Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 2. 10. 2014.

| Društvo

Svrljig: Završena ovogodišnja iskopavanja kod Niševca

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Nisevac-TIMAKUM-MAIUS-Juzne-vesti-KOSTA.jpg
Potvrđena lokacija Timacum Maius-a

Na lokalitetu Timacum Maius kod Niševca završena su ovogodišnja arheološka istraživanja.

Antičko naselje Timacum Maius datira sa kraja 1. i početka 2. veka posle Hrista i predstavljalo je važnu putnu tačku na Pojtingerovoj mapi, jer se upravo na tom mestu nalazila stanica na Rimskom putu koji je vodio od tadašnjeg Naisusa do Arčara na Dunavu.

Kao i prethodnih godina, istraživanje su sproveli eminentni stručnjaci sa Balkanološkog instituta SANU, arheolozi dr Vladimir Petrović i mr Vojislav Filipović, u saradnji sa kolegama iz Francuske.

Dr Vladimir Petrović je rekao da je značaj ovogodišnjih istraživanja veliki.

Ove godine otkriveno je pet rimskih-latinskih natpisa koji svedoče prisustvo vojske, i to veoma rano, na kraju prvog veka i početkom drugog veka – posle Hrista - kaže dr Vladimir Petrović.

Po rečima arheologa na ovom mestu bila je skoncentrisana brza i aktivna vojska, odnosno vojna jedinica od 1.000 vojnika. Zapravo, reč je o kohorti prvo Krićana, pozadinske rimske jedinice koja je čuvala zaleđe granice Rimskog carstva. Kohorta je bila na ovom mestu negde od 90-te do 130-te godine posle Hrista, a kasnije prešla na Đerdap, Dunav i na tom mestu radila na učvršćavanju granica Carstva.

Tokom ovogodišnjeg istraživanja pronađeni su i neki predmeti koji ukazuju da je u ovom antičkom naselju i trgovina bila prilično dobro razvijena - kaže mr Vojislav Filipović.

Slaviša Milivojević, koji je prema Filipovićevim rečima najzaslužniji za uspešno određivanje lokacije naselja Timacum Maius, oko koje su se u naučnim krugovima godinama vodile polemike, kaže da je sve do sada postignuto rezultat duge i uspešne saradnje Balkanološkog instituta SANU i Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig.

Istraživanja podržava i lokalna samouprava, a arheološko nalazište posetila i predsednica Opštine Svrljig Jelena Trifunović koja je najavila podršku Opštine i u predstojećem periodu, kao i mogućnost za dobijanje sredstava namenjenih razvoju turizma iz projekata prekograničene saradnje.

Timakum Maius je veoma bitan za sve građane Svrljiga. Ovo je još jedna atraktivna turistička ponuda koja će uskoro biti i zvanično upisana u turističkoj mapi Svrljiga, ali i Srbije – rekla je Trifunovićeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: