Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 25. 6. 2016.

| Kultura

Avgusta prvi festival narodnog stvaralaštva u Nišu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
nb-040
Očekuje se učešće oko 50 zanatlija; ilustracija; foto: "Vilin vez"

Grnčari, tkači, drvodelje, kazandžije, pinteri, krznari, opančari i bombondžije neki su od zanatlija koji će se predstaviti na festivalu narodnog stvaralaštva "Nišlijski sabor" od 18. do 21. avgusta na nišavskom keju.

Kako najavljuju organizatori ovog festivala iz Udruženja "Vilin vez", okupiće se pedesetak zanatlija iz Srbije, Makedonije i Bugarske koji će podsetiti posetioce na neke potpuno zaboravljene zanate.

Kroz prezentaciju proizvoda starih zanata i procesa njihove izrade, pokazaćemo da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu - kaže Irena Ulemek iz "Vilinog veza".

Među zanatlijama koji će se predstaviti biće i korpara, sapundžija, ikonopisaca, voskara, lutkara, oružara...

Učesnici će svoje zanate prezentovati na licu mesta, obučeni u narodne nošnje, a učenici i profesori Ugostiteljsko-turističke škole na licu mesta će spremati razna jela i poslastice, po skoro zaboravljenim receptima - kaže Irena Ulemek iz Udruženja "Vilin vez".

palilula-032 Cilj je podsetiti na stare zaboravljene zanate; ilustracija; foto: "Vilin vez"U amfiteatru na keju svakog dana Sabora nastupaće kulturno-umetnička društva, pevači izvornih pesama, svirači starinskih instrumenata, pripovedači i zdravičari.

Biće organizovane modne revije odevnih predmeta i dodataka napravljenih od ručno tkanih, heklanih, pletenih i vezenih materijala, pustovane vune i krzna i ručno oslikanih haljina i obuće.


Na Saboru i veštine viteškog borenja

Najavljeno je da će na ovom festivalu učestvovati i mlađi članovi "Svebor" kluba - odnosno "srpske veštine borenja i nadmetanja".

Kako piše u najavi ovog događaja, svebor je nastao rekonstrukcijom drevnih srpskih viteških, monaških, uskočko-hajdučkih, izvornih i narodnih veština i znanja.

Čine ga elementi izvornog narodnog tradicionalnog načina nadmetanja i golorukog borenja, pastirske veštine borbe štapom, nožem i alatkama, kao i rekonstruisane viteške veštine i borbe širokim spektrom srednjevekovnog oružja.


Poziv za guslare, pripovedače, zdravičare

Organizatori "Nišlijskog sabora" pozivaju kulturno-umetnička društva, folklorne grupe, horove, ali i pojedince - pevače izvornih pesama, svirače gajdi, gusala, frule, dvojnica, pripovedače i zdravičare da se prijave za učešće na Festivalu.

Pozivamo i neafirmisane mlade umetnike da se prijave za učešće na Saboru. Takođe, pozivamo i volontere koji bi hteli da pomognu u organizaciji i realizaciji Sabora - kaže Irena Ulemek iz "Vilinog veza".

Zainteresovani mogu da joj se jave telefonom na broj 063/45-43-48.

"Nišlijski sabor" se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, a, kako kažu organizatori iz "Vilinog veza", njegov cilj je očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa našeg naroda i promocije i afirmacije starih zanata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cica

    06:15 // 26. 6. 2016.

    Lepo i sve pohvale organizaciji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: