Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 21. 1. 2022.

| Društvo

Korisnicima Narodne kuhinje u Nišu hrana samo radnim danima, u manjim opštinama na jugu i vikendom

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Narodna kuhinja
Korisnici u Nišu ne dobijaju hranu vikendom, u Svrljigu i Trgovištu drugačija situacija;Ilustracija; Foto: Lj. M.

Svakog radnog dana socijalno ugrožene Nišlije dobijaju po jedan topli obrok na punktovima Narodne kuhinje, ali vikendom ostaju bez hrane. Takva situacija nije u svim opštinama i gradovima u zemlji gde postoji taj program, pa na jugu u Svrljigu i Trgovištu kuhinje rade i subotom. Iz Crvenog krsta Srbije navode da to koliko će se dana deliti hrana zavisi od lokalne samouprave i njene podrške, a iz Grada Niša još nema odgovora na pitanja da li će biti promena.

U Nišu postoji 12 punktova na kojima se dele obroci najugruženijim građanima, ali su sve lokacije subotom i nedeljom prazne. Iz organizacije Crveni krst u tom gradu kažu da je takav režim još od uvođenja programa Narodne kuhinje.

Od 2014. godine, kada je uveden sistem Narodne kuhinje u Nišu, od tada je na ovaj način regulisano, izuzetak su državni praznici koji su neradni dani i tada uvek pred praznike korisnici dobiju pojačani obrok - kaže Sanja Stojanović, sekretarka Crvenog krsta.

Iako se na taj način u većini gradova i opština realizuje program, postoje i izuzeci. Za razliku od najvećeg grada na jugu, u opštinama Svrljig i Trgovište korisnici dobijaju hranu i subotom, pa iz Crvenog krsta Srbije kažu da o tome odlučuju lokalne samouprave. niš Jedan od punktova Narodne kuhinje; foto: T. T.

Program funkcioniše tako što Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja daje sredstva Crvenom krstu da nabavi 10 osnovnih artikala hrane. Neke kuhinje pored tih osnovnih 10 artikala od lokalne samouprave ili drugih donacija imaju i meso, sezonsko povrće, a neki nemaju, tako da sve zavisi od opštine do opštine, od njihove podrške - navode iz Crvenog krsta Srbije.

Subotom socijalno ugroženi građani dobijaju obroke još u 11 mesta, a samo u Gornjem Milanovcu, kažu iz Crvenog krsta, kuhinja radi svih 7 dana. S druge strane, Niš razlikuje to što je, kaže Stojanovićeva, Grad izdvojio sredstva da program traje tokom cele godine, a ne 9 meseci kako je predviđeno, ali je to slučaj još u 50 opština i gradova u Srbiji.


Inicijativa da Nišlije dobijaju hranu i vikendom

Podaci niškog Crvenog krsta pokazuju da u proseku oko 950 građana dobija radnim danima obrok preko Narodne kuhinje, a odbornik koalicije "Niš, moj grad" Miodrag Stanković je podneo inicijativu da kuhinje rade i vikendom. niš Jelovnik Narodne kuhinje; foto: S. S.

Zahtevam da se obezbede dodatna sredstva iz budžeta Grada Niša za korisnike Narodne kuhinje i da se hrana deli kako radnim danima, tako i vikendom. U zimskim uslovima, kada su prisutne velike hladnoće, a pored toga imamo i ozbiljnu epidemiološku situaciju, to je važno pitanje koje mora biti rešeno našim najugroženijim sugrađanima - naveo je Stanković.

Novinari Južnih vesti su poslali pitanja i Kabinetu gradonačelnice Dragane Sotirovski i očekuju odgovore na to koji su razlozi što hrane za siromašne građane nema i vikendom, koliko novca se izdvaja iz budžeta za taj program i da li će u budućnosti biti promena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hoću i ja bogatu taštu!

    06:47 // 24. 1. 2022.

    Grad Niš je u julskom računu za struju 2021. ukinuo retroaktivno- protivzakonito od juna 500 dinara mesečno
    subvencija za kilovate za socijalno ugrožene Nišlije! SRAMOTA

  • Sima

    09:07 // 23. 1. 2022.

    Pa ko još jede vikendom?Naučiće nas Sotirovski da ne jedemo ni preko nedelje ako ne izlazimo da glasamo!Ko ne izadje nesvesno je glasao za SNS u 20.30

  • ђура

    14:58 // 22. 1. 2022.

    Зар ово није фаза благостања ?

    • Tajanstveni Alan

      20:50 // 22. 1. 2022.

      Zlatno doba Srbije, ekonomskog tigra...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: