Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:12, 13. 8. 2014.

| Kultura

Niš u znaku džeza

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
Nisville.jpg
Natpis poput holivudskog (foto: Željko Mitić)

U toku 4 dana „Nišvila“, organizatori očekuju preko 100.000 posetilaca, od čega će petina prisustvovati glavnom muzičkom programu na „Earth&Sky“ stejdžu, dok će u besplatnim programima uživati preko 80.000 ljudi.

Kako navodi direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević, svi oni će, zahvaljujući ovom festivalu, u narednih nekoliko dana „proći kroz Tvrđavu i videti neke nove segmente Niša“.

U narednim danima, Niš će biti domaćin i velikom broju izvođača koji će nastupati na festivalu, koji će, osim u niškim hotelima, biti smešteni i u domovima Studentskog centra, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

- Prepunili smo smeštajne kapacitete, već smo rezervisali preko 1.000 prenoćišta, a moraćemo i dodatna. Smeštali smo goste svuda gde smo dobili povoljne uslove, a studentski domovi nas i ove godine spasavaju jer nemamo para – kaže Blagojević.

press Prvi učesnici predstavili su se na uvodnoj konferenciji za novinareNa pitanje da li je bilo izvođača koji su imali neke naročite zahteve, Blagojević kaže da je takvih bilo tokom pregovora o nastupima, ali u šali dodaje da su ih se organizatori „rešili“.

- Bilo je nekih koji su imali nemoguće zahteve po pitanju instrumenata i ishrane, i to smo zaobišli. Ovi koji su ostali su bili mnogo skromniji. Ponekad se traži „Evian“ voda, voće, specijalne vrste vina, ali to je uobičajeno - kaže Blagojević.

Na "Nišvil" dolazi i preko 300 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Blagojević kaže da će ovogodišnji „Nišvil“ u potpunosti „pokriti“ ekipa Bugarske nacionalne televizije (BNT), i snimiti reportažu o ovom festivalu. S druge strane, prema njegovim rečima, osim niškog dopisništva, kamere Radio televizije Srbije će snimati samo jedno veče „Nišvil“ koncerata na beogradskom „Kolarcu“.

Iako po prvi put nije dobio ni dinara iz republičke kase, ovogodišnji Nišvil je ipak oborio rekord po broju izvođača, pa će tako u narednim danima 560 njih održati 80 koncerata.


Volonteri i iz Uzbekistana

Nišvil je premašio prošlogodišnji broj volontera, pa će ove godine na ovom festivalu volontirati 350 mladih ljudi iz preko sto gradova iz Srbije, ali i drugih zemalja poput Turske, Uzbekistana, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Holandije, Ukrajine, Nemačke i drugih.

Na konkurs za volontiranje na jubilarnom 20. Nišvilu, prijavilo se čak 711 volontera iz 133 grada i 17 zemalja, odnosno oko 2 volontera za jedno mesto.

I oni ove godine slave svoj jubilej – 5 godina od volontiranja na „Nišvilu“.


Poruka ministru

Članovi niškog benda „Jam station“ su, prilikom posete Beogradu, ispred Skupštine razvili transparent sa natpisom „Dobrodošli na Nišvil, ministre“.

Dobro-dosli Poruka ministru TasovcuOva poruka nastala je iz revolta mladih muzičara zbog toga što, odlukom ministra kulture Ivana Tasovca, ove godine „Nišvil“ neće dobiti ni dinara iz republičkog budžeta, „zbog sporne koncepcije“.

Kako kažu članovi ovog sastava, predstavnici Ministarstva su pozvani da konačno dođu na Nišvil i „lično se uvere o kakvom je festivalu reč, pa tek da na osnovu toga donose zaključke o koncepciji i selekciji“.

Sa druge strane, oni smatraju da je paradoksalno to što je Ministarstvo kulture, koje je odbilo da finansira „Nišvil“ odobrilo preko 700.000 dinara za snimanje filma o „Nišvilu“.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • M.Gandhi

    08:14 // 14. 8. 2014.

    Bravo za naznacajniji muzicki dogadjaj ove godine u Evropi.Nislije izdrzite Beograd je i onako glavni grad zbog toga sto ima zooloski vrt.

  • Nis - Sveti Grad

    07:49 // 14. 8. 2014.

    Koj moj trazite uopste u Beogradui na Kolaracu? Ignorisite BG bulumentu! Otkazite to bez obrazlozenja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: