Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Istražujemo

  • Kovid zona DZ Nis; foto: Dom zdravlja Nis

    Više pacijenata posle kovid ambulante završilo na Očnoj, Nišlijka zbog UV lampe privremeno izgubila vid

    Tokom noći je više pacijenata odlazilo sa bolom i crvenilom na Očnu kliniku u Nišu, potvrđuju lekari, kao i pacijenti koji kažu da su opekotine dobili od UV lampe za dezinfekciju vazduha u niškom Domu zdravlja. Lampe su na više lokacija, najviše u prostorijama gde dolaze oni koji sumnjaju da imaju kovid, a iz Doma zdravlja i pored svedočenja lekara i pacijenata tvrde da ih uključuju samo kada u prostoriji nema ljudi.

    (20) detaljnije
  • Toponica_foto_JV

    Direktor Psihijatrijske bolnice kaže da je situacija sa kovidom pod kontrolom, ne i koliko je pacijenata zaraženo

    U specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici, koja je u aprilu imala oko 50 pacijenata zaraženih kovidom, i sada ima te infekcije. Direktor Milan Stanojković kaže da je reč o “nekolicini pacijenata sa lakšom kliničkom slikom”, a zaposleni tvrde da ih je bar 20, među njima i dvoje njihovih kolega. Od odgovornih Iz Instituta za javno zdravlje nema odgovora na pitanja o situaciji u ovoj ustanovi.

    (16) detaljnije
  • sotirovski-opstine-foto-gradnis

    Gradonačelnica sa 4 nekretnine - za dve godine uvećala imovinu za jedan stan

    Za dve godine, kada je objavljen poslednji izveštaj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata. Svoju imovinu i način kupovine gradonačelnica nije želela da komentariše.

    (83) detaljnije
  • zapisnik

    Ministarstvo selektivno primenjuje zakon, štite samo jednog kandidata za direktora škole u Brzom Brodu

    Iz Ministarstva prosvete su se u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja pozvali na zaštitu podataka od ličnosti, pa zaštitili i zatamnili ime samo jednog kandidata za direktora OŠ “Dr Zoran Đinđić” u Brzom Brodu. Potrudili su se da jedino ime Miljana Milenkovića i rezultati glasanja koje je izgubio ostanu nevidljivi, a sva stala su vidljiva, za šta advokat Rodoljub Šabić kaže da nema zakonskog razloga da se “štiti” samo jedno ime.

    (5) detaljnije
  • sotirovski i kostic

    Kostićeva u Gradskoj kući zvanično počela da radi tek 5. oktobra, pre toga bila u sukobu interesa

    Iako je od početka septembra uz gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski i prisustvuje i zvaničnim sastancima i sednicama Veća, Miljana Kostić je, kako kažu u Gradskoj upravi, tek 5. oktobra počela da radi u Službi za poslove gradonačelnika. Od 14. septembra do 2. oktobra bila je zaposlena u Upravi, ali je i tada vreme provodila u Kabinetu, iako je bila odbornica niške Skupštine, pa je tako bila i u sukobu interesa.

    (24) detaljnije
  • Nenad Stanković

    Portparol javnog preduzeća iz Niša ima veću platu od svog direktora, ali i nekoliko drugih

    Odnedavno član Gradskog veća Niša Nenad Stanković (SNS) i dalje je i portparol Direkcije za javni prevoz, a prema zvaničnom izveštaju na tom poslu ima veću platu od svog direktora. Stanković tvrdi da ipak zarađuje manje, da ne prima 120.000, već 15.000 dinara manje, ali da je zbog godišnjeg odmora pred stupanje na novu funkciju njegova plata tako prikazana. Više direktora javnih preduzeća u Nišu i sa tim umanjenjem zarađuje i 30.000 dinara manje od njega kao portparola.

    (52) detaljnije
  • Nova zgrada kc niš

    Nova zgrada KC Niš bez banke krvi, hirurzi kažu da su zato ugroženi životi

    "Kažu da smo dobili najmoderniju ustanovu na Balkanu, a mi lečimo šećernom vodicom", reči su hirurga niškog Kliničkog centra koji tvrdi da zato što na samoj klinici nema banke krvi, pacijenti kojima je hitno potrebna na nju čekaju i do 3 sata, a neki zato ne prežive. Jedinice krvi po utvrđenoj proceduri dopremaju se iz Tranfuzije koja je u starom delu KC. Hirurzi za proceduru kažu da je nezakonita i spora, a iz Uprave da su jedinice krvi "dostupne pacijentima u realnom vremenu" i da planiraju opremanje banke krvi koja sada ne postoji.

    (31) detaljnije
  • sotirovski i kostic

    Misterija nove šefice Kabineta gradonačelnice - uvek uz Sotirovski, ali status se krije

    Skoro da ne postoji događaj u Nišu na kojem je bila gradonačelnica Dragana Sotirovski, a da nije i Miljana Kostić, do prošle nedelje odbornica SNS. Ona je i na sednicama Veća, na prijemu građana, ali medijima ne govori koji je njen status u Kabinetu. Dok stižu najave da će biti nova šefica, nema odgovora da li je sada zaposlena i u kom je statusu dok obavlja zvanične gradske poslove.

    (43) detaljnije
  • viši i osnovni sud

    Pištaljka: Niški izvršitelj donator Osnovnog suda, koji bi trebalo da ga kontroliše

    Potencijalni sukob interesa na relaciji Osnovni sud i izvršitelj Miljan Trajković dogodio se 2018. godine, kada su nameštaj i računarska oprema vredni 300.000 dinara, kao donacija izvršitelja, završili u jednoj od kancelarija Suda. Sve je urađeno preko sindikata, a opremljena je kancelarija u kojoj je sudija Milena Simović, bivša Trajkovićeva vanbračna supruga.

    (9) detaljnije
  • sijalice

    U trci za održavanje javne rasvete u Nišu i firma povezana sa ranijim poslodavcem premijerke Brnabić

    Na tender za javno-privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete u Nišu stigle su, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, 2 ponude. Jedna je ponuda konzorcijuma koji predvodi slovenačka firma "Resalta", koja je prema istraživanju BIRN-a, u delimičnom vlasništvu investicionog fonda na čijem je čelu raniji poslodavac premijerke Ane Brnabić. Drugu ponudu je poslala jagodinska firma "Feman", a rezultati tendera će se znati za najviše 45 dana.

    (9) detaljnije
  • bitcoinc

    Detalji akcije FBI: Digitalne prevare iz Niša donele milione dolara

    Krajem prošle nedelje 11 osoba je uhapšeno zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i, kako piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, učestvovali su u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu. Tako su zaradili 70 miliona dolara, a svi su boravište imali u Nišu.

    (26) detaljnije
  • Suzan Nikolić

    Investitor iz Niša nudi Tužilaštvu dokaze o zelenaštvu, ali traži da mu zaštite porodicu

    Investitor Suzan Nikolić koji više od 10 godina gradi u Nišu, nudi policiji i tužilaštvu dokaze o zelenaštvu i poziva ih da utvrde gde je 3 miliona evra koje je dužan. Za uzvrat traži da mu garantuju da će njegova porodica biti bezbedna, jer kaže da se ne oseća sigurno. Neke osobe je za zelenaštvo i pokušaj iznude već prijavio policiji. U Tužilaštvu kažu da je jedna prijava odbačena, dok za druge još prikupljaju dokaze.

    (28) detaljnije
  • novi klinički centar

    Tri različita podatka o broju preminulih u Nišu od korone, u KC Niš ne žele da komentarišu

    Zvaničan podatak koji je Institut za javno zdravlje “Batut” dostavio BIRN-u jeste da je 77 preminulih u KC Niš u periodu od 19. marta do 1. juna ove godine. Novinari ovog portala utvrdili su da je u informacionom sistemu “Batuta” ipak zavedeno 243 mrtvih u najvećem gradu juga Srbije, a tabela kapele do koje su došli novinari Južnih vesti pokazuje čak 360 preminulih u periodu od 15. marta do 1. maja. Na sve ovo iz Kliničkog centra kažu - ne želimo da komentarišemo.

    (22) detaljnije
  • dragana sotirovski

    I načelnica i posrednik u sudskim sporovima - Sotirovski obavljala 2 posla bez odobrenja Agencije

    Pored funkcije načelnice Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, sudeći prema podacima iz registra Ministarstva pravde, obavlja još jedan posao - medijator je u sudskim sporovima. Dok u Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da još nisu odlučili o njenom zahtevu za obavljanje 2 posla, ona kaže da je već "pro bono" posredovala, da medijaciju vidi kao hobi i da ima sva relevantna mišljenja, ali ne navodi i šta u njima piše, već je razgovor prekinula diskreditacijom novinara.

    (48) detaljnije
  • gromobran

    Sprečio spornu javnu nabavku za uklanjanje gromobrana, pa sklonjen na drugo radno mesto

    Da lokalna samouprava ne sme da plati uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa parcela koje su u privatnom vlasništvu, a da je Grad Niš protivzakonito planirao da na to potroši 15 miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine, ukazivao je jedan od radnika Sekretarijata za zaštitu životne sredine Slaviša Nešić, pa je prebačen na drugo radno mesto. Uveren je da je sklonjen sa izvora informacija, pa je sada fizičar zaposlen u drugom Sekretarijatu, u prosvetnoj inspekciji.

    (13) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: