Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

jubilej

  • Gimnazija Stevan Sremac Nis

    Zamenom uloga đaka i profesora i predstavama niška Gimnazija proslavlja jubilej

    Učenici i profesori će zameniti uloge na dan kada počinje obeležavanje 141. godišnjice postojanja Gimnazije "Stevan Sremac" u Nišu, u ponedeljak 18. novembra, a do kraja nedelje će povodom rođendana biti izvedena predstava na nemačkom jeziku, kao i komad po tekstu niškog pisca Branislava Jankovića, a održaće se i takmičenje u besedništvu.

    (1) detaljnije
  • bulatovic orden

    Bulatović na liturgiji u Sabornoj crkvi primio orden u ime Nišlija

    Srpski patrijarh Irinej služio je danas liturgiju kojom je i molitveno proslavljeno 200 godina postojanja Saborne crkve u Nišu. Orden svetog kralja Milutina je na predlog vladike niškog Arsenija pripao svim građanima Niša koji su pomogli obnovu hrama, a u njihovo ime ga je primio gradonačelnik Darko Bulatović.

    (38) detaljnije
  • saborna crkva

    Obeležena dva veka postojanja Saborne crkve u Nišu

    200 godina postojanja niške Saborne crkve obeleženo je sinoć najpre večernjom službom u Sabornom hramu posvećenom Saboru Svetih Arhangela, a potom i svečanom akademijom u Svetosavskom domu. Ceremoniji obeležavanja velikog jubileja prisustvovao je i srpski patrijarh Irinej.

    (7) detaljnije
  • Tri pesnice Bubanj

    Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

    14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi "Niš 1944".

    (2) detaljnije
  • spomenik oslobodiocima

    Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

    75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je 10 dana pre toga odlučila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

    (8) detaljnije
  • PMF Niš

    Prirodno-matematički fakultet u Nišu proslavio 20. rođendan

    Izdvajanjem studijskih grupa iz sastava Filozofskog fakulteta - 1999. godine nastao je Prirodno-matematički fakultet u Nišu, na kome se školuju studenti na departmanima za matematiku, računarske nauke, fiziku, hemiju, geografiju i biologiju. Narednih dana će povodom 20 godina postojanja biti održana serija predavanja iz različitih oblasti.

    (2) detaljnije
  • Mija Stanimirović

    Škola “Mija Stanimirović” proslavlja 70 godina postojanja

    Svečanom akademijom u Pozorištu lutaka u petak 31. maja od 18 sati Elektotehnička škola “Mija Stanimirović” proslaviće 70. rođendan. Učenici će pesmom i igrom, kako kažu, vratiti prisutne u doba šezdesetih i prikazati fragmente iz dela Milovana Vitezovića “Lajanje na zvezde“.

    (2) detaljnije
  • Leoni foto LJ.M.

    "Leoni" obeležio 10 godina poslovanja u Srbiji

    Na proslavi jubileja, nadležni u ovoj kompaniji istakli su da je "Leoni" u Srbiji razvio čvrst biznis i postao jedan od najznačajnijih inostranih poslodavaca u zemlji, sa oko 9.000 zaposlenih u Prokuplju, Malošištu, Nišu i Kraljevu. Od svog osnivanja 2009. godine, kompanija je uspostavila saradnju sa preko 500 domaćih dobavljača, sa kojima je ostvaren ukupan promet od 117 miliona evra.

    (11) detaljnije
  • Univerzitetska biblioteka Niš

    Izložba o Svetom Savi povodom jubileja Univerzitetske biblioteke

    Dan Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu biće obeležen godišnjom izložbom koja je posvećena najznačajnijem srpskom svetitelju, prvom srpskom arhiepiskopu i nepokolebljivom borcu za čistu veru i socijalnu pravdu Svetom Savi. Biće postavljena u holu biblioteke, od četvrtka, 16. maja u 12 sati.

    (1) detaljnije
  • Jelena-Minardi-100.-rodjendan-foto-JV

    Planinarka iz Niša proslavila 100. rođendan [video]

    Penjanje do planinskih vrhova, boravak u prirodi i kretanje tela - recept je za dug život Nišlijke Jelene Minardi, koja je u društvu planinara proslavila 100. rođendan. I dalje je aktivna i šeta koliko može, a kaže da joj je želja da bar još jednom vidi omiljenu planinu Radan.

    (3) detaljnije
  • Ansambl Oro

    Folkloraši "Oro" okupljaju bivše članove i veterane povodom jubileja

    Svi koji su prethodnih 60 godina igrali u Akademskom folklornom ansamblu "Oro" u Nišu pozvani su da se ponovo pridruže kolegama i budu na sceni povodom velikog jubileja.

    (5) detaljnije
  • Oficirski dom

    Obeležavanje jubileja i retrospektivna izložba niškog dizajnera

    Retrospektivna izložba niškog dizajnera Mileta Radičevića, kojom će obeležiti i 50 godina umetničkog rada, najavljuju iz Galerije saveremene likovne umetnosti Niš, biće otvorena u četvrtak 15. marta u Oficirskom domu.

    (1) detaljnije
  • vladika-biblioteka-foto-jcm

    Dragocena riznica niške Biblioteke prvi put predstavljena javnosti

    Originalni testament vladike Jeronima kojim je zaveštao kuću, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje biblioteke u Nišu, knjiga štampana 1788. godine, kao i lična bibloteka Stevana Sremca - samo su deo stalne postavke koja je otvorena u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” povodom obeležavanja 140 godina postojanja.

    (5) detaljnije
  • JV

    "Južne vesti" slave 9. rođendan

    Medijski svet pre tačno 9 godina postao je brojniji za regionalni portal Južne vesti, čiji novinari i urednici u svom radu insistiraju na izveštavanju isključivo u interesu javnosti, bez zabranjenih tema i spremni su da uporno istražuju naročito ono što se od građana krije.

    (11) detaljnije
  • domazet

    90 godina rada niške "dinastije" advokata

    Jedna od najstarijih advokatskih kancelarija u Nišu i Srbiji, koju je osnovao Borivoj Gojković, potom preuzeo njegov zet Siniša Domazet, a njegovu praksu nasledile i naredne dve generacije ove porodice, ovih dana obeležava 90 godina rada i postojanja.

    (4) detaljnije
  • gimnazija stevan sremac

    Niška gimnazija "Stevan Sremac" bogatim programom obeležava 140 godina rada

    Takmičenjem u besedništvu danas od 14 sati u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” počinje program obeležavanja 140 godina postojanja i rada ove škole. Najstarija gimnazija u Nišu jubilej proslavlja do petka 23. novembra turnirima u odbojci i košarci, javnim časovima književnosti, svečanom akademijom i drugim aktivnostima.

    detaljnije
  • eyot

    "Eyot": Koncert na vrhu planine jedno od najvećih muzičkih dostignuća

    Niški džez sastav “Eyot” će povodom obeležavanja decenije rada održati koncert u Narodnom pozorišu u Nišu u subotu, 17. novembra, a pijanista ovog benda Dejan Ilijić kaže da imaju još puno ideja i snova koje ih guraju napred, kao i da im je vizija da uđu u sam vrh svetske muzičke scene.

    (2) detaljnije
  • Gimnazija

    Interaktivna izložba o Velikom ratu u Gimnaziji "Stevan Sremac"

    Zanimljivosti o učesnicima i događajima iz Prvog svetskog rata, upečatljivi momenti i činjenice, samo su neke od karakteristika interaktivne izložbe učenika i profesora istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povodom završetka Prvog svetskog rata. Izložba je postavljena u holovima Gimnazije uoči obeležavanja velikog jubileja - 140 godina postojanja i rada škole, a svečano otvaranje je u petak 9. novembra.

    (1) detaljnije
  • Sinđelić

    Povodom stotog rođendana, Sinđelić igra prijateljski meč sa Radničkim

    Veliki jubilej najstarijeg niškog Fudbalskog kluba Sinđelić biće obeležen njegovom prijateljskom utakmicom sa superligašem Radničkim. Čitav vek postojanja proslaviće niški srpskoligaš utakmicom koja će se igrati u sredu, 17. oktobra, na Sinđelićevom terenu u Durlanu.

    detaljnije
  • Pirot će obeležiti i godišnjicu pripajanja Srbiji

    Naučni skup u Pirotu povodom 140 godina nezavisnosti Srbije

    Izlaganja dvadeset istoričara sa beogradskog, niškog i novosadskog Univerziteta o događajima u Srbiji i Pirotu u 19. i početkom 20. veka, zainteresovani Piroćanci moći će da čuju 12. oktobra na naučnom skupu u svečanoj sali gradske Skupštine. On će se održati povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, sticanja nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, kao i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: