Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 10. 6. 2016.

| Društvo

Sukob uprave škole i "problematičnog nastavnika"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Protest-JV
Protestovali jer su nezadovoljni odlukom Inspekcjie rada; foto: JV

Iako je disciplinska komisija niške OŠ "Ćele-kula" odlučila da nastavniku matematike Ljubiši Diniću da otkaz zbog "nasrtaja na direktora" još marta prošle godine, Inspekcija rada naložila je da se on, do pravosnažnosti sudske odluke, vrati na posao.

Zoran-Mitic-advokat-JV Zoran Mitić: "Odluka inspektorke nazakonita"; foto: JVNezadovoljni odlukom Inspekcije, roditelji, nastavnici i članovi Školskog odbora, koji smatraju da ovaj nastavnik "radi na štetu kolektiva i dece", okupili su se ispred zgrade Inspekcije rada.

Sa njima je bio i advokat škole Zoran Mitić, koji smatra da odluka inspektorke nezakonita. Prema njegovom objašnjenju, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nalaže da disciplinska komisija za "povredu zabrane psihičkog nasilja", koja je u ovom slučaju utvrđena, kao sankciju izrekne meru "prestanka radnog odnosa".

Imamo lice protiv kog postoji pravosnažno rešenje o prekidu radnog odnosa i protiv kog je pokrenut postupak za oduzimanje licence. On ne može da bude vraćen na radno mesto koje je imao kao nastavnik u školi - kaže advokat Mitić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način "upravni organi uzimaju pravdu u svoje ruke" i "umesto suda, gde je postupak u toku, prejudiciraju odluku i nameću je bez zakonskih osnova".

Protest-Inspekcija-rada-JV Protest ispred kancelarije Inspekcije rada; foto: JVPredstavnici Školskog odbora, roditelja i advokat Mitić tražili su da se sastanu sa inspektorkom Sonjom Šarković koja je donela ovo rešenje, ali pošto je ona bila na terenu, razgovarali su sa načelnicom inspekcije rada Milicom Kitanović Ljujić.

Ona novinarima nije želela da komentariše slučaj jer, kako je rekla, rešenje Inspekcije još nije zvanično predato školi.

Tu informaciju potvrdio je i advokat škole Zoran Mitić.

Škola nije dobila rešenje od Inspekcije, već ga je dostavio advokat Ljubiše Dinića. I to je takođe neobično. Dogovor je da u ponedeljak podignem rešenje, odmah uložim žalbu i da Inspekcija sama to preispita - kaže Mitić.


"Protest je hajka na Dinića"

Advokatica nastavnika Ljubiše Dinića Jasmina Stojiljković objašnjava da žalba na rešenje ne odlaže njegovo izvršenje i da Dinić mora biti vraćen na posao.

Ako direktor ne ispoštuje odluku prvostepenog organa koja je konačna, snosiće krivičnu odgovornost - kaže Stojiljkovićeva.

Ona smatra da je ovakvo okupljanje hajka na njenog klijenta i zato je, kako kaže, protiv direktora škole Zorice Jovanović podneta tužba za mobing.


Sukobi i od ranije

Inače, protiv nastavnika Ljubiše Dinića je prethodna direktorka Sonja Cvetković još 2009. godine podnela prijavu policijskom Odeljenju za zaštitu maloletnika u kojoj je navela da on decu naziva pogrdnim imenima, da ih gura ili udara lenjirom, mobilinim telefonom ili sveskom i da im "priča viceve sa seksualnim aluzijama".

Dinić je 2014. godine prvostepenom odlukom Prekršajnog suda bio kažnjen sa 5.000 dinara jer se u školi obratio rečima: "Ako ostanem bez posla, sve ću da vas pobijem, i sve članove školskog odbora".

Roditelji govore da je reč o "problematičnom nastavniku" i, osim na njegovo ponašanje, žale se i na to što, kako tvrde, njihova deca teško shvataju gradivo iz matematike. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    23:57 // 7. 9. 2016.

    Ljubisa je posten,i dobar nastavnik,iz licnog iskustva,a vi sto strajkujete,nastavnici i slikate se za strajk,ostetili ste skolu,vasim klubovima odbojke,kosarke,i td.Ostavite Ljubisu da radi i nauci nesto decu!!!!!

  • Zabrinuta

    18:13 // 13. 6. 2016.

    Veoma sam zabrinuta kao roditelj ucenika koji pohadja skoluCele kula.Mnogobrojna gospoda govori oZakonima i clanovima po kojima je prekrseno pravo nazovi nastavnika.Zar svi odrasli zmure pred istinom koju dokazuju deca govoreci nam sta se desava na njegovim casovima.Zivim na teritoriji skole ako se on vrati svi djaci odose.Da podsetim da i on zivi u blizini skole i svi ga poznaju.Koga ce on uciti.

  • Jasna

    20:28 // 12. 6. 2016.

    Nastavnik nije dobio otkaz zbog "nasrtaja" na direktora škole, nego je dobio otkaz zato što je poštovao odluku sindikata prosvetnih radnika povodom štrajka prosvetnih radnika

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: