Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mini hidro centrale

  • MHE rakita

    MHE u Rakiti dobila upotrebnu dozvolu, RERI traži poništenje

    Mini-hidroelektrana "Zvonce" oko čije gradnje vodozahvata u selu Rakita su meštani i aktivisti mesecima protestovali, dobila je upotrebnu dozvolu, saznanja su Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). U ovom Institutu smatraju da je slučaj MHE u Rakiti školski primer zločina nad prirodom i ljudima i kažu da predstavlja zvaničnu potvrdu da je Srbija zarobljena država u kojoj korumpirane institucije služe sumnjivim privatnim interesima.

    (7) detaljnije
  • trgovište

    Narodna stranka: Zaustaviti izgradnju MHE u Trgovištu

    Meštani sela Donji Stajevac kod Trgovišta mesecima unazad bune se protiv izgradnje mini-hidroelektrane u njihovom selu u neposrednoj blizini njihovih kuća, a podršku u njihovoj borbi, neposredno pred izbore koje bojkotuju, dobili su i od Opštinskog odbora Narodne stranke.

    (2) detaljnije
  • protest mhe

    Ekološki aktivisti opet protestovali i ponovo zatražili zabranu gradnje MHE i zdravu životnu sredinu

    Pod sloganom "Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja" ekološki aktivisti, među kojima je i pokret "Odbranimo reke Stare Planine", protestovali su juče ispred Vlade, zahtevajući još jednom zabranu izgradnje mini-hidroelektrana i zdravu životnu sredinu.

    (4) detaljnije
  • Ćuta,-foto-Lj.-F.-800x600

    Ekološki aktivisti nezadovoljni razgovorom sa premijerkom

    Čisto gubljenje vremena - tim rečima opisuje aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović sastanak sa premijerkom Anom Brnabić koji je danas održan u Vladi Srbije. Dok on kaže da se od 13. juna i zakazanog protesta u Beogradu prekida dalja komunikacija sa nadležnima do ispunjenja zahteva, iz Vlade Srbije se još ne oglašavaju.

    (19) detaljnije
  • Glavni problem derivacione MHE

    Pitanje MHE za pirotske naprednjake završena priča, deo opozicije smatra da opasnost nije prošla

    Dok iz pirotskog SNS-a kažu da je usvajanjem moratorijuma i odlukom pirotskih odbornika da se iz budućeg Prostornog plana izbace potencijalne lokacije za MHE, problem derivacionih mini-hidroelektrana završena tema, u Grupi građana Najbolje za Pirot smatraju da Prostorni plan nije još usvojen, te da problem nije rešen, a da lokalna vlast obmanjuje građane političkim trikom.

    detaljnije
  • brnabić

    Premijerka pozvala članove "Odbranimo reke Stare planine" na sastanak

    Nakon što su je presreli u šetnji Pirotom proteklog vikenda, premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je predstavnike pokreta Odbranimo reke Stare planine u Vladu Srbije na sastanak.

    (5) detaljnije
  • Poruka jasna - zabrana gradnje derivacionih MHE u Srbiji

    Novi protest ekologa u Beogradu - okidač Vučićeva neispunjena obećanja

    Zbog neispunjenja obećanja koje je predsednik Aleksandar Vučić dao na sastanku prošle godine u vezi sa zabranom gradnje mini-hidroelektrana, Inicijativa Odbranimo reke Stare planine i još nekoliko ekoloških organizacija održaće protest u Beogradu, 13. juna u Nemanjinoj ulici. Postoji mogućnost da se protest pomeri koliko u međuvremenu dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i budu zabranjeni javni skupovi.

    (8) detaljnije
  • protesti

    RERI: Nepoštovanje zakona uznemirilo Prokupčane koji se protive izgradnji MHE

    Nedavni protest, peticija i uznemiravanje šire javnosti i građana Prokuplja povodom navodne izgradnje mini-hidroelektrana, posledica su, po mišljenju pravnog tima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nečinjenja i nerada državnih organa koji nisu na vreme odradili svoj posao i doneli rešenja o prestanku važenja i poništenja ranije izdatih dozvola za njihovu gradnju.

    (1) detaljnije
  • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

    Opština Svrljig zabranila gradnju malih hidoelektrana na njenoj teritoriji

    Većinom glasova svrljiški odbornici usvojili su zaključak kojim se Odseku za urbanizam nalaže brisanje svih potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane u novom Prostornom planu. Ovim zaključkom ujedno je i zabranjena njihova buduća gradnja na celoj teritoriji opštine Svrljig.

    (7) detaljnije
  • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

    Stručnjaci: MHE remete prirodu, a služe samo za bogaćenje pojedinaca i interesnih grupa

    Srbija je država deficitarna vodama, a i pored toga, projekcije su da bi mogla da dostigne i broj od preko 1.000 malih hidroelektrana. Opšti zaključak predavanja na niškom Univerzitetu, na kome su učestvovali profesori iz oblasti pogođenih izgradnjom malih hidroelektrana, bio je da one remete vodotokove, doprinose klimatskim promenama i negativno utiču na biljke i životinje, a da služe jedino da se bogate pojedinci i interesne grupe.

    (8) detaljnije
  • protset BG

    Ekološki aktivisti protestovali ispred Ministarstva zbog MHE u Rakiti

    Protestom ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine podsetili su ministra Gorana Trivana da ministarstvo na čijem je čelu više od godinu dana ne sprovodi rešenje o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu. Njih je primio Trivanov zamenik, a nakon sastanka, aktivisti kažu da nema pomaka.

    (2) detaljnije
  • policija

    Peticija protiv MHE u Prokuplju pod istragom, potpisnici pozivani u policiju

    Prokupačka policija je po nalogu Osnovnog tužilaštva potpisnike peticije za zabranu gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja juče pozivala na razgovor i proveravala verodostojnost njihovih potpisa. Peticiju je potpisalo 2.178 građana, a u Tužilaštvu su potvrdili da je proveru dopisom tražila Gradska uprava Prokuplja, pod sumnjom da su pojedini potpisi falsifikovani.

    (5) detaljnije
  • korito, foto SED

    Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

    Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

    (4) detaljnije
  • mhe

    Ekološki aktivisti traže od ministra Trivana da sprovede rešenje o vađenju cevi za MHE u Rakiti

    Zbog toga što se više od godinu dana ne sprovodi rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine kojim je naloženo vađenje cevi za mini-hidroelektranu u selu Rakita, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine okupiće se ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite životne sredini i tražiti od Gorana Trivana sprovede doneto rešenje.

    (5) detaljnije
  • rtanj

    Meštani sokobanjskih sela zabrinuti zbog moguće gradnje 16 mini-hidrocentrala

    Novim prostornim planom Sokobanje predviđene su lokacije za 16 mini-hidroelektrana, a prošle godine već su izgrađene 2 na reci Moravici. Dok su meštani sela Vrmdže zabrinuti zbog potencijalne gradnje objekta za proizvodnju struje na njihovoj reci, ali i na drugim lokacijama u opštini i traže odgovore od lokalne samouprave, od nadležnih zasad nema odgovora na njihove zahteve, kao i na pitanja novinara Južnih vesti.

    (7) detaljnije
  • mhe

    U Vlasotincu tribina o uticaju MHE na vodotokove

    Koliko male hidroeletrane utiču na vodotokove u Srbiji, sve o zagađenju i potencijalnim obnovljivim izvorima energije, Vlasotinčani će moći da čuju na tribini koja će se održati u petak, 7. februara od 19 sati u Giginoj kući. Ulaz je slobodan.

    (3) detaljnije
  • Cevi korodirale

    Ministarstvo: Uvaženi predlozi, izmene Zakona ne tiču se MHE

    Nakon što su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine ukazali da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji namerno napisan preširoko i ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, reagovali su iz Ministarstva građevine i saopštavaju da je prihvaćen amandman kojim je precizirano da se radi samo o izgradnji objekata za proizvodnju energije iz biomase. Cilj zakona je korišćenje energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, korišćenje biomase i drugih otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

    (2) detaljnije
  • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

    Branioci reka iz Pirota traže izmenu Zakona o planiranju i izgradnji

    Da je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije namerno napisan preširoko, te da time ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, smatraju u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine i pozivaju poslanike da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

    (1) detaljnije
  • Glavni problem derivacione MHE

    Iz ORSP poručuju Vučiću da se bolje informiše, MHE ne mogu da smanje zagađenje

    Pored tvrdnje da njemu ne smeta kvalitet vazduha i da traje kampanja o decenijskom problemu, predsednik Srbije rekao je da se vodi kampanja i protiv izgradnje mini-hidroelektrana, koje su po njemu najveći izvor zelene energije, a izgradnja bi doprinela kvalitetu vazduha. Iz inicijative Odbranimo reke Stare planine poručuju predsedniku da se bolje informiše i da se izgradnjom MHE ne bi smanjilo zagađenje, jer bi sve proizvele tek 1 odsto struje.

    (6) detaljnije
  • inicijativa

    Inicijativa za zabranu mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja

    Zbog saznanja da je na teritoriji Prokuplja planirana izgradnja mini-hidroelektrana na čak 6 lokacija, grupa građana je samoinicijativno prikupljala potpise nezadovoljnih Prokupčana koji se protive njihovoj izgradnji, a inicijativa sa 2.178 potpisa predata je Gradskoj upravi. Građani traže da se skupštinskom odlukom zabrani izdavanje dozvola budućim i zainteresovanim investitorima za izgradnju mini-hidroelektrana.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: