Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 28. 12. 2016.

| Društvo

Završena zgrada hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zgrada završena, čeka se nastavak radova; foto: N.S.
Zgrada završena, čeka se nastavak radova; foto: N.S.

Mališani sa juga Srbije koji boluju od malignih bolesti, naredne godine bi trebalo da dobiju mesto i uslove za bolje lečenje jer je završena zgrada hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Opremanje unutrašnjosti objekta, kako kažu iz Udruženja roditelja dece obolele od raka Nurdor, najverovatnije će početi u proleće naredne godine.

Radovi na izgradnji objekta pri niškom Kliničkom centru, u kome će deca moći da se leče od raka, počeli su sredinom maja ove godine. Završeni su zahvaljujući Nurdoru i brojnim udruženjima, kompanijama i građanima koji su svojim SMS porukama obezbedili najveći deo sredstava. Oni su zajedno prikupili 20 miliona dinara za izgradnju, dok je Ministarstvo zdravlja obezbedilo 5 miliona dinara.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić najavljuje da će novac iz republičke kase biti izdvojen i za drugu fazu. Taj iznos bi, kako je Nurdoru obećano, trebalo da bude 10 miliona dinara.

Ministarstvo će podržati i drugu fazu i taj novac sigurno neće biti manji od 5 miliona dinara. Nadam se da će sledeće godine, za nekih 7, 8 meseci, biti otvoren jedan izuzetno značajan objekat za naše najmlađe pacijente - dodaje Vekić.

Kako bi naredne godine Niš imao dečije hemato-onkološko odeljenje, potrebno je još više novca za preostale radove i opremu, kaže predsednica Nurdora Joland Kororo.

Ja sam roditelj deteta koje je izlečeno i znam koliko su, pored lekova, važni uslovi za lečenje i smeštaj, gde je Niš bio najlošiji. Zbog toga smo odlučili da to bude mesto gde ćemo graditi prvo odeljenje. Ostao je još veliki posao, druga faza će krenuti na proleće. Trenutno prikupljamo novac, za sada imamo oko 20 miliona dinara i planiramo na jesen 2017. godine da uselimo prve pacijente - objašnjava Kororo.

Za unutrašnje građevinske radove, postavljanje instalacija, završne i zanatske radove biće potrebno 50 miliona dinara, kažu u Nurdoru, dok je za novi nameštaj i aparate neophodno oko 20 miliona dinara. Naredne godine bi radovi trebalo da budu kompletno završeni; foto: N. S. Naredne godine bi radovi trebalo da budu kompletno završeni; foto: N. S.

Svaka soba imaće kupatilo, biće postavljeni antibakterijski podovi i najsavremenija oprema. Biće 7 jednokrevetnih soba i jedna dvokrevetna, veliki dnevni boravak, dnevna ambulanta i biće mnogo prijatnije čak i za medicinsko osoblje jer su uslovi sada poražavajući - kaže Kororo.

Iz Nurdora kažu da ljudi dobre volje, kompanije, ali i država, treba da nastave da pomažu kako bi do kraja 2017. godine sva deca dobila šansu da se izleče.


Veliki značaj ovih odeljenja u okviru klinika

Stotinak mališana godišnje prođe kroz hematološku terapiju u Nišu, kako kaže direktor Zoran Radovanović, a zadržavaju se u odreženim vremenskim intervalima i zbog toga je važno je da uslovi budu kvalitetni.

Lekara imamo dovoljno, to je uskospecijalizovana oblast i potrebna je posebna edukacija i školovanje, a naši lekari su i ovim uslovima uspeli da pokriju sve pacijente - dodaje Radovanović.

Berislav Vekić iz Ministarstva zdravlja kaže da je u poslednjih godinu dana bilo oko 600 dijagnostikovanih najmlađih pacijenata, oko 2.900 hospitalizovanih i 30.000 bolničkih dana, koje su najteži pacijenti proveli u odeljenjima.

Ono što je zabrinjavajuće, naročito za roditelje koji su to lično osetili, je što je sve veći broj dece koja imaju do 6 godina, zatim idu pacijenti koji imaju do 15 godina, a manji je broj onih do 19 godina, a to su poražavajuće priče. Kada tome još dodate i da je u proteklih godinu dana urađeno oko 3.000 hemato terapija, sve ovo ukazuje na to koliki je značaj ovakvih odeljenja u okviru klinika - objašnjava Vekić.

Pored brige o deci, kaže, važno je stvoriti uslove i za roditelje koji sa decom provode 24 sata, ponuditi im psihološke tretmane, bodrenje, i ukazati na to da se ova najteža bolest ipak može pobediti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: