Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 22. 11. 2011.

| Društvo

Sela na jugu Srbije sve praznija

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
milos djordjevic
Miloš Đorđević

U selima kuršumlijske opštine, koja se prostiru duž 102 kilometara administrativne linije sa Kosovom i Metohijom sve je manje žitelja.

U tri sela: Vukojevac, Tačevac i Parada već više godina nema nijednog stanovnika, a u tridesetak u okolini Kuršumlijske banje, Lukovske banje i Dobrog Dola najviše je 250 stanovnika. Tako se život u ovoj opštini, koja po površini teritorije spada u pet najvećih opština u Srbiji, polako gasi.

– U našim selima gotovo da više nema života. To je planinsko područje koje nema izgrađene puteve i koje se jednom trećinom prostire duž administrativne linije. Najviše zbog loših puteva i nemogućnosti da se do tih sela dođe, ljudi odlaze i ostaju samo najstariji. Zamislite na primer Tačevac, koji  je udaljen 40 kilometara od Kuršumlije a do kojeg se stiže jedino terenskim vozilima. Kako da se tu živi. Ovaj kraj je odavno zapostavljen, pa je to razlog što se život u tim selima gasi. Mi imamo samo 5 kilometara asfaltiranog puta prema tim krajevima - kaže zamenik predsednika kuršumlijske opštine Dejan Milošević.

On dodaje da je započela izrada strateškog plana kojim bi se poboljšali uslovi u tim krajevima i podstakli žitelji da ostanu, a mnogi i da se nasele.

– Pre svega ipak moramo obezbediti normalne puteve. To nije toliko lako, ali se nadamo da ćemo uspeti - napominje on.

Da samo najuporniji, ili oni koji zaista nemaju gde, mogu da žive u ovom kraju potvrđuju meštani planinskih sela u kuršumlijskom kraju sa kojima smo razgovarali. U selu Trpeze, koje je u najvećem delu svojih zaseoka uz administrativnu liniju živi nekoliko porodica. Njihove kuće su udaljenje jedna od druge po najmanje pet kilometara. Tako na primer Miloš Đorđević (54) živi dva kilometara iza policijskog punkta u samom administartivnom pojasu. Oko njega na udaljenosti od šest kilometara nema žive duše.

– Pre mogu da sretnem vuka ili lisicu nego čoveka. Doduše, srećem i patrole KFOR-a koje prolaze kroz moje dvorište kada obilaze prostor. Ponekad i stanu pa popričamo. Razumem zašto ovde nema života i ne krivim one koji su otišli. Ja sam ipak ostao, ali ko zna koliko ću i ja da izdržim ovako sam u nedođiji - jada nam se on i objašnjava da je njegov zabran sa druge strane administrativnog prelaza, na svega 50 metara od kuće, ali ne može tamo da ode.

– Ako bih hteo u svoju šumu, morao bih da zaobilazim 50 kilometara, preko Merdara, jer ne mogu iz dvorišta pošto sam u administrativnoj zoni. Zato nisam godinama bio tamo i svoju šumu samo gledam sa prozora - kaže on.

Vraćajući se od njega lošim planinskim putem malo dublje u selo susrećemo Zagorku Todorović (75) koja se sa naramakom drva kreće ka svojoj kući.

– Bili ste kod Miloša. Nisam ga dugo videla, ne silazi sa brda. Doduše, već više od dve nedelje nisam videla nekog u ovom kraju. Stara sam ja da pešačim četiri kilometara do najbližih komšija, pa zato nikog i ne srećem - komentariše starica dok spušta drva na zemlju.

Zove nas u kuću i kaže da nema bog zna šta da posluži, ali to što ima izneće.

– Teško je ovde. Najbliža prodavnica je na dvadeset kilometara, pa tako kada neko ide do je, donese mi šta treba. Često mi policija donosi namernice, kad menjaju smene i tako se snalazim. Da sam mlađa ne bih ostala ovde - iskrena je ona i dodaje da kod lekara ne pamti kada je otišla, jer bi joj trebalo oko 40 kilometara do Kuršumlije. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miljan jovanovic

    17:09 // 24. 2. 2013.

    ovo je sramota ja sam rodom iz ovog sela i stvarno je sramota i greora ja sad zivim u nisu i dusa me boli za to selo tamo je cist vazduh priroda treba da se pomogne da bude turizam jel to je lepo

  • Aleksandar

    19:42 // 22. 11. 2011.

    Pa naravno da su sve vise praznija i na kraju nece ostati nikoga, jer je ova centralizacija ubila Boga na jugu Srbije. Drzava(Beograd) je ocigledno zaboravila svoj narod. Treba da urade nesto u vezi toga, ali im ocigledno nije stalo. Sramota za drzavu!

    • Dzavit tasevci

      16:41 // 2. 1. 2023.

      I moj pradeda su zivelli u tacevac gde su stavilli kuce i grobovi tamu u malinjaku i moja prezime kaze da smo bili iz selo tacevac a sada je pustina ne zivi ni mi Albanci i Serbi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: