociologije kulture Nikola Božilović ističe da političke odluke o pokroviteljstvu određenih događaja utiču i na formiranje ukusa publike, ali da je poznato da političarima odgovara "populistički nivo", a ne ono što je "kritički intonirano".


Podršku ipak ne dobijaju svi

I mada je gradonačelnik Niša Zoran Perišić "Južnim vestima" rekao da su nematerjalnim pokroviteljstvima svima izašli u susret, postoje neke manifestacije koje, iako traju godinama, nikakvu pomoć Grada nisu dobile.

Gradu smo se dopisom obraćali svake godine od 2012. do 2014. ne za novac, već za jeftinije iznajmljivanje hale "Čair". Nikad nismo ni odgovor dobili, pa pošto ona košta mnogo, bili smo prinuđeni da se ove godine preselimo na Niško sajmište - kaže organizator festivala elektronske muzike "Naissus House Fest".

Podsetimo, Grad je "nematerijalno podržao" koncert Cece Ražnatović 2013, godine, a trebalo je da bude pokrovitelj i koncerta Aci Lukasu koji je, međutim, otkazan zbog bolesti pevača.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Beli

    15:31 // 16. 7. 2015.

    A upravu za kulturu vodi Niska prica?

  • Двери Ниш

    09:39 // 16. 7. 2015.

    Културна политика подразумева стратегију која се не мења са сваком променом власти.Она би требала да подразумева консензус али њега нема јер је мало оних који ''себе-данас'' стављају у други план иза оног ''и други-сутра''И да,културна политика Ниша се креира у Нишу од стране Нишлија иза којих стоје дела а не партијске књижице.Њих у овом случају треба поцепати и не подсећати се ко је чију задужио.

  • Antiprotivan

    09:26 // 16. 7. 2015.

    Ma dajte molim vas, šta se pravite fini. Pa neće valjda da podrže one čupavce što neki tamo džez sviraju!? Ili one što ne spavaju noću nego se tresu!? Ceca je bre narodna majka! Aca Lukas Car! Ajde, bre!
    Predlažem da se Niš jednom pokaže u pravom svetlu i napravi spomenike Ceci i Breni! PA jel zaslužiuo neko više od njih!?
    P.S. Gradski oci, nemojte stvarno. Ovo je sarkazam. Ima u vujakliji šta je.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: