Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:21, 20. 2. 2016.

| Sport

Kup Koraća: Mega Leks kvalitetnom odbranom do finala

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
VAK-0696.jpg
Atomska odbrana Mege naterala Valjevce na 25 izgubljenih lopti; foto: Vanja Keser

Košarkaši Mega Leksa pobedom nad Metalcem rezultatom 97:86 obezbedili su učešće u finalu Kupa Radivoja Koraća treću godinu zaredom.

Granitnom odbranom od prvog do poslednjeg minuta izabranici Dejana Milojevića apsolutno zasluženo naći će se u nedelju u meču za trofej “Žućkova levica”. Ekipa iz Valjeva bila je ravnopravni rival samo prvih 10 minuta.


Agresivnim zonskim presingom Mega je od starta zadavala dosta problema Valjevcima da prenesu loptu i polje protivnika i organizuju napad. Najraspoloženiji za igru u uvodnim minutima utakmice bio je plej Mitrovčana Jaramaz, koji je bio aktivan na oba kraja terena.

Prvu osetniju prednost momci u zelenim dresovima stekli su posle 6 minuta igre - 13:3.

Druga polovina prve deonice pripala je Metalcu koji je došao do svoje igre, pojačao intenzitet odbrane i preko Petra Rakićevića smanjili razliku na -4 (18:14).

Nakon furioznog početka, ofanziva Mitrovčana je zatajila, pa se do kraja prvog perioda Metalac potpuno vratio u meč - 22:20.

Početkom drugog kvartala viđen je možda i najlepši potez turnira - Francuz u redovima Mege Alfa Kaba monstruzno je zakucao preko Gabrića.

Kup Koraća Rakićević i Jaramaz u duelu; foto: Vanja Keser

Igralo se u jakom tempu u drugom periodu, a napadi su uglavnom završavani preko visokih igrača - Jankovića i Kabe na jednoj i Majstorovića na drugoj strani.

Ponovo je odbrana ekipe Dejana Milojevića počela da pravi ozbiljne probleme Valjevcima. Igrači u zelenim dresovima su pokretljivošću i agilnošću ostavili protivnika bez poena skoro pet minuta bez poena i brzom tranzicijom u napadu očas posla došla na velikih +15 u 18. minutu - 45:30.

Da nije bilo Petra Rakićevića, koji u Nišu igra veoma nadahnuto, zaostatak valjevskog tima bio bi veći, ali je sa dve postignute trojke zaostatak njegove ekipe na poluvremenu bio 11 poena - 47:36.


Na startu drugog poluvremena obe ekipe pogađale su u visokim procentima za 3 poena. Nikolić i Kaba u redovima Mege, a Kutlešič za ekipu Vladimira Đokića.

Izrazito kvalitetnom odbranom košarkaši iz Sremske Mitrovice nastavili su da “lome” rivala a posle samo 5 minuta igre u nastavku vođstvo je bilo uvećano na +21 (66:45).

Posle iscrpljujućeg meča u 1/4 finalu ekipa iz Valjeva nije mogla da pruži jači otpor nadahnutom rivalu. Treba uzeti u obzir i znatno dužu rotaciju koju ima Dejan Milojević.

U sticanju ogromnog rezultatskog suficita glavnu ulogu imao je Danilo Nikolić koji je ubacio protivniku 13 poena u trećoj četvrtini i veoma aktivan na skoku.

Kup Koraća Bekovi Mege odigrali su izuzetno kvalitenu odbranu; foto: Vanja Keser

Ispostavilo se da je treći period bio taj koji je odredio prvog finalistu jer je Mega u poslednjih 10 minuta ušla sa prednošću - 81:60.

Poslednji kvartal bilo je puko odrađivanje posla, iako je valjevski sastav u jednom trenutku prišao na -13 (86:73) dodatne neizvesnosti nije bilo. Publici u Čairu nije bilo dosadno, jer su uživali u atraktivnim potezima košarkaša oba tima.

Do kraja utakmice Metalac je uspeo da prepolovi razliku sa kraja treće četvrtine za konačnih 97:86 za tim iz Sremske Mitrovice.

U nedeljnom finalu četa Dejana Milojevića igraće protiv boljeg iz duela “večitih rivala” Crvena zvezda - Partizan.


Milojević: “Treća četvrtina odlučila pobednika”

Šef stručnog štaba Mega Leksa rekao je da odlična partija njegovih minuta u trećem kvartalu odlučila pobednika.

Zadovoljan sam partijom. Znao sam da nas očekuje težak meč i morali smo dobro da se oznojimo kako bismo trijumfovali. Treću četvrtinu smo odigrali šuterski dosta dobro i u tom periodu prelomili meč - rekao je on.

Njegov kolega iz tabora Metalca Vladimir Đokić rekao je da su problemi sa povredama sprečili njegov tim da pruži kvalitetniji otpor rivalu.

Zaslužena pobeda Mege. Utakmica je bila lepa za oko, imali smo problema sa povredam, pa smo hteli da se sačuvamo od novih. Protivnik je odigrao jako dobru odbranu i naterao nas na 25 izgubljenih lopti - podvukao je strateg Valjevaca.

MEGA LEKS - METALAC 97:86 (22:20, 25:16, 34:24, 16:26)

Hala Čair, Niš

Sudije: M. Juras, Maričić, Obrknežević

MEGA LEKS: Simić 4, Jaramaz 15, Veljković, Musić, Ivavnović 6 (10as), Pavlović, Luvavu 13, Kaba 8, Zagorac 7, Simeunović 3, Nikolić 24 (7sk), Janković 17 (8sk)

METALAC: Kočović 6, Badovinac, Čampara, Kutlešić 14 (6sk), Majstorović 15 (7sk), Jevtović 6, Jošilo 9 (5as), Rakićević 18 (7sk,6as), Đukanović 12, Todorović 3, Gabrić 3

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: