Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kazneno-popravni zavod

  • KPZ

    Tužilaštvo: Smrt jednog zatvorenika u Nišu bez sumnjivih okolnosti, slučaj drugog se još ispituje

    Da li su osuđenik i prekršajac koji su na izdržavanju kazne bili u niškom Kazneno-popravnom zavodu preminuli pod sumnjivim okolnostima, kako su tvrdili iz udruženja "Novi početak", tužilaštvo je nakon pet meseci provera i prikupljanja dokaza utvrdilo da smrt osuđenika G. R. nije posledica bilo kog krivičnog dela, a drugi slučaj još ispituju. Za prekršajca Ć. M, koji je preminuo nakon povreda zadobijenih u zatvoru, kažu da će u narednom periodu biti obavljeno dodatno veštačenje uzroka smrti i ispitani i svedoci.

    (1) detaljnije
  • zatvor

    Zaštitnik građana utvrdio da su sve mere protiv širenja kovida preduzete u niškom zatvoru

    Nakon što su porodice osuđenika svedočile o tome da zatvorenici nemaju adekvatnu medicinsku negu i da je loša epidemiološka situacija u niškom Kazneno-popravnom zavodu, a potom i protestovali, reagovao je Zaštitnik građana i utvrdio da ipak nije bilo propusta nadležnih. Pohvalili su to što je zaražene obilazio infektolog u zatvoru, a utvrdili su i da je bilo zaštitne opreme i lekova u trenutku kontrole.

    (2) detaljnije
  • KPZ

    Tužilaštvo naložilo dodatno veštačenje uzroka smrti zatvorenika i dostavu snimaka iz niškog KPZ-a

    Nakon što su dvojica osuđenika niškog Kazneno-popravnog zavoda preminula tokom novembra prošle godine, iz Višeg javnog tužilaštva kažu da se posle naložene obdukcije za preminulog osuđenika G. R. još očekuju nalazi. Za prekršajca Ć. M, koji je preminuo nakon zadobijenih povreda u samom zatvoru, iz Tužilaštva saopštavaju da su naložil dodatno medicinsko veštačenje, kao i dostavljanje snimaka sa video-nadzora iz niškog KPZ-a.

    (2) detaljnije
  • KPZ

    Uprava: Zatvori snabdeveni svim lekovima potrebnim za lečenje korona virusa

    Reagovajući na izjavu predsednika udruženja Novi početak na skupu ispred niškog Kazneno-popravnog zavoda da u ovoj ustanovi zatvorenici nemaju adekvatno lečenje, pa da lekove kupuju porodice, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kažu da su ovi navodi netačni i zlonamerni. U saopštenju Uprave navodi se i da za redovne posete u zatvoru nije potreban PCR test, te da on važi samo kada su u pitanju posete u posebnim prostorijama.

    (6) detaljnije
  • Zatvor protest2; foto: JV-T. Tasić

    Članovi porodica zatvorenika isped niškog KPZ-a, traže amnestiju zbog epidemije i uslova

    Porodice osuđenika lošu epidemiološku situaciju i neadekvatnu medicinsku pomoć navode kao razloge za okupljanje ispred niškog Kazneno-popravnog zavoda i traže amnestiju. Žele da podrže svoje, ali i, kako kažu, da ukažu nadležnima da i zatvorenici imaju ljudska prava, pa da ih ne treba marginalizovati tokom virusa korona. Tvrde da su njihovi članovi porodica u zatvoru od jutros počeli da štrajkuju glađu. Na skupu su i iz udruženja Novi početak , koje poslednjih nedelja ukazuje na situaciju u zatvoru.

    (41) detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Uprava: 12 osuđenika niškog KPZ-a zaraženo, lažne informacije da nemaju medicinsku pomoć

    Nakon pisanja "Južnih vesti" o epidemiološkoj situaciji u niškom Kazeno-popravnom zavodu, a o kojoj su govorile porodice zatovrenika i Udruženje " Novi početak" , iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da je virus potvrđen kod njih 12, a 20 zaposlenih je inficirano ili se nalazi u samoizolaciji. Uprava negira navode porodica da su posete zabranjene od marta i da se zatvorenicima ne pruža adekvatna medicinska pomoć.

    (5) detaljnije
  • zatvor

    Zbog zaraženih zatvorenika niškog KPZ-a porodice zabrinute, iz Uprave ćute

    Više zatvorenika niškog Kazneno-popravnog zavoda ima pozitivan nalaz na virus korona, tvrdi Nišlijka Milica P. koja je informacije dobila od svog supruga, za koga kaže da je jedan od zaraženih, pre nedelju dana prebačen u izolaciju, a juče testiran. Kako su posete zabranjene, sumnja da su virus uneli zaposleni. Iz Udruženja Novi početak kažu da i oni imaju iste informacije, dok Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija već nedelju dana ne odgovaraju na pitanja i pozive Južnih vesti .

    (11) detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Tužilaštvo ispituje smrt dvojice zatvorenika u Nišu

    Nakon što su dvojica osuđenika niškog Kazneno-popravnog zavoda preminula tokom novembra, iz Višeg javnog tužilaštva navode da su naložili obdukciju. Glavni cilj je, pojašnjavaju, rasvetljavanje svih okolnosti događaja.

    (3) detaljnije
  • kpz

    Osuđenici KPZ Niš se odrekli obroka u korist najsiromašnijih, sakupljali i čepove za reciklažu

    Svi osuđenici iz poluotvorenog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, njih 260, odrekli su se po dva obroka koje će, kako kažu u Ministarstvu pravde, najugroženiji stanovnici ovog grada dobiti preko Crvenog krsta. Takođe, osuđenici su prikupili i 30 džakova plastičnih čepova za koje je najavljeno da će do kraja nedelje biti prosleđeni u humanitarne svrhe.

    (3) detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Mere u zatvoru: Za bračne posete negativan test, s advokatima kroz staklo

    Iako su se porodice žalile da je PCR test preskup da bi cela porodica mogla da poseti zatvorenika, nadležni objašnjavaju da to važi samo za posete u posebnim sobama, dok za “obične” posete sve ostaje isto - samo mere prevencije. Za žalbe pritvorenika da ne mogu da spreme odbranu kažu da su neosnovane, komunikacija s advokatima jeste kroz staklo, ali jeste poverljiva - nema slušanja.

    (4) detaljnije
  • kpz

    Preminuo osuđenik u niškom zatvoru

    Osuđenik D.D. preminuo je noćas u stacionaru Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, potvrđeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Obavešteni su policija i tužilaštvo, a prema nezvaničnim informacija imao je niz pridruženih bolesti.

    (2) detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Mere zbog korone u niškom zatvoru: Izolacija za nove pritvorenike i UV lampe za dezinfekciju

    Iako se jedna građanka požalila na gužvu pri posetama zatvorenicima u Kazneno-popravnom zavodu Niš, u Ministarstvu pravde to negiraju i kažu da su mere zaštite zbog korone podignute na visok nivo - svi nose zaštitnu opremu, obavezna je distanca, a kupljene su i UV lampe kojima se dezinfikuju prostorije. Među uvedenim merama je izolacija za novoprimljene, te merenje temperature svima koji ulaze, a naglašavaju i da od početka epidemije u niškom zatvoru nije bilo zaraženih.

    (12) detaljnije
  • pritvor policija

    U pirotskom zatvoru ostala samo jedna osoba zbog kršenja samoizolacije

    Deo objekta pritvorske jedinice u Pirotu koji je preuređen i pretvoren u karantin za one građane koji prekrše meru samoizolacije zbog epidemije virusa korona, ostao je sa samo jednim optuženim koji i dalje čeka na suđenje.

    detaljnije
  • pritvor Pirot

    Zbog kršenja mere samoizolacije 17 građana u pirotskom zatvoru čeka na suđenje

    Od 75 građana koji su se našli u pritvoru zbog kršenja mera samoizolacije, njih 17 se nalazi u Pirotu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, a protiv većine njih su već podnete optužnice i suđenja će početi za nekoliko dana. Deo objekta pritvorske jedinice u Pirotu je preuređen i on pretvoren u karantin za one građane koji prekrše meru samoizolacije zbog epidemije virusa korona.

    (6) detaljnije
  • pritvor policija

    Sedmoro u karantinu u Pirotu zbog kršenja mere o samoizolaciji

    Nakon što je doneta odluka da oni koji su došli iz inostranstva i ne poštuju odluku o bar dvonedeljnoj samoizolaciji, budu pritvoreni, a deo prostorija zatvora u Pirotu preuređen za karantin, u ovom gradu na jugu Srbije pritvoreno je sedmoro ljudi.

    detaljnije
  • pritvor Pirot

    Pirotski zatvor postaje karantin za građane koji prekrše samoizolaciju

    Deo objekta pritvorske jedinice u Pirotu biće preuređen i on će biti pretvoren u karantin za one građane koji prekrše meru samoizolacije zbog epidemije virusa korona, potvrđeno je Južnim vestima u Ministarstvu pravde koje je uputilo pravosudnim organima u Srbiji preporuke za postupanje u slučajevima u kojima građani, ne poštujući mere samoizolacije, čine krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i krivično delo prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja.

    (5) detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Pronađen jedan od prekršajaca koji je izašao iz niškog zatvora

    Jedan od trojice osuđenih na prekršajnu kaznu, koji je pre četiri dana pobegao iz otvorenog dela Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, policija je pronašla, uhapsila i vratila u zatvor, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

    detaljnije
  • Zatvor KPZ

    Trojica “prekršajaca” odšetala iz niškog zatvora

    Muškarci osuđeni na prekršajne kazne pobegli su juče iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija potvrđuju da je ova trojka samovoljno napustila zatvor, ali tvrde da se ne radi o bekstvu već o udaljavanju.

    (5) detaljnije
  • sladak pas

    Prihvatilište za pse kod KPZ-a ušlo u gradske planove, očekuje se do kraja godine

    Skupština Grada usvojila je Plan detaljne regulacije kojim je predviđeno da na zemljištu kod niškog Kazneno-popravnog zavoda bude izgrađeno prihvatilište za pse. Naredni koraci su papirologija, ali ukoliko sve prođe bez većih problema, gradski većnik Bratislav Vučković očekuje da novi dom za pse lutalice bude gotov do kraja ove godine.

    (15) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: