Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 16. 9. 2015.

| Društvo

Otkazi i smena direktora škole zbog korupcije

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
velković
Agencija naložila Veljkovićevu smenu; foto: JV arhiva

Zbog toga što je Aleksandar Veljković na sporan način zaposlio ćerku i zeta u niškoj ETŠ "Mija Stanimirović", u kojoj je direktor, Agencija za borbu protiv korupcije poništila je ugovore o zaposlenju i predložila njegovu smenu.

Kako se navodi u odluci Agencije, Veljković je sporne ugovore o angažovanju ćerke sa njom potpisao februara 2011. godine, a sa zetom aprila 2013.

Time je interesno pogodovao povezanim licima i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, a da o sukobu interesa koji je imao u ovim situacijama nije pismeno obavestio Školski odbor i Agenciju za borbu protiv korupcije - piše u odluci. 

Veljković se branio time da nije znao za obavezu da prijavi sukob interesa.

On je potvrdio da je zaposlio ćerku i zeta, ali se pravdao time da je to učinio nakon konkursa, dodajući da je i škola tokom 12 godina, koliko je on direktor, značajno napredovala.

Od Niže industrijske škole prerasla u najbolju stručnu školu iz područja elektrotehnike, zbog čega je i dobila Svetosavsku nagradu Republike Srbije - piše u obrazloženju.

Ocenivši da je u pitanju "hajka protiv njega", Veljković je pojasnio da je to "posledica lične netrpeljivosti nekoliko zaposlenih".


Smena i otkazi

Među merama koje je Agencija za borbu protiv korupcije preduzela jeste preporuka za Veljkovićevu smenu, ali i poništavanje odluka po kojima je on zaposlio svoju ćerku i zeta.

To praktično znači da bi oni trebalo da dobiju otkaz u školi.

Dok bi Školski odbor trebalo da o Veljkovićevoj smeni odlučuje najkasnije 60 dana od kada formalno dobije obaveštenje od Agencije, nije potpuno jasno ko bi i u kom roku trebalo da poništi ugovore o spornim zaposlenjima.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gocka

    21:23 // 18. 9. 2015.

    Meni ovaj covek izgleda bas pristojno o otmeno!Zao mi je sto jednog profesora stavljaju na stub srama!Ovo je Srbija!Zasto nisu objavili nesto iz sirokog opusa njegovih dela za tu skolu?Ako su strucni i trebao je da ih zaposli!

  • Marko Petkovic

    07:50 // 18. 9. 2015.

    Covek je od jedne raspale i nikakave skole napravio instituciju ( pohadjo sam istu ), veliki covek, korektan i pravican. Ocigledno je da je nekom stao na zulj! Strasno je koliko su pojedini ljudi sujetni i ljubomorni na tudji uspeh... Pravda za Aleksandra!

  • nebitno

    00:35 // 18. 9. 2015.

    Moze da prica ko sta hoce. Ja sam ucenik ove skole i mogu samo da pohvalim disciplinu,rad i red,nasuprot medicinskoj skoli u kojoj terorisu djake i gde se ne zna ko je kom majka,strina,tetka,cerka,kum...U svakom slucaju Veljkovic kao direktor odlicno radi svoj posao i istina je da je od pistoljse skole stvorio jednu ozbiljnu obrazovnu ustanovu i da bi njegova smena znacila samo lose po skolu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: