Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:40, 1. 2. 2013.

| Društvo

Porast siromaštva u Srbiji

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
geronto-domacice.jpg
ilustracija; foto: novosti.rs

Među socijalno ugroženim osobama koje primaju neku vrstu pomoći, sve je više radno sposobnog stanovništva, pokazuje istraživanje.

Takođe, istraživanje koje je obavila organizacija “Amity” pokazuje da je najviše siromašnih u selima.

U ovoj organizaciji objašnjavaju da se često dešava da u socijalno ugroženim porodicama ne živi samo jedna osoba koja je socijalni slučaj, već da često postoji bar još jedna osoba, sin ili ćerka, koja je radno sposobna, a nije u mogućnosti da radi jer mora da brine o ocu ili majci.

Kao moguće rešenje Vlade Satarić, koordinator organizacije, predlaže angažovanje geronto domaćica.

- Preko fondova EU postoji mogućnost da opštine obezbede novac za angažovanje domaćica, tako da ne moraju da troše novac iz svog budžeta. Time što će domaćice preuzeti deo brige o starijima, mlađi mogu da potraže posao i da sebi obezbede platu - kaže Starić.

 

On smatra da se ovako višestruko smanjuju drugi troškovi opština.

- Zapošljavajući geronto domaćice smanjuje se nezaposlenost. Dalje, ljudi koji dobijaju negu zdravije će se hraniti, bolje će se osećati i biće zdraviji, pa opština štedi na troškovima zdravstvenog osiguranja - kaže Vlade Satarić, koordinator istraživanja.

 

U Centru za socijalni rad u Vlasotincu kažu da je angažovanje geronto domaćica dalo dobre rezultate i približilo Centar ljudima kojima je potreban.

- Za one ljude sa sela koji su stari i socijalno ugroženi angažovali smo domaćice iz mesta gde žive pa smo time i smanjili putne troškove koje domaćice svakodnevno imaju. Ovakav način brige o starima dao je dobre rezultate i veliki je broj zadovoljnih korisnika - kaže Ljubinka Cvetanović iz Centra za socijalni rad u Vlasotincu.

 

Istraživanje je pokazalo da je u Srbiji siromašno 46 opština, a to je čak četvrtina zemlje. Polovina od toga spada u takozvane devastirane opštine.

- Ovim je obuhvaćena cela Srbija i rezultati su primenjivi za skoro svaku opštinu ili grad. Ne treba ulepšavati sliku, već pričati o problemima ovakvim kakvi jesu jer ukazivanje na probleme je prvi korak u njihovom rešavanju – kaže Satarić.

 

On objašnjava da “prema nezvaničnim podacima u Srbiji živo oko 12% siromašnog stanovništva, a to znači da svaki deseti čovek kog na ulici sretnemo gladuje”.

Kao jedno od dobrih rešenja, do kojih se došlo na osnovu analize rezultata istraživanja, je da oni koji primaju socijalnu pomoć budu angažovani u poslovima izvođenja javnih radova ili preko sličnih programa. Starić objašnjava da ovako korisnici pomoći mogu sebi obezbediti zaradu koja će biti veća od novčane pomoći koju primaju. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nemanja Ilic

    15:49 // 3. 2. 2013.

    Ko moze da radi, a nece i pritom kuka da nema para ne treba ni da dobija pomoc!

  • MN

    03:40 // 3. 2. 2013.

    bilo bi bolje da se nesto gradi u ovom gradu,pa da se taj narod zaposli,jer ni tim sto cekaju za taj red pomoci sigurno nije prijatno sto su spali na taj nivo!a to,kome se daje,i dal se daje stvarno nekome ko nema,to se sigurno treba ispitati!

  • draganni

    23:17 // 1. 2. 2013.

    Mada, ima mnogo i laznih siromaha koji koriste privilegije ove drzave, dok do pravih siromaha pomoc tesko ili nikako ne dolazi.

    Krajnje je vreme za socijalne karte ali sa stvarnim podacima.

    U gornjem tekstu se kaze: "korisnici pomoći mogu sebi obezbediti zaradu koja će biti veća od novčane pomoći koju primaju".

    Smatram da cemo tesko imati prilike to da vidimo kada su romi u pitanju, jer za to nece imati vremena zbog obaveza prema tezgama jer moraju da kontrolisu radnike koji rade na njima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: