Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:21, 23. 5. 2012.

| Društvo

Socijalno preduzetništvo u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
socijalno peduzetnistvo
ilustracija; foto: staklenozvono.rs

Narednih dana u Nišu se održava obuka u okviru Projekta razvoja socijalnog preduzetništva.

Na ovom seminaru okupljeno je oko 30 učesnika iz kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj, zavoda za zaposljavanje i socijalno, lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i drugih institucija ili uduženja sa juga Srbije koje mogu direkno sarađivati i doprineti razvoju socijalnog preduzetništva.

Ovaj projekat ima za cilj poboljšanje socio-ekonomskog razvoja i promovisanje alternativne ekonomije.

Alternativnu ili socijalnu ekonomiju čini poslovanje socijalnih preduzeća. Ta preduzeća, zapravo su autonomne organizacije koje funkcionišu kao nevladine organizacije.

Ona proizvode robu i pružaju usluge, ali sa ciljem da rade za dobrobit zajednice i imaju ograničene materijalne interese.

Socijalna preduzeća formiraju pripadnici marginalizovanih i socijalno ugroženih grupa, pa zato ona često zamenjuju javne programe socijalnih ustanova.

- Sve više se stavlja fokus na socijalno preduzetništvo jer nam je to jedno od mogućih rešenje. To nije čarobni štapić kojim ćemo u potpunosti rešiti problem nezaposlenosti, ali je nešto što je korisno i što mnogima može biti od pomoći - rekla je Jelena Milovanović iz Tima Vlade Republike Srbije za smanjenje siromaštva.

Za razliku od drugih, ovakav vid preduzeća pored ekonomskih ima i socijalne ciljeve.

Dejan Milošević, direktor organizacije Protekta, objasnio je da se socijalnim preduzetništvom ostvaruje korist, ali se daje i doprinos lokalnoj zajednici. On je rekao da iako postoji puno programa koje Zavod za zapošljavanje predstavlja, dešava se da se ta preduzeća brzo zatvaraju jer nema saradnje sa državom.

Tokom predstavljanja projekta socijalnog preduzetništva, gradska većnica Dušica Davidović rekla je da bi "u narednom periodu grad Niš trebalo da radi na osnaživanju Roma, kao i osoba sa invaliditetom jer nam zakoni nisu od koristi ako ne osnažimo žene i žensko preduzetništvo i poljoprivredu".

- Srbija treba da nađe svoj model preduzetništva i način da ova ograničena sredstava koja stoje na raspolaganju budu iskorišćena na najbolji mogući način. Tokom ovog okupljanja imamo mogućnost da to zajedno definišemo - rekla je Jelena Milovanović iz Tima Vlade Srbije.

Na osnovu primera iz drugih zemalja zaključeno je da naročito u godinama ekonomske krize socijalno preduzetništvo uzima maha i pokazuje se njegov pravi značaj.

Obuke za socijalno preduzetništvo održane su u Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Sadu, Subotici i Novom Pazaru, a od polaznika se očekuje da u svojim institucijama i organizacijama prenesu ideju i način postojanja socijalnog preduzetništva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: