Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 2. 2. 2017.

| Kultura

Devojka koja ne ide nigde bez papira i olovke

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Spojila farmaciju i crtanje; foto: facebook Arteller
Spojila farmaciju i crtanje; foto: facebook Arteller

Crno-beli svet Katarine Baćević nastao je kada je baka naučila da nacrta Čiča Glišu. Usledilo je drvo sa velikim stablom i krošnjom, laste u obliku slova “m”, kućica i bašta sa kupusom i to je prvi rad koji je nacrtala još u vrtiću. Od 2013. godine se crtanjem bavi ozbiljnije, što se i vidi u njenim radovima koji su uglavnom kombinacija crne olovke i belog papira.

Kao osnovac često je crtala uz emisiju “Cartooning with Bruce Blitz” koja se tada emitovala. Još tada je uvidela da je to opušta i da voli crtanje, pa svakoga dana, kaže, nacrta nešto, makar malu skicu.  Napravila humanitarnu izložbu za decu iz škole "Bubanj"; foto: facebook K. B. Napravila humanitarnu izložbu za decu iz škole "Bubanj"; foto: facebook K. B.

Jednostavne crteže sa jednim elementom zamenili su komplikovaniji sa mnogo detalja, što je danas glavna karakteristika njenih radova. Najveći napredak, kaže, vidi u tome što sada jasnije može da prenese poruku.

Isključim se i razmišljam o linijama. To je divan osećaj. Opuštena sam i van spoljašnjih dešavanja. To mi zaista prija. Obožavam detalje i mislim da to najviše karakteriše moje crteže. Za mene je crtež priča, koju svako može da čita na svoj način. Uvek mi je zanimljivo da čujem tuđa mišljenja i tumačenje mojih crteža. Često otkrijem nešto novo o sebi upravo tada - kaže Katarina.

Voli crno-bele fotografije, kontrast i ono što se dobije kada se spoji belina papira i crna olovka.  Crno-beli crtež sa mnogo detalja; foto: facebook Arteller Crno-beli crtež sa mnogo detalja; foto: facebook Arteller

Dopada mi se taj pravac, da debljinom linije i povlačenjem linija u raznim pravcima dočaram “boju”, teksturu, dubinu. Generalno me inspiriše taj kontrast - dodaje Katarina.

Ljudi, događaji, knjige, muzika, filmovi, predstave, fakultet, sve je motiviše, a najveća inspiracija su joj putovanja. Arhitektura gradova koje obilazi, prodavnice i ulice joj često daju osnovnu ideju na osnovu koje nastane njen crtež.

Uvek papir i olovku nosim sa sobom gde god da idem. Često zamislim nešto noću, pred spavanje, pa zabeležim i onda crtam sutradan kada imam vremena. Nikad ne znam kako će izgledati završen crtež. Krenem od nečega što zamislim, a onda se usput dosetim detalja, i to nekako sve ide spontano. Obično mi je potrebno nekoliko sati za jednostavnije crteže, a neke sam crtala i mesecima. Nije to stalno crtanje, bez prekida, ali prosto traje danima - objašnjava Katarina.


Farmacija i crtanje su za nju odličan spoj

Katarina je student farmacije i kaže da je uspela da napravi savršen spoj između studija i crtanja, pa tako u njenim radovima ima mesta i za destilaciju, anatomsko srce, bubreg i pluća, koje na svojstven način ispuni sa bezbroj detalja.  Uspela da spoji farmaciju i crtanje; foto: facebook Arteller Uspela da spoji farmaciju i crtanje; foto: facebook Arteller

Ponekad odem do čitaonice fakulteta da iznajmim anatomski atlas i crtam konture organa, koje kasnije popunim onako kako ja to vidim u tom trenutku. Crtam često kada učim, da lakše zapamtim nabrajanja neka ili bolje shvatim određene stvari. Farmacija mi je često inspiracija - navodi Katarina.

Nišlijka je nedavno imala samostalnu izložbu na kojoj je, kaže, prodato nešto više od polovine crteža, a sav novac je namenjen specijalnoj školi “Bubanj”.

Zadovoljna sam izložbom. Posebno mi je drago što su deca sa nastavnicima te škole bila na otvaranju. Drago mi je što je toliko ljudi došlo na samo otvaranje izložbe – mnogo poznatih i nepoznatih lica. Mislim da sam mnogo toga naučila, vezano za organizaciju same izložbe, na šta obratiti pažnju i šta bolje uraditi za sledeću izložbu - kaže Katarina.

Planira da u budućnosti crtežima doda malo boje i da se više posveti crtanju i ilustraciji. Najavljuje još izložbi, ali pre toga sledi period crtanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Cuzamen

    08:02 // 3. 2. 2017.

    Sjajni crteži! Za ovako nešto treba imati dara, strpljenja, volje i inspiracije. Bravo!

  • alex

    07:53 // 3. 2. 2017.

    Ovo je genijalno!!! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: