Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 12. 5. 2011.

| Istražujemo

Niš: ko je kriv za loš ugovor za prevoznicima?

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
foto: jgpnis

NIŠ - Iako je od donošenja pravosnažne presude po kojoj je Grad dužan da Nišekspresu isplati 13 miliona dinara prošlo skoro mesec dana i dalje se ne zna ko je kriv za to.

Osim toga, zahvaljujući loše napisanom ugovoru koji je grad potpisao sa prevoznicima, postoji mogućnost da novcem poreskih obveznika bude isplaćeno još skoro 300 miliona dinara Nišekspresu i ostalim preduzećima koja prevoze Nišlije!

Međutim, sada, tri godine nakon što je sporni ugovor potpisan, svi "peru ruke" i tvrde da "nemaju ništa sa tim".

Aktuelni gradski većnik Boban Mihajlović (DS), tvrdi da je ugovor "nasleđen", ali da nije siguran ko je formalno bio njegov predlagač.

- Ugovor je potpisan maja 2008. godine, kada je DS bio opozicija. Mi smo, dakle probleme zatekli i pokušavali da ih rešimo kako smo umeli i znali. Mislim da je ugovor stigao iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika - kaže Mihajlović.

Smiljko Kostić (Nova Srbija), koji je bio gradonačelnik Niša do jula 2008. godine, odbacuje odgovornost.

- Ja taj Ugovor nisam ni video! To je potpisao predsednik Skupštine grada, jer je meni, podsetiću Vas, skupštinska većina na nezakonit način oduzela ovlašćenja - kaže Kostić.

Potpis na Ugovor zaista je stavio Goran Ilić (DSS), tadašnji predsednik gradskog Parlamenta, potvrđeno je Južnim vestima u ovoj instituciji. Ipak, nisu mogli da nam odgovore ko je formalno bio predlagač "Odluke o poveravanju obavljanja delatnosti gradskog prevoza", čiji je sastavni deo bio i sporni ugovor uz napomenu da je to "najverovatnije" bila gradska uprava koja je resorno bila zadužena za saobraćaj.

Međutim, načelnica Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković, kaže da ne zna ko je bio predlagač, ali da to "nije ni bitno".

- Ja ne razumem šta to znači ko je predlagač, valjda je bitno ko je ugovor potpisao i to je bio Goran Ilić - kaže Ivković.

Prema nepotvrđenim informacijama do kojih su došle Južne vesti, formalni predlagač Ugovora bila je posebna Komisija koja je bila formirana sa zaduženjem da pripremi tender za dodelu paketa linija, a koju su činili predstavnici i vlasti i opozicije. Na njenom čelu nalazio se Saša Ilić (DSS), a tu su bili i Aleksandar Milićević (G17 plus), Nenad Stanković (Nova Srbija), Vlastimir Jovanović (SRS) i Boban Mihajlović (DS).

Prema našim saznanjima ova Komisija pripremila je celu konkursnu dokumentaciju, pa i sporni ugovor. Saša Ilić ovo odbacuje.

- Ne, koliko se ja sećam pošto je bilo odavno, mi o tome nismo raspravljali. Mi smo vodili računa o broju polazaka, broju autobusa i njihovom kvalitetu i ostalim tehničkim stvarima, ali ne sećam se da je bilo reči o ugovoru sa prevoznicima - tvrdi Saša Ilić.

Načelnica Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković odbila je da nam da na uvid konkursnu dokumentaciju i zatražila da im se pismeno obratimo.

Inače, skupštinska odluka po kojoj je Grad i zaključio ugovor sa prevoznicima, usvojena je 22. aprila 2008. godine. Njeno usvajanje podržalo je 40 odbornika - jednoglasno, a za nju su glasali i odbornici tada opozicione Demokratske stranke.

Privredni apelacioni sud u Beogradu presudio je krajem prošlog meseca u korist Nišekspresa i obavezao Grad Niša da isplati 13,3 miliona dinara ovom preduzeću, od toga oko 8 miliona za sam dug i 4 za kamatu.

Sudski spor je vođen jer ugovorom između Grada i prevoznika nije bilo precizirano ko bi trebalo da plaća porez na dodatnu vrednost prodatih autobuskih karata. Pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno je da po potpisanom ugovoru teret plaćanja poreza ipak pada na Grad.

Detaljnije o ovome možete pročitati u posebnom tekstu - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Nikolic

    21:44 // 18. 6. 2011.

    Student nije zapalio zito... :))

  • dragoljub stamenkovic

    13:41 // 17. 6. 2011.

    odbornicka grupa srpske radikalne stranke je trazila da o tome izvestaj podnese gradonacelnik. on je to odbio. dakle, za stetan ugovor kriv je gradonacelnik.

  • Jovan

    09:19 // 13. 5. 2011.

    @Žuća račundžija: ne mogu da verujem da pokušavaš ovo da opravdaš! U normalnom svetu ugovor obavezuje dve ili više strana na obaveze koje iz tog ugovora proističu a kod nas, to je šansa za pljačku od jadnog grada!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: