Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 10. 5. 2010.

| Kultura

"Slobodna zona" ponovo u Nišu

Autor:Izvor:

Filmski festival "Slobodna zona", koji se tradicionalno organizuje u Nišu od 2006, ove godine biće održan od 12. do 14. maja u Pozorištu lutaka Niš.

Zamišljena kao festival koji prati aktuelna društvena dešavanja, Slobodna zona u Nišu doživljava ekspanziju. Na festivalu 2006. filmove je videlo oko 450, a 2007. i 2008 preko 2.000 pretežno mladih ljudi.

Kroz Slobodnu Zonu Niš su kao gosti do sada "prošli" Biljana Srbljanović, Teofil Pančić (nedeljnik Vreme), Zlatko Paković (nedeljnik NIN), Dragan Bisenić, Radovan Kupres, Aleksandra Nikšić, D-fence....

Kao lokalni partner, Odbor za ljudska prava Nis realizuje festival u saradnji sa Kulturnim centrom REX iz Beograda.

Na do sada održanim festivalima prikazani su filmovi koji predstavljaju pažljiv odabir vrhunskih ostvarenja svetske dokumentarne produkcije (Sandens, Kan, Venecija, Toronto, Karlovi Vari, Berlin, Los Anđeles...). 

Karte za Slobodnu zonu su besplatne i mogu se podići na biletarnici Pozorišta lutaka Niš.

Detaljnije informacije o programu možete naći - ovde.

"Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje"

Festival će otvoriti najbolji strani dokumentarni film prikazan prikazan 2009. godine na Berlinskom i festivalu Sandens.

Nagrađivani dokumentarac danskog reditelja Anders Ostergarda pruža jedinstvnu sliku ustanka u Mijanmaru 2007. godine kroz objektive nezavisnih video reportera Demokratskog glasa Burme.

Dok je 100.000 ljudi, uključujući i hiljade budističkih monaha, protestvovalo na ulicama protiv represivnog državnog režima, stranim novinarskim ekipama ulaz je bio zabranjen, a pristup internetu u celoj zemlji bio je onemogućen.

Rizikujući torturu i doživotnu robiju, Demokratski glas Burme, kolektiv od približno 30 anonimnih i underground video reportera (VJ), zabeležio je ove istorijske i razarajuće događaje ručnim kamerama i prokrijumčario materijal van zemlje, odakle je emitovan širom sveta putem satelita.

Novinari živopisno dokumentuju brutalne sukobe sa burmanskom vojskom i tajnom policijom, čak i nakon što sami postanu mete vlasti.

 

Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje - zvanični trejler

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: