Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

jubilej

  • 140 godina Berlinskog kongresa

    Pirot obeležava 140 godina od nezavisnosti Srbije

    Povodom obeležavanja 140 godina od Berlinskog kongresa, nezavisnosti Srbije, ali i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, Udruženje istoričara Pirota organizuje sutra 3. jula, predavanje u čitaonici Narodne biblioteke.

    (2) detaljnije
  • mala ida

    Bajka o ljubomori premijerno u Lutkarskom na 60. rođendan pozorišta

    Predstavu “Cveće male Ide” niški lutkari pretpremijerno će izvesti večeras od 18 sati, dok je premijera zakazana za petak 22. jun od 19 sati, kada će ujedno biti održana i svečana akademija povodom 60 godina rada i stvaralaštva Lutkarskog pozorišta Niš.

    detaljnije
  • Univerzitet

    Počinje obeležavanje 53-godišnjice rada niškog Univerziteta

    Promocija doktora nauka, dodela priznanja najboljim studentima, predavanja, književne večeri, koncerti i izložbe biće organizovani tokom ove nedelje, povodom obeležavanja 53 godine postojanja i rada Univerziteta u Nišu.

    (1) detaljnije
  • Dan slovenske pismenosti

    I u Nišu traže da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik

    Pre 11 vekova su Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli jezika, kako ih nazivaju, počeli da šire pismenost među pravoslavcima, te se u njihovu čast danas obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture. Filozofski fakultet u Nišu poziva nadležne da ovo postane državni praznik u Srbiji, kao što je i bilo najavljeno pre godinu i po dana.

    (4) detaljnije
  • filozofski fakultet

    30 godina srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu

    Zahvaljujući profesorima Nedeljku Bogdanoviću i Miroljubu Stojanoviću od 1987. godine se srpski jezik izučava na niškom Filozofskom fakultetu. Najveće blago ovog departmana su, kažu profesori, studenti koji su postali cenjeni predavači, lektori, kao i novinari, a najviše je onih koji rade u prosveti.

    (4) detaljnije
  • fudbal foto aleksandar kostic

    Omladinska reprezentacija Topličkog okruga 100. utakmicu igra protiv Bajerna

    Omladinska reprezentacija Fudbalskog saveza Topličkog okruga odigraće jubilarnu, 100. utakmicu u subotu, u 12 sati protiv omladinaca iz Fudbalskog kluba FVGG Bajern iz nemačkog grada Kitzingena. Utakmica se igra na stadionu u Prokuplju.

    detaljnije
  • Narodna biblioteka

    Niška Narodna biblioteka slavi 139. rođendan

    Uz gusle i drugi muzički program, izložbu, ali i uz “besedu” akademika Srpske akademije nauka i umetnosti Matije Bećkovića i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, navode organizatori, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu, svečanom akademijom, proslaviće danas 139 godina postojanja.

    (4) detaljnije
  • muzej

    Narodni muzej u Leskovcu obeležava 70 godina od osnivanja

    Vrata narodnog muzeja za sve Leskovčane otvorena su već 7 decenija, a ove godine, osim Svečane sednice i promocije Leskovačkog zbornika, Dan muzeja obeležiće i otvaranje izložbe "Ratni put Moravske divizije 1914 - 1918".

    detaljnije
  • trgovinska

    Niška Trgovinska škola proslavila 125 godina postojanja

    Pre tačno 125 godina, niška trgovačka omladina osnovala je Trgovinsku školu u Nišu, iz koje srednjoškolci izlaze kao trgovci, aranžeri, komercijalisti ili tehničari. Direktor Sreten Milenković kaže da je najveća prednost ove stručne škole praksa koja đake priprema za zaposlenje.

    (1) detaljnije
  • Radnički stadion Čair

    Radnički slavi rođendan - još 5 do 100

    Burna istorija Fudbalskog kluba Radnički, ispunjena evropskim usponima i niželigaškim padovima, počela je 24. aprila 1923. godine. Tada je niški klub osnovan pod imenom Iskra, da bi preko Proletera stigao do imena koje je postalo jedno od simbola Niša.

    (2) detaljnije
  • Vučić-u-Aleksincu;-foto:-FB-Aleksandar-Vučić

    Vučić: Članstvo u NATO nećemo, bilo bi previše soli na ljutu ranu

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom obeležavanja 19-godišnjice NATO bombardovanja sinoć u Aleksincu rekao da je NATO agresija žrtve pokušala da pretvori u brojke i statistiku, kao i da je napad na Srbiju bila igrica, ali da ipak "hoćemo partnerstvo sa onima koji su 1999. godine učinili strašne zločine, a ne i članstvo" u alijansi.

    (3) detaljnije
  • godišnjica Branko Miljković

    Redi: Da se ove godine konačno objave sabrana dela Branka Miljkovića

    U znak sećanja na 57-godišnjicu od smrti “princa poezije” Branka Miljkovića, ispred njegove biste kod Narodnog pozorišta tradicionalno se okupilo par njegovih školskih drugova, kao i đaka niške škole koja nosi njegovo ime. Predsednik Saveta za kulturno stvaralaštvo Hadži Ivan Redi kaže da će se zalagati da se ove godine konačno objave sabrana dela velikog niškog pesnika.

    detaljnije
  • Južne vesti

    Osmi rođendan "Južnih vesti"

    Tekstom o manipulacijama na niškom Aerodormu, koji je dobio nagradu NUNS za istraživačko novinarstvo, pre 8 godina i formalno je "počeo život" Južnih vesti na medijskom nebu Srbije. Prošle godine ista nagrada je zamalo ponovo otišla u ruke novinara ovog medija - za istraživanje spornih tendera kojim je Ministarstvo za rad obnovilo svoj vozni park.

    (15) detaljnije
  • Crveni krst

    Niški Crveni krst proslavlja 140 godina postojanja

    Na današnji dan pre 140 godina osnovana je humanitarna organizacija, koja je posebno pomagala ljudima u ratovima i tokom vanrednih situacija, a neke njihove aktivnosti bile su preteča današnjih domova za nezbrinutu decu i hitne pomoći. Crveni krst počeo je sa radom 1878. godine, samo 8 dana nakon što se Niš oslobodio od Osmanlija.

    detaljnije
  • Planinari arhiva

    Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

    Po evidenciji, tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, svaki deseti Nišlija bio je u nekom periodu član Železničara, planinarskog društva koje je nedavno proslavilo svoj 70. rođendan. O tome da entuzijazam u klubu nije jenjavao tokom vremena, najbolje govori to što su sedamdesetih odlikovani Zlatnom značkom, kao najaktivnije planinarsko društvo u Jugoslaviji, a više od 30 godina kasnije proglašeni su i za najbolje u Srbiji.

    (1) detaljnije
  • Glumci će odigrati predstavu "More mašte"

    Trodnevni program niškog Lutkarskog povodom 59 godina rada

    Dan pozorišta i 59 godina profesionalnog stvaralaštva, niški lutkari proslaviće sa sugrađanima uz rođendansku zabavu, izložbu lutaka, kostima i maski, a biće dodeljene i godišnje glumačke nagrade. Trodnevni program Lutkarskog pozorišta počeće u sredu 21. i trajaće do petka 23. juna.

    detaljnije
  • Biblioteka knjige foto Aleksandar Kostic

    Biblioteka u Vranju obeležava 138 godina postojanja

    Izložbom fotografija, promocijom knjige i dodelom nagrada najboljim čitaocima, vranjska biblioteka "Bora Stanković" u utorak će obeležiti značajan jubilej - 138 godina postojanja.

    detaljnije
  • 52. rođendan niškog Univerziteta

    Niški univerzitet osniva Poljoprivredni fakultet u Kruševcu

    Posle skoro 15 godina Univerzitet u Nišu bi mogao uskoro da bude bogatiji za novi Fakultet i to Poljoprivredni, čije će sedište biti u Kruševcu, kazao je rektor Dragan Antić. Najavio je i osnivanje Botaničke bašte, a novina je i softver koji detektuje plagijate, kao i Kreativni centar koji bi trebalo da poveća zaposlenost mladih studenata.

    (10) detaljnije
  • Dragan Milosevic Buca foto i.m.

    Surdulički novinar obeležava 4 decenije rada

    Novinar Dragan Milošević - Buca punih 40 godina života posvetio je novinarstvu pišući najčešće o zanimljivostima iz Surdulice za razne medije. Iako ima 61 godinu, ne pomišlja da odustane od posla koji se često naziva "rudarski", a pored svega, postiže da se i amaterski bavi glumom.

    (1) detaljnije
  • muzej kuca Bore Stankovica foto i.m.

    Vranjanci obeležavaju 50 godina Muzej kuće Bore Stankovića

    Nizom izložbi, projekcija, predstava i svečanom akademijom, u Vranju će od 12. do 19. juna biti obeležen jubilej - pola veka postojanja Muzej kuće Bore Stankovića koja se nalazi u Baba Zlatinoj ulici u Vranju.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: