Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:31, 27. 10. 2016.

| Ekonomija

Vučić lagao o porodiljama

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vučić
Neinformisan? Foto: Vanja Keser

Iako je u Nišu, hvaleći srpski sistem socijalne zaštite, poređenje napravio sa Nemačkom, koju je naveo kao lošiji primer tvrdeći da tamo žene moraju na posao 2 meseca posle porođaja, zvanični podaci te države demantuju srpskog premijera.

Prema podacima sa sajta Vlade Nemačke, ne samo da majka ne mora na posao "dva meseca nakon porođaja", već pravo na odsustvo sa posla ima i otac deteta, a u posebnim situacijama mogu i baka ili deka. Dojenje Foto: Petr Kratochvil, arhivska fotografija

Trudnica ne sme da radi najmanje 6 nedelja pre termina za porođaj, niti 8 nedelja nakon njega. Posle toga ima pravo na kompletnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu i do 3 godine, a u zavisnosti od okolnosti u prve dve godine može da prima naknadu od 300 do 1.800 evra, što zavisi od njene prethodne plate i školske spreme.

Ovo potvrđuje i Nišlijka Jelena Stanković, koja je u Nemačkoj radi kao lekar, a pre 7 meseci je u Nemačkoj rodila sina.

Suprug je dobio 2 meseca "porodiljskog", a ja 12. Za to vreme primam naknadu od 1.800 evra svakog meseca, a za bebu i mene je pokriveno kompletno zdravstveno osiguranje - kaže Stankovićeva.

Kako pojašnjava, ona je kao lekar dobila maksimalnu novčanu naknadu.

Jedino što se od mene očekivalo da unapred kažem da li ću sa posla odsustvovati godinu, dve ili tri. Odlučila sam se za godinu dana odsustva, ali mislim da ne bi bio problem i da naknadno odlučim da produžim - kaže Stankovićeva.

Jedina razlika je u tome što, kako kaže, u prvih godinu dana prima punu naknadu. Ako ide na dve godine onda se ta naknada deli na pola, a u trećoj je nema, ali ostaje kompletna zdravstvena zaštita.


U Nemačkoj porodiljsko i za nezaposlene

Bitna razlika između srpske i nemačke zaštite za majke je i u preduslovima za nju.

- Srbija: Pravo na umanjenu novčanu naknadu majka stiče samo ako je najmanje 3 meseca pre porođaja bila u radnom odnosu, a pun iznos dobija ako se zaposlila najmanje 6 meseci pre porođaja.

- Nemačka: Pravo na novčanu naknadu imaju i nezaposlene majke.


Šta je rekao premijer Srbije o porodiljskom odsustvu u Nemačkoj?

Predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je sredinom meseca, u direktnom prenosu RTS u prvom obraćanju iz Niša, govorio o socijalnoj politici u Srbiji. Tada je napravio poređenje sa Nemačkom, gde, kako je rekao, trudnice moraju na posao samo 2 meseca posle porođaja.

Pošto kod nas stalno slušam priče i kuknjavu, pošto stalno kukaju svi kako imamo probleme sa demografijom, porodilje kod nas imaju 12 meseci, 18 meseci, pa do 2 godine. A u Nemačkoj pa da se obesite ne možete da dobijete 6 meseci. Kako rode dete, 2 meseca, pa na posao. A kod nas, da mi donesemo zakon kakav je u Nemačkoj, pa obesili biste me ovde ispred Oficirskog doma - rekao je Vučić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lahor

    05:42 // 19. 1. 2017.

    Grehota

  • Ceka

    18:52 // 30. 10. 2016.

    Za rodjenje prvog deteta od grada nisam dobio nista, rekli su mi, razlog: zato sto je zena prijavljena na moju adresu pre 5 meseca a trebala minimum 1 godina.
    Ne znam samo kakve veze ima adresa moje zene sa tek rodjeno dete!???

  • Blackburn

    16:42 // 28. 10. 2016.

    Ej,pa i vi ste zapeli,covek mislio na nakadasnju Istocnu Nemacku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: