Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:21, 8. 4. 2010.

| Ekonomija

Radnici Ei najavljuju proteste

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
foto: eitest.rs

Predsednik metalske struke u sindikatu „Nezavisnost“ za Srbiju, Svetislav Ilić, najavio je juče za „Južne vesti“ da će u Nišu doći do većih radikalnih protesta sledeće nedelje jer je Vlada Srbije novim Zakonom o stečaju umesto obećane pomoći, „jednim potezom gumice zatvorila Elektronsku industriju“.

Ovaj Zakon o stečaju, nedavno izglasan u republičkoj skupštini, podrazumeva da se sve firme čiji su računi više od tri godine u blokadi, automatski gase.

-Na sajtu Narodne banke Srbije objavljena su imena 15 preduzeća iz Elektronske industrije čiji su računi blokirani više od tri godine, ali Vlada Srbije to nije smela da učini jer su sve te firme u procesu restruktuiranja. Sva obećanja Božidara Đelića, vicepremijera i ministra ekonomije Mlađana Dinkića, da će dovesti investitore kao što je „Sažem“ ili napraviti tehnološki park, pala su u vodu. Umesto toga u rukovodstvo Holding korporacije je stiglo telefonsko obaveštenje da se pripreme za stečaj. To nije prevara upućena samo radnicima Ei-a već celom nišu. Zato planiramo radikalne proteste na ulicama Niša jer izgleda da jedino tako možemo da skrenemo pažnju na sebe da nismo za likvidaciju. Ako sprovedu stečaj u ovih 15 firmi ostaće samo zgrada Holding korporacije što predstavlja giganta koji je nekada proizveo i prodao šest miliona televizora -objašnjava Ilić.

On kaže da u Elektronskoj industriji trenutno funkcioniše 17 firmi, s tim što stečaj ne važi za firme „Čegar“ i „Komponente“.

Elektronska industrija brojala je nekada najviše 27.112 radnika i imala je 79 firmi u sklopu Ei Holding korporacije. Danas ima 352 radnika od kojih polovina ne dolazi na posao jer nemaju šta da rade.

U rukovodstvu holdinga su nam kažu da su Agenciji za privatizaciju poslali zahtev da se šest od 15 firmi izuzme od stečajnog postupka, jer imaju uslova da uđu u sklop Tehnološkog parka.

- Od 352 radnika, 220 zaposlenih sada odlazi uz socijalni program, dok će ostali verovatno biti sagledani naknadama u nacionalnoj službi za zapošljavanje - kažu u rukovodstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: