Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:31, 22. 1. 2013.

| Istražujemo

Ponovo nagodba za korupciju u Nišu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Jelica Velaja
Jelica Velaja; foto: Infobiro

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu povuklo je optužnicu protiv aktuelne načelnice Uprave za obrazovanje Jelice Velaje nakon što se obavezala da plati 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

U rešenju koje je doneo Osnovni sud, nakon što je tužilac odustao od daljeg gonjenja, nema objašnjenja da li je Velaja priznala krivicu, ali pravnici objašnjavaju da to što se obavezala da plati znači priznanje krivice.

- Zašto bi neko prihvatao nagodbu ako nije kriv? Ista je stvar bila i sa Cecom. Ona nikad nije proglašena krivom, ali je priznala krivicu i nosila narukvicu - kaže Dragan Lazarević advokat Lokalpressa.

Prema dokumentaciji do koje su došle Južne vesti, Velaja je bila optužena da je 2007. godine suprotno uslovima konkursa primila izvesnog D.T. u stalni radni odnos u Opštini Pantelej, čiji je u to vreme bila funkcioner.

Ona je, navodi se u optužnici koju je Osnovno javno tužilaštvo podiglo oktobra 2010. godine, nakon javnog konkursa za radno mesto u kabinetu predsednika Opštine, od 23 kandidata odabrala košarkaškog trenera koji nije imao potrebnu stručnu spremu.

Naime, za radno mesto "Koordinator poslova iniciranja i izrade stručnih projekata" tražen je kandidat sa akademskom diplomom društvenog smera, dok je Velaja primila D.T. koji je imao zvanje "Višeg košarkaškog trenera".

- Tako je okrivljena Jelica Velaja  teže povredila prava ostalih kandidata koji su se javili na oglas za radno mesto, a kojih je ukupno bilo 23, iako je znala da je njeno delo zabranjeno i protivpravno i bila svesna svog dela i htela njegovo izvršenje - navodi se u tekstu Optužnice.

Velaja je januara 2011. godine proglašena krivom, ali je godinu dana kasnije na njen prigovor Apelacioni sud poništio presudu.

Tokom ponovljenog suđenja pred Osnovnim sudom stiglo je obaveštenje da Osnovno tužilaštvo odustaje od krivičnog gonjenja, a da se Jelica Velaja obavezala da uplati donaciju od 100.000 dinara Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih.

Velaja nije želela da komentariše ni svoj postupak ni presudu, dok je Osnovni javni tužilac Gordana Tepavac rekla da nema prava da daje izjave za medije.

Inače, Jelica Velaja od 13. jula 2012. godine obavlja funkciju VD načelnika druge po značaju gradske uprave u Nišu, na koju je predložena od strane Ujedinjenih regiona Srbije.


Nagodba postaje praksa Miljan Jovanović Miljan Jovanović; arhivska fotografija

Jelica Velaja (URS) je već treći visoki javni funkcioner u Nišu u poslednjih godinu dana koji je priznao korupciju, a pri tom se nagodio sa Tužilaštvom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tomislav Budeš

    12:12 // 8. 2. 2013.

    Indulgencija je iskupljenje, oproštaj grehova. Termin se koristi u okviru doktrine katolicizma po kojoj su počinjeni gresi, ili oni koji se tek nameravaju učiniti, mogu otkupiti novcem kod, u katoličkoj hijerarhiji, za to ovlašćenih lica. Visoka cena otkupa grehova dovela je do otpora i pojave protestantizma i drugih reformatskih crkava.

  • draganni

    23:13 // 4. 2. 2013.

    Nije fer kada se obicno radi o visoko moralnim ličnostima, o kulturnim, poštenim, stručnim i odgovornim osobama.

    Podrzavam ovde iznetu ideju da tuzilastvo izbaci zvanican cenovnik, da se ne dogodi da neko preplacuje u humanitarne svrhe.
    Niko danas nema bas za bacanje.

  • Milan Jevremovic

    15:31 // 25. 1. 2013.

    Naime,svi ovde na portalu koji citaju i pisu dobro znaju ko je Direkcija URS, sa uredjenjem slicno nekoj sekti , njihovi su kadrovi korumpiranii prebogati jer su predugo u vlasti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: