Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:17, 26. 7. 2012.

| Istražujemo

"Gorica": Kome ide eko dinar?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
eko dinar

JKP Gorica iz Niša zatražila je da se preispita način trošenja novca od takozvane eko takse koju plaćaju sve Nišlije.

Zakon kaže da se novac prikupljen po tom osnovu koristi se za finansiranje projekata i programa u oblasti zaštite životne sredine. Ali, u Gorici, preduzeću zaduženom za održavanje higijene u parkovima i na zelenim površinama, kažu da se sredstva ne koriste na valjan način.

Prema rečima Slobodana Đorđevića izvršnog direktora ovog preduzeća, kada je pokrenuta priča o uvođenju eko takse bilo je reči da jedan deo prikupljenog novca odlazi ovom preduzeću za projekat uređenja međublokovskog zelenila.

Đorđević kaže da je inicijalna odluka unapred definisala trošenje sredstava. Đorđević Slobodan Đorđević, izvršni direktor JKP "Gorica"

- Bilo je reči o tome, ali nije usvojeno. Vi sada ne znate kome idu prikupljena sredstva. Kako je sada definisana odluka o eko taksi vi ne znate u napred kome ide taj novac. Sredstva dođu na račun, a troše se u zavisnosti od projekta. Osnovna je verzija bila da deo ide za održavanje međublokovskog zelenila, a ostalo za projekte   –  kaže Đorđević.

Iz resorne Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine kažu da je sve vezano za eko dinar regulisano Zkonom o zaštiti životne sredine.

- Ne postoji ni zakonski, ni statutarni osnov da izdvojimo Javno komunalno preduzeće “Gorica”. Odluka o uvođenju eko takse doneta je na osnovu člana 87 Zakona o zaštiti životne sredine – kaže Dragan Karličić, načelnik resorne Uprave

Na mesečnom nivou od eko dinara u gradsku kasu se slije između 3 i 4 miliona dinara, a to su potvrdile i jedna i druga strana.

Za "Goricu" to znači da para ima, ali je nejasno zašto više novca odlazi za razne monitoringe, a uskraćuje se, tvrdi Đorđević, održavanje zelenila, nešto "što je bilo osnovni cilj".

- Tu ima para i za projekte, ali ne da ti projekti o monitoringu budu recimo po 5 ili 6 miliona dinara, a ja i ne znam kako se utroši toliki novac za monitoring. Jedna, dve ili tri kontrolne stanice gde nekoliko ljudi čita podatke. I sada to treba da bude više od ovog održavanja što je bio i osnovni cilj - naglašava Đorđević.

Ove godine za projekat održavanja međublokovskog zelenila u letnjem periodu izdvojeno je oko 10 miliona dinara. Dok je, kako je Južnim vestima rečeno u resornoj Upravi, na godišnjem nivou izdvajano oko 16 miliona 2010. i 36 miliona u 2011-oj godini.

Iz “Gorice” skreću pažnju na još jednu stvar kada je reč o korišćenju sredstava prikupljenih od eko dinara, a to su vremenski rokovi. Naime, ove godine je odobrenje od gradonačelnika stiglo tek 5. juna, što je tvrdi Đorđević, kasno za početak uređenja zelenila, jer je trava porasla i rastinje je veliko.

U resornoj Upravi kažu da dosta uticaja na to ima i izborna godina, a da je predlog predat kabinetu gradonačelnika još 8. marta ove godine.

- Procedura je takva da naš predlog prvo na proveru ide Savetu za zaštitu životne sredine koju je formirao gradonačelnik. Nakon toga kontrolu vrši resorno Ministarstvo pa se to onda vraća na glasanje Gradskom veću i gradonačelniku – kažu u Upravi.

Radnici “Gorice” su, kako kažu u ovom preduzeću, po usvajanju odluke odmah krenuli sa radovima i do sada je završeno uređenje međublokovskog zelenila u Panteleju, na Plailuli i Crvenom Krstu.

dnevnik radova Overen dnevnik radova u opštini MedijanaDa su radovi završeni potvrđuju i pečati opštinskih Komunalnih inspekcija, koje su verifikovale takozvane “dnevnike radova”.

Prema rečima izvršnog direktora Đorđevića s obzirom na to da se krenulo sa periferije, ostalo je da se završi međublokovsko zelenilo oko Čaira, na Bulevaru Zorana Đinđića i u Duvaništu.

Iako su sredstva obezbeđena eko dinarom, Đorđević se pita kako će platiti radnike imajući u vidu da ugovor sa Upravom za finansije još uvek nije potpisan.

Šta je eko dinar?

Eko dinar ili naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine uvedena je u Nišu 22. juna 2009. godine.

Tom gradskom odlukom propisano je da vlasnici stanova plaćaju 0,80 dinara po metru kvadratnom, vlasnici kuća 0, 40, a poslovni objekti u zavisnosti od kvadrature za eko taksu izdvajaju između 1 i 2,5 dinara po metru kvadratnom.

Građani Niša eko dinar plaćaju preko računa Javno komunalnog preduzeća "Objedinjena naplata".

Novac prikupljen na ovaj način koristi se za programe i projekte iz oblasti zaštite životne sredine

Kako stoji u gradskoj odluci programi (projekti) između ostalog obuhvataju preventivne i sanacione projekte, projekte praćenja životne sredine, obrazovne aktivnosti, naučnoistraživačke programe i slično. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • buca bucic l83

    20:24 // 26. 7. 2012.

    gospodin Simonovic je u predhodnom periodu samovoljno rasporedjivao sredstva preduzecima kojima su rukovodili ;lanovi DS. Tako je Dom z dravlja Nis bez tendera dobio ogromna sredstva za vrsenje deratizacije,medjutim te usluge nisu iyvrsene a novac ya nenemenski utrosen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: