Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 19. 3. 2015.

| Kultura

Sa puteva srpske vojske doneli dokumentarac

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
toma dimo
Toma Dimo pričao je kako je svaka kuća u Firu pre jednog veka primala iznemogle srpske vojnike

Kako je 105-godišnji Toma Dimo, Grk iz Fira u Albaniji, kao dečak doživeo povlačenje srpske vojske i prognanih civila preko tamošnjih zavejanih planina jedna je od priča koju nosi dokumentarni serijal snimljen na ekspediciji "Tragovima srpske vojske u Velikom ratu".

Kajmakcalan Džipovima na Kajmakčalanu (foto: D. M. Car)Oko 60 sati video materijala i 20.000 fotografija napravljenih na putovanju džipovima "Safari kluba" trasom od 3.500 kilometara kojom se u Prvom svetskom ratu kretala i srpska vojska sažeto je u 4 polučasovne putopisne reportaže.

Prva obuhvata put kroz Srbiiju, druga kroz Crnu Goru i Albaniju, treća kroz Grčku, a četvrta - povratak preko Makedonije i južne Srbije. 

Film daje pogled na događaje koji su promenili tok istorije sa vremenske distance nekad i sad. Priča je ispričana na nesvakidašnji način, kroz neposredan uvid u mesta događanja. S jedne strane, on predstavlja velike vojvode, ali i običnog srpskog seljaka, koji se našao u vrtlogu Velikog rata - kaže autor dokumentarnog serijala Goran Stanković.

Smederevska-palanka Fillm predstavlja velike vojvode, ali i običnog srpskog seljaka (foto: D. M. Car)O istorijskim činjenicama razgovarao je sa kustosima muzeja, istoričarima, predstavnicima vojske, političkih organizacija, lokalnih samouprava, ali i sa potomcima vojnika ili onih koji su im pomagali. Ipak, samo jedan od sagovornika je to o čemu je pričao mogao i da vidi.

Imali smo čast da u Albaniji razgovaramo sa Tomom Dimom koji je tada bio jedini preostali svedok albanske golgote. Nažalost, on je preminuo dva meseca nakon razgovora sa nama - kaže Stanković.

Priča dotiče i život najpoznatijeg ratnog izviđača u istoriji srpske vojske čija je fotografija "Oko sokolovo" obišla svet, a koji je rođen u selu Kaletinac kod Gadžinog Hana.

Snimanje-teren Doneli 60 sati video materijala (foto: D. M. Car)Kao jedan od rezultata ekspedicije "Tragovima srpske vojske u Velikom ratu" narednih meseci biće održane izložbe fotografjia u Nišu, Mojkovcu, Skadru i Skoplju, a biće održane i promocije dokumentarnog serijala.

Putopisne reportaže su date lokalnim televizijama, a njihov autor kaže da će ih ponuditi i nacionalnim televizijama i javnom servisu.

Ne planiramo da se tu zaustavimo, nego ćemo konkurisati kod Ministarstva kulture i pokušati da dobijemo pomoć i uz doradu napravimo umetnički film - planira Stanković.

Dodaje da će nakon promocija reportaže, čija je postprodukcija rađena u niškom "Media centru", biti dostupne i na internetu.

Ekspedicija "Tragovima srpske vojske" putovalo 6 džipova (foto: D. M. Car)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: