Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 1. 12. 2015.

| Društvo

Ženu ujeo pacov u kući u centru Niša dok je spavala

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Ujed
Žena koju je izujedao pacov u stresu, kaže njena porodica; foto: JV

Dok je spavala u svojoj kući u Voždovoj ulici u samom centru Niša ženu je za lice ujeo pacov, jedan od desetina koji su se, kako tvrdi njen sin, pojavili po komšiluku jer je susedno dvorište, gde niko ne živi, neuređeno i uraslo u travu.

Majka je, kaže, doživela veliki stres i sada spava sa otvorenim vratima i upaljenim svetlom. U uslovima sa najezdom pacova je, kaže, teško živeti jer hranu ne smeju da ostave izvan frižidera, a u vreme slava bili su prinuđeni da osim svojih koriste i komšijske frižidere. 

Ostajemo bespomoćni. Postavljamo mamce u svojim kućama, komšija je pohvatao na desetine pacova, ali dolaze iznova i iznova. Dnevno uhvatimo bar dva i to u samom centru - priča sin povređene Nišlijke koji ne želi da objavimo njegovo ime.

Izvestaj-lekara Lekari zbrinuli pacijentkinjuObratio se Komunalnoj inspekciji iz koje je dobio odgovor da su za deratizaciju na privatnoj imovini zaduženi sami vlasnici.

To precizno definiše Odluka o komunalnom redu, o tome se staraju vlasnici. A ako govorimo o dvorištu u kom vlasnik ne živi i privatna imovina, ulazak bi pretpostavljao sudsku dozvolu. Ako postoji pretnja po zdravlje stanovništa, trebalo bi da reaguju Sanitarna inspekcija ili oni koji se bave zaštitom životne sredine - kaže načelnik Uprave Gradske opštine Medijana Saša Markišić.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za sistemsku deratizaciju su zadužene lokalne samouprave. Kako saznajemo u gradskoj Upravi za komunalne delatnosti, u Nišu su programom deratizacije obuhvaćene školske i predškolske ustanove, javni objekti, parkovske površine, groblja, priobalja reka i pijace. U Nišu je sprovode ekipe Doma zdravlja ili Instituta za javno zdravlje.

U okviru deratizacije koju sprovodi Grad, radi se i tretman porodičnih objekata za kolektivno stanovanje i nekih privatnih kuća koje imaju podrum, pogotovo onih koje su u prigradskim naseljima. U privatna dvorišta bez pristanka ili poziva vlasnika ekipe ne ulaze. 


Pacovi nosioci preko 30 uzročnika zaraznih bolesti

Kako saznajemo u Institutu za javno zdravlje u Nišu, ujedi pacova nisu retkost u Nišu i lekarima ove zdravstvene ustanove javi se 10 do 15 pacijenata godišnje sa ovim problemom, uglavnom u jesen.

Glodari s jeseni dolaze s polja i oni su bliži ljudima i plašeći se za svoj život postaju agresivni - objašnjava načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš dr Zoran Veličković.

On dodaje da ovi glodari mogu da budu nosioci preko 30 različitih uzročnika zaraznih bolesti jer oni putem stolice i mokraće izbacuju različite mikroorganizme.

Pacijenti moraju da se jave lekaru da bi primili zaštitu. Što se tiče besnila, nije zabeležen nijedan takav slučaj. nisu prenosioci virusa besnila. Ujedi ipak nisu retkost, nisu svakodnevni kao što su ozlede od pasa ili mačaka, ali nam se javi 10 do 15 slučajeva u toku godine - kaže dr Veličković.

Do takve situacije, kaže, dovodimo sami svojom nepažnjom jer "smeće bacamo gde stignemo, kesa je manje van kontejnera nego u njemu, a kante su često polomljene".

Dodaje da se nije lako boriti protiv pacova jer jedan par ovih glodara, čija se ženka koti više puta godišnje, samo za godinu dana da oko 1.000 potomaka.


Nedavno miš u ambulanti

Da glodara ima mnogo u ovo doba godine pokazao je i slučaj kada je hodnikom Dispanzera EI Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika protrčao miš koji je izašao iz kancelarije ispred ginekološke ordinacije.

Nakon objavljivanja snimka koji su u čekaonici napravili pacijentkinja koja je čekala na pregled i njen suprug, iz "Medicine rada" saopštili su da su uradili deratizaciju.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub nikodijevic

    08:14 // 3. 12. 2015.

    Ljudi sistematsku deratizaciju grada vec poslednje tri godine radi firma iz beograda jugoinspekt pa pritom pitajte gradonačelnika kako je to dozvolio umesto da posao poveri firmama kojima je grad osnivač jer kada je ta firma Doma zdravlja nis to radila pre tri godine u gradu nije bilo ni komaraca niti miseva , sramota za grad da gradonačelnik nema sluha za svoje gradske firme

  • Mile

    19:26 // 2. 12. 2015.

    Svašta, kako možete da se obratite komunalnoj policiji za tako nešto... Pa oni jure samo one pacove što se kriju u autobusu bez karte...

  • Milivoje Kukurekovic

    12:55 // 2. 12. 2015.

    Zalosno stvarno... Nije samo problem Vozdova ulica vec celi gard Nis... Dodjite da vidite Durmitorsku ulicu, naselje staro groblje. Djubre na sve strane... A gradski oci pa narode oni su i gori od svih glodara ovog sveta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: