Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 24. 1. 2013.

| Kultura

Logor spreman za 12. februar

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
logor6.jpg
Arhivska fotografija

Glavna zgrada, kule osmatračnice i deo ograde trebalo bi, u novom ruhu, da dočekaju posetioce na obeležavanju jubileja niškog logora “Crveni Krst”.

Rekonstrukcija koja je započeta još prošlog leta i zbog koje je logor privremeno zatvoren trebalo bi da bude završena do 12. februara, poručuju iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.

- Radovi su pri kraju i očekuje se da se u nekom skorijem periodu i završe - kažu u Zavodu.

Nakon toga Narodni muzej bi trebalo da u rekonstruisanoj zgradi pripremi potpuno novu postavku, koja bi trebalo da zameni postojeću, staru više decenija. Ipak, za to su, kako kaže direktor Muzeja Slaviša Popović, neophodna novčana sredstva.

- Naši kustosi čekaju završetak rekonstrukcije zgrade kako bi realizovali postavku koju su već pripremili. To finansira Ministarstvo kulture i ja mislim da ćemo ta sredstva dobiti baš u trenutku kada treba da uđemo u zgradu logora - zaključio je Popović.

Muzej, prema rečima kustosa Nebojše Ozimića, ima ideju da proslavu jubileja 12. februara obogati dodatnim sadržajem.

logor Ovako je bilo letos, arhivska fotografija

- Predlog je da se, za promenu, intonira Mocartov “Rekvijem”, nezaborano delo velikog majstora. Druga ideja je da u samom kompleksu visoke ličnosti države Srbije i drugih država posade drvo mira - rekao je Ozimić.

Radovi na uređenju logora, ali i njegove okoline, prema rečima predsednika Skupštine Grada Mileta Ilića, neće stati nakon 12. februara.

-  Ostaje da u saradnji sa Zavodom, sa Direkcijom za izgradnju grada i “Goricom” bude definitivno i do kraja urađeno parterno uređivanje ispred i unutar logora i uređivanje pomoćnih zgrada. Očekuje se da sve to bude završeno do kraja godine - rekao je Ilić.

12. februara biće obeležen dan kada je 1942. godine 105 civila uspelo da pobegne iz logora. U Narodnom muzeju tokom 2013. očekuju veći broj posetilaca zbog proslave godišnjice Milanskog edikta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko Savić

    14:40 // 24. 1. 2013.

    Bolje je spremiti logor da primi politicare koji kradu, a ne da prave nagodbe sa tuzilastvom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: