Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 20. 2. 2015.

| Kultura

Niške snage izvode operu “Seviljski berberin”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
seviljski berberin
Ovo je jedna od najboljih komičnih opera

Na sceni niškog teatra večeras će pretpremijerno biti izvedena opera “Seviljski berberin”, rađena u produkciji Fakulteta umetnosti, Simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta u Nišu. Premijera zakazana za ponedeljak 23. februar.

Pretpremijera se izvodi upravo na dan kada je pre 199 godina ova opera premijerno izvedena u Rimu, kada je dirigovao i njen autor Đoakino Rosini.

seviljski-berberin2 Figaro je glavni lik u operi Opera će biti izvedena na srpskom jeziku, u dva čina, režija je poverena Ivanu Vukoviću, dok će za dirigovanje biti zadužena Milena Injac.

Solisti - studenti i profesori solo pevanja na niškom Fakultetu umetnosti kažu da su pripreme trajale mesecima i da su imali zahtevne uloge.

Bilo je interesantno i zabavno i atmosfera na probama je božanstvena dobra, tako da se nadam da će to osetiti i publika - kaže mecosopran Aleksandra Ristić, koja igra Rozinu.

Grofa Almaviva koji pokušava da osvoji Rozinu tumači Saša Arsenkov, u ulozi dovitljivog i lukavog berberina Figara našao se mladi Nikola Mikić, lik doktora Bartola pripao je Milutinu Najdanoviću, a Bazilia igra Marko Milisavljević. Solisti su i Petar Bošković, Brana Bajović, Stefan Simonović, Živan Popović i Darko Milovanović.

Opera je rađena u specifičnoj režiji Vukovića, koja je bliža klasičnom pozorištu. Naime, od solista se traži da ne budu samo virtuozni u pevanju, već i u scenskom pokretu. Nema praznog hoda, već su oni razigrani - kaže dirigent Milena Injac.

seviljski-berberin3 Učesnici čekaju ocene i reakciju publike Prema rečima reditelja i upravnika Pozorišta Ivana Vukovića, cilj je bio da se napreduje u odnosu na operetu “Slepi miš”, koju su takođe radile niške snage. On veruje da je to postignuto i da je kvalitet podignut na viši nivo. 

Kada smo radili na “Slepom mišu” malo smo se igrali i dosta toga je rađeno spontano. Sada je ovo već ozbiljna priča u kojoj učestvuju tri profesionalne ustanove - kaže dekan Fakulteta umetnosti Suzana Kostić.

Direktorka Niškog simfonijskog okrestra Vesna Bratić ističe da su svi učesnici uradili ono što je bilo u njihovoj moći, a da sada čekaju ocenu i reakciju publike. Osim muzičara Simfonijskog, deo opere je i Muški kamerni hor Fakulteta umetnosti.

Karte za pretpremijeru i premijeru su rasprodate, a prva repriza zakazana je za 30. mart.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nesvrstani

    10:26 // 25. 2. 2015.

    Opera je na mene ostavila utisak potencijala. Mozda bi i mogla biti dobra jednog dana, nakon jos mnogo ucenja i rada. Potreban je i pametniji izbor repertoara te vestija podela uloga... Mada nade ima!

  • Petar Petrovic

    17:06 // 24. 2. 2015.

    pohvale jedino za figara i glas grofa Almovive,ostatak ansambla ocajan,izvestacena Rozalina koja imitira nesto sto je gledala,dr.Bartolo katastrofa,solisti amateri,orkestar ispada iz ritma...

  • Jako

    01:36 // 22. 2. 2015.

    Presmesno! Da li je moguce drugacije komentarisati ovaj pokusaj polu amatera da naprave operu bez pevaca, orkestra, sale. Ja se samo nadam da ovu deciju igru nije cuo neko ko se iole razume u operu

    • Operafan

      15:09 // 22. 2. 2015.

      Itekako su culi. Ljudi koji vode ovaj vegetirajuci nazovi kulturni zivot, rebalo bi pod hitno da se osveste i shvate da ima PUNO obrazovane publike u Nisu. Tu publiku jedino kvalitet interesuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: