Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 23. 11. 2012.

| Kultura

Objavljena monografija o niškom reditelju

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
mare4

U Nišu je objavljena monografija o Marislavu Radisavljeviću Maretu, čuvenom niškom reditelju.

Monografija pod nazivom "Mare u laboratoriji života i režije" sadrži odeljke posvećene drami, glumcima, delove intervjua i polemike, istoriju pozorišta i tekstove o predstavama koje je režirao.

mare

- Mislim da su napravili nešto izvanredno i da bi Mare bio zadovoljan da može ovo da vidi. Ovo je knjiga istinitih sećanja. Na ovaj način očuvaće se sećanje na Mareta, to znači da on i dalje postoji u sećanjima ljudi sa kojima je radio, ali i u mladim ljudima kojima je predavao - rekla je Mirjana Radisavljević, njegova supruga.

Slobodan Krstić, priređivač knjige, kaže da je prikupljao materijal više od dve godine, a da je ovo ipak i dalje samo deo njegovog rada. 

- Trebalo je dosta vremena se sve prikupi jer je bio svestran. Opisan je u knjizi onakav kakav je bio, a bio je izuzetno harizmatična ličnost, ali doživljavao je i mnoga šikaniranja. Mogao je da ode odavde bar 7,8 puta, a on je izabrao da ostane - kaže Krstić.

mare1

On je dodao da je ova knjiga i dobar izvor za studente režije ili studente Filozofskog fakuleta i da im može poslužiti za teze diplomskog rada.

Delo Radisavljevića osvetljeno je iz različitih uglova 25 njegovih savremenika među kojima su Saša Hadži Tančić, Ivan Hadži Zdravković, Desimir Stanojević, Boris Čerškov, Jelena Lugonja i Aleksandar Mihailović.

Knjiga je objavljena na više od 260 strana u zanimljivom izdanju. Najavljeno je da će promocija biti organizovana do kraja godine u Niškom kulturnom centru, a nakon toga biće u prodaji.

Marislav Radisavljević Mare rođen je 1940. godine.

mare3

Savremenici ga opisuju kao tragaoca, istraživača, reditelja prometejskog duha koji je u mnogo čemu bio prvi u Nišu.

Umro je 2000. godine, a iza njega su ostale pozorišne predstave, drame, dramatizacije, teatrološko-naučni radovi, fejtoni, scenariji, filmovi, eseji i kratke priče.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: