Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:28, 12. 1. 2015.

| Društvo

Zanimljiva geografija niških i afričkih đaka preko "Skajpa"

Autor:J. Canić, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OS-Cegar.jpg
Niški đaci odgovaraju na pitanje da li u nazivu Srbije ima 7 slova (foto: YouTube printscreen)

Pomoću novih tehnologija koje se sve češće koriste u niškoj OŠ "Čegar", razdaljina od skoro 8.000 kilometara postala je lako premostiva tako da su đaci iz Niša i Južnoafričke Republike na času odigrali "Skajp misteriju" i pogodili ko gde živi.

Ova igra za niške đake nije bila novost s obzirom na to da su je zahvaljujući nastavnici Ani Živković već igrali sa vršnjacima sa svih kontinenata, ali je đacima iz Pretorije ovo bio prvi čas na kom su koristili “Skajp”.

Pošto u “Skajpu” već znaju da koristimo ovaj program u nastavi već neko vreme, zamolili su nas da budemo deo časa. Taj čas je snimljen, a snimci su iskorišćeni za promo-spot koji treba da inspiriše nastavnike i profesore da koriste ovaj program u nastavi - objašnjava nastavnica engleskog Ana Živković.

cas Umesto atlasa korišćene onlajn mapeZadatak niških i južnoafričkih đaka bio je da naizmenično postavljaju pitanju jedni drugima kako bi otkrili gde žive, a atlas su zamenili onlajn geografskim mapama.

Niške đake su, između ostalog, drugovi iz Afrike pitali da li naziv njihove države ima 7 slova, a do pogotka da je reč o Srbiji dovelo ih je pitanje da li se njihova zemlja graniči sa Mađarskom.

Pitanja su morala da budu takva da se može odgovoriti sa “da” i “ne”. Zato su prvo pokušali da saznaju na kom su kontinentu njihovi vršnjaci, a potom polako išli ka državi. Tako su učenici iz Pretorije relativno lako došli do toga da smo u Evropi, ali su bili ubeđeni da smo Francuzi ili Nemci - kaže Živkovićeva.

Kao iskusniji u ovoj igri, đaci “Čegra” su prepustili pobedu, nakon čega su sa osnovcima iz Južnoafričke Republike pričali o tome koje predmete imaju u školi, koliko časova imaju dnevno, koliko jezika govore, koju muziku slušaju...

Svemu ovome radovale su se i učenice ženske škole “St. Mary Diocesen”, što se može čuti i na zvaničnom promotivnom spotu “Skajpa” i “Acer Education”-a.

Bilo je jako intresantno jer smo saznali šta je različito između njih i nas. Sada znamo i gde je Srbija - kaže jedna učenica iz Pretorije.

Inicijativu niške nastavnice da organizuje ovakve časove pohvalili su i iz uprave južnoafričke škole.

Njeno angažovanje nas je oduševilo. Način na koji podučava i govori veliki je dobitak i za naše devojčice - kaže Andrea Hundermark, šef Departmana za informacione tehmnologije u afričkoj školi.

cas Učenice iz Afrike oduševljene novim načinom učenja (foto: YouTube Printscreen)Ana Živković, koja “Skajp” koristi u nastavi više od dve godine, kaže da su ovakvi časovi značajni jer deca povezuju znanje iz različitih oblasti - geografije, engleskog jezika i informatike.

Podsetimo, niška OŠ “Čegar” jedina je na svetu, sem londonske “Kingsmead” i škole iz američkog grada Vilmington, predstavljena u promo-spotu “Skajp u učinioci”.

Zbog zalaganja i korišćenja savremenih tehnologija u nastavi profesorka Ana Živković je od strane kompanije “Majkrosoft” uvrštena među 800 inovativnih predavača na svetu za 2015. godinu.

Čas niških i pretorijanskih đaka u promo-spotu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    11:40 // 14. 1. 2015.

    Bravo deco samo tako nastavite!Gledajte ljude kao Perišića za primer i vodič kroz život a ne gole starlete i pevače!Dobar je taj SKAJP mozda ga i ja uvedem,idem u kablovsku sutra da se raspitam

  • Kalča

    17:09 // 12. 1. 2015.

    Kako je ovo pametno i veličanstveno, a do guše smo uvaljani u budalaštine koje proizvode nepismeni partijaši. Bravo za učenice iz Južnoafričke Republike i bravo za naše đake i profesorku Anu Živković.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: