Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:28, 19. 4. 2013.

| Kultura

Zvuk sa gramofona ponovo u modi

Autor:S.JanačkovićIzvor:Južne vesti
Vintage-shop

Iako se predviđalo da će digitalni zvuk potpuno potisnuti naizgled zaboravljeni pucketavi vinil, bendovi opet izdaju nove albume upravo na pločama koje se u Nišu mogu kupiti samo u jednoj prodavnici.

Dan uoči Svetskog dana prodavnica ploča, vlasnik radnje "Vintage shop" Zoran Cekić kaže da je vinil opstao jer je uvek bilo onih koji su mu ostali verni zbog "toplijeg zvuka", čak i onda kada se činilo da je analogni zvuk potpuno posustao.

- Zadovoljan sam što se i mlađi okreću zvuku ploča, jer to opravdava postojanje ove prodavnice. Iznenadio sam se što moji kupci nisu samo sredovečni ljubitelji muzike koju su slušali sedamdesetih i osamdesetih godina - kaže Cekić. gramofon

Njegove česte mušterije su i mladi koji su ljubav prema pločama verovatno nasledili od roditelja, tako da "singlice" i "longplejke" kupuju mušterije od 18 pa do 60 godiina.

Najtraženija je muzika "ex-Yu" bendova kao što su "Bijelo dugme", "Riblja čorba", "EKV", "Partibrejkers" ili "Disciplin A Kitschme", a veliku pažnju privlače i domaća licencna izdanja sa muzikom Madone, Šade i Santane.

Zanimljivo je, priča Cekić, što su za jugoslovenska licencna izdanja dikografskih izdavača kakvi su, na primer, "Jugoton", "Diskoton" ili "PGP RTB", zainteresovani i stranci. Naručuju ih preko interneta, a oni koji dođu u Niš, obavezno svrate u "Vintage shop" gde ih uglavnom upute iz niških hostela.

- Stranci najčešće traže "mainstream rock" i kupuju ploče bendova "The Doors", "Led Zeppelin", "Pink Floyd", "The Bittles" u domaćem izdanju jer su jeftinije, ali interesuju se i za jugoslovenske grupe kao što su "Time", "Korni grupa" ili "Yu grupa" - priča Cekić.

Vintage

Cene ploča u ovoj prodavnici kreću se od 100 do 5.000 dinara, a najvrednije među njima su one sa muzikom šezdesetih i sedamdesetih, dobro očuvana strana izdanja i muzika domaćih džezera Duška Gojkovića, Lale Kovačeva i Miše Blama.

Od novih izdanja, ovih dana je najtraženiji "dupli David Bowie", a najprodavaniji album "Back to Black" Amy Winehouse. Na osnovu toga što se uz kupovinu gramofonske ploče disk dobija na poklon, kaže Cekić, može se zaključiti o tome koji je nosač zvuka bolji. Izlog

Osim što je u jedinoj niškoj prodavnici ploča moguće kupiti stara i nova izdanja na vinilu svih muzičkih žanrova, tamo se može nabaviti nov gramofon ili kupiti bilo koji deo za stari.

Berze ploča koje se od pre 3 godine jednom mesečno u Nišu održavaju u klubu "Feedback" i Hostelu "Niš" okupljaju kolekcionare iz čitave zemlje

"Svetski dan prodavnica ploča" i u Nišu

"Dan prodavnica ploča" (Record Store Day), koji se ove godine kao internacionalni praznik proslavlja 20. aprila, biće obeležen i u Nišu.

Svi koji u subotu od 10 do 15 sati posete "Vintage shop", koji se nalazi u Davidovoj ulici, dobiće jednu ploču na poklon. svetski dan prodavnica ploča

U kafeu Hostela "Niš" proslava ovog internacionalnog praznika počinje već u petak, 19. aprila, žurkom na kojoj će muziku sa gramofona puštati DJ Funky Junkie. Organizatori obećavaju dobru zabavu uz "disco funk". Slušanje ploča u kafeu Hostela nastaviće se 20. aprila preko dana uz "Saturjazz" matine i "jazz" sa vinila.

"Dan prodavnica ploča" obeležava se u svetu svake treće subote u aprilu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nedeljko paunović

    04:36 // 12. 5. 2014.

    ploče su sve ,cd ništa

  • NIKOLA PANOV

    16:08 // 6. 5. 2013.

    imate li neki katalog da posaljete,sa cenama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: