Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 10. 6. 2015.

| Društvo

Protivgradni strelci u Nišu i dalje bez ugovora

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
protivgradne-ntv.rs.jpg
Ko će ispaljivati rakete u Nišu?; foto: ntv.rs

Dok su opštine poput Svrljiga, Merošine i Aleksinca uspele da nađu model i potpišu ugovore sa ljudima koji će raketama braniti useve, u Nišu za to i dalje, kažu nadležni, nema zakonskog osnova. Strelcima se duguju i plate za prošlu godinu.

Kako kaže jedan od strelaca iz Gornje Trnave, zasada je ugovor potpisan samo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i to za mesečnu naknadu od 2.500 dinara.

Ranijih godina smo dobijali po 4.000 mesečno, a sada je i to smanjeno. Grad nam je obećao da će nam dodatno plaćati iz gradskog budžeta, ali sa njima još ništa nismo potpisali, jer nam kažu da nema zakonskog osnova - priča ovaj strelac.

Ovo potvrđuje i načelnik niške Uprave za poljoprivredu Saša Stojiljković. On pojašnava da je budžetom planirano da se strelcima plaća po 8.000 dinara mesečno, 5.000 za ovu i 3.000 za prošlu godinu, iako Grad, kaže načelnik, ne duguje ništa.

Ipak, strelci neće videti ni dinara dok se ne izmene određene zakonske regulative.

Mi novac za ove namene nismo trošili ni prošle ni ove godine, ali jednostavno nemamo zakonske mogućnosti da bilo šta isplatimo strelcima. Taj zakon je bio u proceduri, ali je onda povučen i dok se to ne reši mi ne možemo ništa - rekao je Stojiljković.

Međutim, ugovori sa strelcima su već potpisali Grad Leskovac i opštine Svrljig, Merošina i Aleksinac. Kako kaže načelnica Uprave za finansije u Svrljigu Marina Savić, model je pronađen u privremenim ugovorima.

U planu Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Svrljig za 2015. predviđena je nadoknada kao usluga po ugovoru, s tim što se isplata ne vrši na mesečnom nivou, već paušalno, po završetku sezone – kaže Savićeva.

Sa druge strane, Stojiljković tvrdi da su to ništa drugo nego nova zapošljavanja i da Grad Niš to ne može da radi, posebno jer pravne službe, tvrdi načelnik, kažu da je reč o krivičnom prestupu.


Dinić: Ima načina

Lider “Koalicije za Niš” i nekadašnji predsednik Opštine Pantelej Slaviša Dinić kaže da postoje načini da se u zakonskim okvirima strelcima isplati novac koji je već planiran u budžetu.

Postoji mogućnost da ih ispalte preko Centra za socijalni rad, postoji mogućnost da ih isplate sada preko MUP-a ili Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Samo prenos sredstava i to je nešto što može da se reši praktično za pola sata - kaže Dinić.

On dodaje da lokalna vlast za tim rešenjem traga od 2014. godine, a i pored toga što su kupljene rakete, odbrana useva je i dalje pod znakom pitanja, jer strelci ne znaju da li će i kada dobiti svoj novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: