Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:06, 27. 11. 2010.

| Ekonomija

Nova fabrika za reciklažu elektro otpada (video)

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Oliver Dulić otvorio je u Nišu prvu fabriku za reciklažu elektronskog i električnog otpada na jugu Srbije.

Investicija je vredna preko milion evra, a kapacitet je 5.000 tona reciklažnog otpada godišnje. Fabriku na 2.500 kvadrata otvorila je firma “Jugo impeks EER”, a za sada će biti zaposleno 40 radnika.

Ninoslav Milenković, direktor ove fabrike kaže da je pogon opremljen najsavremenijim drobilicama i opremom koja će prerađivati sve aparate na struju, belu tehniku, tehničke uređaje i drugo.
- Za sada je ovo jedna od najvećih grinfild investicija u ovoj oblasti. Postrojenje je izrađeno po najsavremenijim ekološkim standardima Evropske unije. Reč je o fabrici koja sadrži i specijalne američke linije za reciklažu CRT monitora, televizora i svih vrsta panela. Za reciklažu freona i ulja iz rashladnih uređaja koristi se nemačka tehnologija. U pogonu će se ručno, ali i savremenim metodama rasklapati, a zatim drobilicama prerađivati sve što radi na struju. Životna sredina je potpuno bezbedna prilikom reciklaže monitora, frižidera, pegli, televizora i drugog otpada. Vršićemo otkup materijala, ali samo organizovanih sakupljača, a ne i pojedinačnih - kaže Milenković.

Ministar Dulić je rekao da su otvaranjem ove fabrike svi na dobitku – “priroda se neće prljati, a otvaraće se nova radna mesta”.

- Građani više neće ostavljati stare pegle, televizore, šporete, frižidere i drugo u korito reka gde su se izlivale opasne hemikalije, već će čekati sakupljača da mu to predaju. Mi sada po glavi stanovnika prerađujemo oko 40 grama ovakvog otpada, a nadam se da ćemo uspeti da dostignemo kilogram. Gorenje bi trebalo da otvori fabriku u Valjevu, tako da bi trebalo sa tom investicijom prerađujemo kompletan elektronski otpad u Srbiji - rekao je Dulić.

Gradonačelnik Miloš Simonović nazvao je Niš centrom reciklaže u Srbiji zbog velikog broja fabrika koje će prerađivati otpad u ovoj novoj fabrici.

Jugo Impeks EER je već sklopio ugovore sa više od 30 IT kompanija o besplatnom odvozu elektronskog otpada.

Otvaranje nove fabrike

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja o otvaranju novih radnih mesta i dostizanju evropskih standarda u reciklaži

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ZB

    21:26 // 28. 11. 2010.

    Zaboravili su vec da je Nis bio grad elektronike i da je u toj grani radilo 20 hiljada ljudi, a sada se ponose sto je on postao centar za reciklazu elektronskog otpada i na tome radi 40 do 50 radnika. STRASNO!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: