Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

priroda

  • naucnici

    Biolozi i ekolozi i ove godine istražuju prirodu Vlasine

    Na Vlasini je počeo tradicionalni letnji Naučno-istraživački kamp pod nazivom “Vlasina 2018” koji će trajati do 29. jula i na kome će 15 istraživača raditi na prikupljanju što većeg broja podataka o prisutnosti i brojnosti zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja na ovom zaštićenom području.

    detaljnije
  • Edukativno turistički kamap na Staroj planini

    Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

    Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

    detaljnije
  • Učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada uživali u lepotama Stare planine

    Upoznavanje sa Starom planinom za bolje razumevanje prirode

    Obilaskom vodopada, upoznavanjem sa autohtonim rasama i njihovim prednostima i upoznavanjem sa mogućnostima razvoja seoskog i eko turizma, učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada proveli su 2 dana na Staroj planini i uživali u jedinstvenim lepotama i predelima sa idejom da izađu iz učionica i upoznaju se sa prirodom.

    detaljnije
  • Maze up trka

    Trka avanturista po "lavirintu" Jelašničke klisure

    Preko 500 avanturista okupiće se 16. juna u selu Jelašnica nadomak Niša, gde se četvrtu godinu zaredom održava neobična trka “The maze up”. Osim što staza vodi kroz lep, ali i nezgodan teren Jelašničke klisure, ona je puna najrazličitijih prepreka, pa će takmičari morati da se provlače, puze, izvlače teret, penju, valjaju u vodi i blatu.

    detaljnije
  • bovan-foto-mbrankovic-(1)

    Bovan - omiljena destinacija za pecaroše

    Obala jezera Bovan prepuna je izletnika i kampera kada je lepo vreme, a tokom skoro cele godine omiljeno je mesto za ribolovce. Neki od njih kažu da je to zbog toga što je bogatije ribom od Zavojskog, Brestovačkog i drugih jezera u blizini.

    (3) detaljnije
  • bogova vrata

    Kroz "Bogova vrata" do vodopada i pećina

    "Bogova vrata“ na planini Krstatac, vodopad, pećine i izvor Buk koji se nalaze nedaleko od Sokobanje u ataru sela Milušinac, mnoge će ostaviti bez daha i pravi su izbor za one koji vole nešto izazovnije izlete u prirodu.

    detaljnije
  • Žuta kuća zaštitni znak etno sela koje nastaje u Lipovcu; foto: JV/J. A.

    U Lipovcu kraj Aleksinca niče etno-selo

    Na kraj sela žuta kuća, a oko nje brvnare u kojima će gosti moći da spavaju i potok kraj kojeg će moći da uživaju. Tako će, plan je porodice Milošević, sledeće godine izgledati etno-selo koje prave u Lipovcu nadomak Aleksinca.

    (1) detaljnije
  • Zavojsko jezero

    Kampovanje i izlet na Zavojskom jezeru za decu i omladinu

    Veštine boravka u prirodi, te upoznavanje biljnog i životinjskog sveta, kojima okolina Zavojskog jezera obiluje, uz nezaobilaznu zabavu, organizovaće Sportski klub Oxygen za svu zainteresovanu decu i omladinu 26. i 27. avgusta.

    (1) detaljnije
  • Na džez festivalu i spotovi o značaju zaštite prirode

    Na “Nišvilu” i spotovi o prirodi i lepotama Srbije

    Svakog festivalskog dana od 10. do 13. avgusta, dok traje “Nišvil”, od 21 do 22 sata će se na “Movie stage 77” u niškoj Tvrđavi prikazivati spotovi o prirodi. Cilj je da se domaća i svetska javnost koja dolazi da sluša džez, upozna i sa prirodnim lepotama Srbije i odluči da ih poseti.

    (1) detaljnije
  • U blizini Poganovskog manastira

    U kanjonu Jerme sredinom avgusta festival za avanturiste

    Penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam i joga, neke su od zanimljivih aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji sporta i avanturisti koji žele deo leta da provedu u aktivnom odmoru. Prvi avanturistički festival na otvorenom održaće se od 16. do 20. avgusta, u specijalnom rezervatu prirode Jerma.

    (1) detaljnije
  • Trka avanturistička sa preprekama

    Avanturistička trka sa preprekama po treći put u Jelašnici

    Blato, voda, puzanje, penjanje, provlačenje, izvlačenje tereta, samo su jedan deo onoga sa čime će se susresti oko 500 takmičara na avanturističkoj trci u subotu 17. juna u Jelašnici. Cilj je preći celu stazu za što kraće vreme, ali uz savladavanje 40 prepreka, o kojima trkači ne znaju ništa unapred.

    (1) detaljnije
  • Promovisanje zdravih stilova života i druženje u prirodi; foto: Odred izviđača "Remizijana"

    Izviđači iz Bele Palanke i Pirota se družili i učili u Krupcu

    Četvorodnevni kamp u Krupcu, mestu nadomak Bele Palanke, na kome je boravilo oko 40 izviđača odreda Remizijana i Pirot, omogućio im je da provedu vreme drugačije u odnosu na većinu njihovih vršnjaka, uživaju u prirodi, nauče nešto novo o životu u njoj i oprobaju se u različitim igrama i sportovima.

    detaljnije
  • Vlasinsko jezero foto i.m.

    Surduličani apeluju na izletnike da ne pale vatru u prirodi

    Turistička organizacija Surdulice apeluje na građane koji borave u prirodi da ne pale vatru na mestima koja za to nisu predviđena zbog šumskih požara, kao i da za sobom ne ostavljaju smeće.

    (1) detaljnije
  • Hrast-Divljana-foto-JV

    Legende o starom hrastu i Belinom vrelu dovode turiste u Belu Palanku

    Hrast koji je napunio više od 1.000 godina, drugi od njega mlađi pola milenijuma, oaza mira u samom centru grada i bogata istorija - sve to u varošici staroj više od 2.300 godina koja se razvila na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris - Beloj Palanci. 

    (1) detaljnije
  • Sokobanja

    Sokobanja sve češći izbor za odmore vikendom

    “ Sve se bojim – pročuće se ovo mesto, svet će nagrnuti amo i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju “ govorio je nekada davno o Sokobanji nobelovac Ivo Andrić. Čini se da je pisac predvideo da će prirodne lepote Sokobanje i njene okoline privlačiti sve više gostiju koji tamo danas sve češće odlaze na vikend.

    detaljnije
  • Marjan-Majstor-Kung-Fua

    Beg od civilizacije i saglasje sa prirodom na obroncima Rtnja

    Da život po konvencijama savremenog doba ne mora da bude jedini mogući, već nekoliko godina načinom života koji podrazumeva potpuno saglasje sa prirodom dokazuje Marjan Arsenov, osnivač prirodnjačkog kampa "Glas prirode" u šumama nadomak sela Sesalac kod Sokobanje.

    (2) detaljnije
  • Uvac

    Sa Nišvila na putovanje u prirodu

    Tokom Nišvila po dvoje posetilaca Tvrđave imaće priliku da besplatno odu na neko od 11 prirodnih rezervata u Srbiji. Potrebno je da učestvuju u nagradnoj igri “Karta za prirodu” i tačno odgovore na pitanja o tim destinacijama. 

    detaljnije
  • kontejneri prosek

    Kontejnere gurnuli u jarak

    Nakon prazničnih dana u selu Prosek kraj Niša radnici JKP “Mediana” nisu zatekli kontejnere na svom mestu već su ih pronašli u obližnjem jarku.

    (1) detaljnije
  • Jelena-Minardi-Radan

    Planinari sa 97 godina, kaže da je rano da se povuče

    U to da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečnost uverena je Nišlijka Jelena Minardi koja sa svojih 97 godina ne propušta planinarske akcije na jugu Srbije i koja još uvek bez problema može da prepešači 10 kilometara.

    (4) detaljnije
  • Lalinacka-slatina-1

    Za očuvanje endemskih vrsta na Lalinačkoj slatini zaslužni meštani

    Zato što je to tip staništa koji se retko sreće u Srbiji, a posebno južno od Save i Dunava, Lalinačka slatina koja se nalazi delom u Nišu, a delom u Merošini, proglašena je spomenikom prirode, a šta to podrazumeva čuli su i meštani Lalinca na tribini u tom selu.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: