Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 9. 2. 2018.

Vojničko groblje u Nišu - u životu neprijatelji, u smrti objedinjeni

Spomenik Vojničko groblje Na Vojničkom groblju bili sahranjeni poginuli i umrli iz dve savezničke, ali i neprijateljske vojske; Foto: JV/V. Milić

Engleski, srpski, a i nekada austro-ugarski i nemački vojnici, bili su sahranjeni na jednom mestu - Vojničkom groblju na Delijskom visu. Spomen-obeležja, međutim, nemaju samo Srbi koji su nosili oružje za slobodu otadžbine, već su zahvalnost svojim borcima iskazali čak i Nemci izgradnjom kamene piramide na Vojničkom groblju u Nišu 1942. godine.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • bata

    19:04 // 9. 2. 2018.

    naši vojnici ne treba da zajedno leže sa njihovim, jer su naši branili otadžbinu i svoj narod, a oni su bili agresori.

  • Bonnville

    07:47 // 10. 2. 2018.

    Kakve veze ima što su i neprijateljski vojnici tu sahranjeni. Mahom su to bili obični ljudi mobilisani od strane svojih država. Mrtvi nemaju ni mržnje ni nacionalne pripadnosti, oni su ujedinjeni u svom snu.

    Ne bi trebalo ni praviti "cirkus" od groblja. Trebalo bi ga urediti, ali suveniri i organizovane ture su suvišne. Groblja su mesta mira, ne malograđanskog mentaliteta.

    • Numancia

      07:45 // 11. 2. 2018.

      Bonnville-Interesantno misljenje,da jedna suvenirnica,preko puta Zejtinlika,pravi cirkuc??Samo misljenje o takvom Svetom mestu je malogradjanstina i skorojevicki mentalitet!Verovatno,po tebi,bacanje venaca u Jonsko more,kod ostrva Vida,je zagadjivanje mora!
      Izrazio sam se lose,napisavsi "ture", misleci na dostojanstvene posete stranaca ciji zemljaci leze na groblju!

    • Aperkat

      07:52 // 11. 2. 2018.

      Mundijalisti,sve zivo bi da ponistite i preokrenete,kao sektasi!A,sta je lose covek napisao,da tu leze srpski ratnici,njihovi saveznici i vojnici agrasorske vojske?
      Malogradjanin i pomodar je onaj,sto pise dupla slova u svom imenu,jer odaje utisak da je nacitan!

    • Bonnville

      20:17 // 11. 2. 2018.

      Hajde evo vam po jedan lajk na komentar da ne grizete. Naravno da je suvenirnica suvišna. Možda bi mogli da otvorimo i jednu gore kod Novog groblja.

      Odavanje počasti palima u ratovima je druga stvar i nema veze sa ovim što sam naveo. Groblje je groblje, iziskuje poštovanje. Ko god ležao tamo, za koju god svrhu.

  • Numancia

    19:03 // 9. 2. 2018.

    Posetio sam Zejtinlik,4 puta u zivotu.Kad covek ode i poslusa vecnog Djordja Milovanovica,popije rakiju za pokoj duse precima,obidje kripte i zapali svecu ,oseca se ispunjeno i ponosno!
    A,ovde u svom rodnom gradu,od nemila do netraga,umesto da ovi vladajuci skorojevici ,naprave memorijalno groblje,sa domacinom,suvenirima,da bude deo ponude stranih i domacih tura,jedva ga odrzavaju!
    Sramota i jad!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: