Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 29. 1. 2016.

| Društvo

"Volontiranje nije rad bez novca"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Mladi-istrazivaci-Srbije
U ponudi kampovi u Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj Finskoj, Češkoj, Grčkoj, Turskoj...; foto: FB strana Mladi istraživači Srbije

Da je volontiranje vrednost, a ne rad bez novca, stav je koji važi u većini zemalja Evropske unije. Da takvo mišljenje zavlada i u Nišu trude se mladi nakon što se vrate iz volonterskih kampova u Evropi.

Kako objašnjava koordinator volonterskog programa Organizacije "Proaktiv" Ivan Topalović, volonteri su oni koji sami biraju da ulože svoje vreme, kreativnost, energiju i znanje da bi pomogli zajednici.

Ivan-Topalovic Ivan Topalović: "Ja sam volonter i biću to celog života"Ovo mladi Evropljani znaju već od malih nogu, dok se naši volonteri sa tim susreću najčešće posle dvadesete.

U Niš nam dolaze volonteri iz inostranstva i sasvim je normalno da, na primer, volonter iz Francuske ima tek 20 godina, a iskustvo u volontiranju već 10 godina. Kod nas su to godine kada se mnogi prvi put susreću sa volontiranjem - kaže Topalović.

Smatra da se to, s jedne strane dešava zbog nedovoljne informisanosti mladih, a sa druge strane zato što ih roditelji prezaštićuju.

Mladi se plaše, a roditelji ih prezaštićuju. Važno je naglasiti da to ne znači raditi za nekoga za džabe, to je rad u korist lokalne zajednice, pomoć zajednici da ide napred  - dodaje Topalović.

Ovaj momak za sebe kaže da je volonter i da će to biti do kraja života i stalo mu je do toga da se ovaj poziv, koji je u nekim državama prepoznat i kao zanimanje, shvati na pravilan način.

Ako radite za nekoga ko vas ne plaća, to nije volontiranje, već stažiranje. Tada imate ličnu korist, učite posao, dok volontiranjem radite u korist zajednice - objašnjava Topalović.


Kako do volonterskih kampova?

Evropski volonterski servis, koji je deo Erasmus + programa za mlade Evropske unije, nudi mesto u međunarodnim volonterskim kampovima gde oni koji imaju između 15 i 30 godina provode godinu dana. Najčešće je plaćeno sve, a nekad treba finansirati samo put.

Na taj način je u Norvešku iz Niša otišao Milan Stojiljković koji već 5 meseci živi u selu između planina i fjordova od 1.000 stanovnika.

Ovo mi je super prilika da probam sve što do sada u životu nisam imao prilike. Tako, za pet meseci koliko sam ovde, doživeo sam mnoge neverovatne stvari: pecao sam bakalare, lovio krabe, video polarnu svetlost, krdo jelena kako trči ispred mene, sankao se na norveški način - priča Milan.

Milan-Stojiljkovic Milan Stojiljković iskusio se ono što u Srbiji ne bi mogao; foto; FB profil Milana StojiljkovićaOni koji žele da slede njegov primer mogu da se obrate "Proaktivu" ili organizaciji "KOM 018" koje su akreditovane da na ovaj način šalju mlade u kampove, dok je "Proaktiv" istovremeno i kontakt tačka za međunarodne volonterske kampove Mladih istraživača Srbije.

Pravo da tamo odu imaju svi stariji od 14 godina, volontiranje traje nekoliko nedelja, a postoje i programi specijalizovani za porodice sa decom, međutim - za njih se Nišlije još nisu interesovale.

Oni koji jednom odu, kažu u Proaktivu, vraćaju se iskusniji i nakon što vide koliko je svet veliki i šta rad sa drugim kulutrama sve donosi - požele u drugi kamp.


Volonterski rad važan i za upis na studije

Erasmus + Program Erasmus + omogućava i upis na master i doktorske studije u inostranstvu, a za izbor kandidata boduje se i volonterski rad.

To praktično znači da, ako se bira između dva kandidata, veću šansu da bude primljen ima onaj ko je doprovoljno doprineo zajednici od onog ko, na primer, ima viši prosek. Računa se da je tim radom stekao kompetencije koje ne može da da stekne formalnim obrazovanjem - kaže Topalović.


"Treba izmeniti zakon"

Prema mišljenju Topalovića, volontiranje u Srbiji je kao praksa nadmašilo našu legislativu, a Zakon o volontiranju koji je donet 2012. godine je loš i treba ga menjati.

Njegovi nedostaci su u tome što je restriktivan, a treba da bude podsticajan. Naš zakon precizira ko ne sme biti volonter, na primer onaj ko je na lešenju bolesti zavisnosti ili radno nesposobne osobe, a to je pravo svih nas - ističe Topalović.

Dobrom smatra ideju da grad napravi bazu organizacija koje se bave volontiranjem i volonterskih programa, kakve postoje u Hrvatskoj, a neke države imaju i "pasoš kompetencije".

Svaka organizacija, kada mladi volonter dođe, upiše od kada do kada je volontirao, šta je stekao od kompetencija, a to bi trebalo da se ceni kao neformalno obrazovanje i računa kada odete na razgovor za posao ili upišete u CV - kaže Topalović.

Smatra da deci o volontiranju treba da se govori već u vrtiću, a zatim obavezno i u školi kako bi mladi već sa 20 godina mogli da razumeju položaj zajednice.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zabica

    22:05 // 29. 1. 2016.

    Ja volontiram u jednoj drzavnoj firmi 2,5 godine i pitanje je da li cu uopste nekada da se zaposlim posto imam 28 godine. Nisam uclanjena ni u jednoj politickoj stranci, mama, tata i familija nemaju funkcije i naravno da nemam posao. Zivela ova pusta zemnja i ovaj usrani grad

  • ШаЛу На СтРаНу

    18:20 // 29. 1. 2016.

    ...док други градски функционери млате по две - три плате, као и невладине организације, док "млади" у преводу мученици без посла треба да волонтирају за те исте. Ма важи... То не значи да човек треба да буде себичан па да не волонтира и помаже, али прво би било логично да има посла и обезбеди егзистенцију себи и породици.

  • ШаЛу На СтРаНу

    18:14 // 29. 1. 2016.

    Супер је све то, али као што се каже у тексту, док је човек млад. Лепо искуство, дружење и стицање неформалног знања. Међутим, код нас се то сведе управо на оно што не треба - а то је рад без новца. . . Сви траже волонтере, у преводу да им неко заврши посао без пара. Мислим ако се неко школовао, учио...и у 30 или 30 и нешто година пошто нема шансе да нађе посао треба да волонтира....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: