Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 8. 7. 2014.

| Kultura

Poziv Vladi da zaseda u Nišu na godišnjicu rata

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
490x370-Srpska-artiljerija-ulazi-u-Nis-prvi-svetski-rat.jpg
Srpski oficiri ulaze u Niš

Odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata uputiće poziv Vladi Srbije da održi sednicu u Nišu 28. jula, na dan kada je pre jednog veka tadašnjem predsedniku Vlade Srbije Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi rata.

Predlog za ovo izneo je na današnjoj sednici Odbora gradonačelnik Niša Zoran Perišić, ujedno i predsedavajući, a da li će sednica Vlade biti održana u nekadašnjoj ratnoj prestonici još uvek je neizvesno.

- Gradonačelnik je već uputio neformalni poziv Vladi, ali tek treba da se vidi kakve su obaveze i planovi ministara i da li mogu da baš tog dan održe sednicu. Želja grada je da dođu, mada još ništa nije potvrđeno - kaže Nebojša Stevanović, načelnik Uprave za kulturu.

telegram Zabeleška o primljenom telegramu Inače, na sednici Odbora za obeležavanje godišnjice početka Velikog rata, utvrđen je program za 28. jul kada se i obeležava početak rata.

Tog dana biće priređen ispraćaj za učesnike ekspedicije “Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu” koju organizuje “Safari klub”. Vozači će terenskim vozilima poći u pohod od Šapca, preko Cera, Kolubare, Crne Gore, Albanije, Grčke i Makedonije, nazad do Srbije.

Osim toga, u niškom Narodnom muzeju biće otvorena izložba posvećena Velikom ratu, a na zgradi Univerziteta, gde je tokom 1914. i 1915. godine bilo sedište Vlade, biće otkrivena spomen-ploča. Na sceni Letnje pozornice 28. jula biće igrana predstava “Devetstopetnaesta- tragedija jednog naroda", koju je niški teatar radio u koprodukciji sa Kruševačkim pozorištem.

Prema rečima načelnika Uprave za kulturu, za program obeležavanja godišnjice iz gradskog budžeta će biti izdvojeno nekoliko stotina hiljada dinara.

- Program je primeren trenutku, nakon svih problema i nesreća sa poplavama, kao i nedostatkom para. Grad je trenutno u mogućnosti da ovoliko uloži, a u svakom slučaju ovo ne sme da bude proslava već obeležavanje jednog veoma tragičnog trenutka u istoriji našeg naroda - rekao je Stevanović.

On je dodao i da će osim održavanja manifestacija koje su posvećene obeležavanju početka Prvog svetskog rata do marta 2015. godine biti održane i brojne manifestacije posvećene sedmoj deceniji kako je Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, Južne vesti su nedavno ukazale da Grad Niš kasni sa obeležavanjem značajnih istorijskih datuma u godini obeležavanja jednog veka od početka Prvog svetskog rata. Pre samo pet dana gradonačelnik, kako je sam rekao, nije znao ni dokle se stiglo sa izradom plana proslave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    19:18 // 9. 7. 2014.

    ma ko lud sam bez njih!

  • Bane

    11:53 // 9. 7. 2014.

    Mozda bi mogli javno da ih pitamo za ogromna poskupljenja i prazna obecanja? Za nemoguce uslove rada u Juri, za zastrasujuci zakon o radu koji imaju nameru da donesu, za masovno siromanje i glad,itd..

  • slavko

    08:58 // 9. 7. 2014.

    100% ce da dodju!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: