Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 18. 6. 2012.

| Društvo

Pronađena arheološko nalazište kod Vranja

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Meanište 2

Na jednom od 33 lokaliteta pronađena je vredna nekropola ranobronzanog doba i brojni predmeti kultnog karaktera, među kojima su najkarekterističnije amfore kakvih u arheološkom svetu ima svega četiri, dok je isti broj pronađen samo na ovom lokalitetu.

Radovi su u okviru arheološko-istraživačkih radova na autoputu E75 uoči izgradnje Koridora 10.

meaniste

Na lokalitetu "Meanište" u selu Ranutovac, nadomak Vranja, radovi su počeli aprila i trebalo bi da budu završeni do kraja meseca, a istražuje se 400 metara kvadratnih.

- Otkrili smo tri praistorijska horizonta, koja su nam potvrdila postojanje naseljenog mesta iz ranobronzanog, ranogvozdenog i starijeg gvozdenog doba. Svakako je za nauku najvrednije otkriće nekropola u kojoj su spaljivani pokojnici na lomači, a zatim pohranjivani. Keramičke posude koje su pronađene ovde, verovatno kultnog karaktera, svedoče o jakom uticaju kulture Grčke – objašnjava Aleksandar Bulatović, naučni radnik Arheološkog instituta i koordinator projekta arheoloških nalazišta na Koridoru 10.

Sa naučnog aspekta lokalitet Meanište u Ranutovcu je veliko i značajno nalazište u Srbiji jer čini zatvorenu arheološku celinu.

meaniste

S obzirom da se istraživanja bliže kraju sav pronađeni materijal se obrađuje u Vranju, nakon čega će biti ustupljen Narodnom muzeju u Vranju i publikovani.Inače na trasi  Koridora 10 od Grabovnice do Preševa definisano je 33 nalazišta od kojih je još pet neistraženo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: