Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 27. 9. 2017.

| Kultura

Kulturni turizam mogućnost za bolji lokalni razvoj

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
Crkva-Odžaklija,-foto-J.M
Crkva Odžaklija; foto: J. M.

Poznate manifestacije, muzeji, pozorišta, galerije, arheološki lokaliteti, kao i specifičan leskovački govor jesu kulturne turističke vrednosti koje postoje na teritoriji Jablaničkog okruga, sa centrom u Leskovcu, kao najvećim gradom u ovom delu Srbije. Ipak, prema rečima master turizmologa Jelene Milenković, da bi se ostvarila ekonomska korist od ove vrste turizma, potrebno je doneti strateške dokumente koji će se fokusirati na ovaj segmet turizma i privući brojnije turista, kao što je to uradila Finska projektom “Kulturni turizam i održivi razvoj”.

Na Svetski dan turizma, 27. septembar, kulturni turizam se predstavlja kao novo tržište, priča Milenković, a ekspanziju doživljava usled porasta obrazovnog nivoa stanovništva. Iako na nivou države postoji Strategija razvoja turizma Republike Srbije, dok je na regionalnom nivou značajan dokument Strategija razvoja turizma Jablaničkog i Pčinjskog okruga, prema mišljenju turizmologa, to nije dovoljno.

Iako postoji taj dokument, on je pre svega fokusiran na prirodne turističke potencijale, dok su kulturni gotovo zanemareni - kaže Milenković.

Karneval-u-Leskovcu,-foto-J.M Karneval u Leskovcu; foto: J. M.U ovom segmentu, priča Milenković, suštinski fali bolja organizovanost i adekvatnija saradnja sektora kulture i sektora turizma, kao i bolje obučeni i kadrovi specijalizovani za kulturni turizam. Ova vrsta turizma pomaže lokalni ekonomski razvoj novcem koji turisti ostavljaju u restoranima, kafanama i hotelima, kupovinom suvenira, ulaznica i drugih lokalnih proizvoda. Takođe, kako kaže, razvoj kulturnog turizma direktno doprinosi povećanju lokalne zaposlenosti.

Primer dobre prakse je Finska, objašnjava Milenković, koja je donela Finsku turističku politiku, strateški dokument čiji je cilj poboljšanje saradnje sektora turizma i kulture, investiranje u obrazovanje i istraživački rad, promociju turizma putem kulturnih itinerera i slično.

Finska je jedna od članica Evropske unije koja dosta ulaže i u kulturu i u turizam. Oni su sproveli projekta Finland For You kako bi stvorili pozitivnu sliku Finske u očima turista, ali i da bi turistima pokazali nematerijalnu baštinu Finske kao što su tradicija, kultura i običaji - priča Milenković.

Tradicionalna-kućica-u-Finskoj,-ilustracija,-flickr,-Jean-Pierre-Dalbera Tradicionalna Finska kuća; foto: J. M. S obzirom na to da je projekat uspešno zaživeo, priča Milenković, imao je za posledicu poboljšanje saradnje različitih institucija privatnog i javnog sektora.

Iako na nivou Evropske unije nije precizno definisano područje kulturnog turizma, sama organizacija i saradnja ključnih sektora je na mnogo višem nivou, u poređenju sa našom zemljom, gde strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast ne postoje. U Finskoj, kulturni turizam tretira se u okviru postojećih ministarstava koja se bave kulturom ili turizmom, ali svaka od članica donosi zakone, strategije i akte kako bi poboljšala ovaj vid turizma.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: