Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 30. 7. 2015.

| Kultura

Antičke nekropole i praistorijsko naselje na Koridoru 10

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kuca
Kuća iz bakarnog doba; foto: S.P.

Pošto će biti uništeno izgradnjom auto-puta, nalazište kod pirotskog sela Staničenje na istočnom kraku Koridora 10 više od mesec dana istražuju stručnjaci Arheološkog instituta iz Beograda.

Kako objašnjava dr Sofija Petković, karakter nalazišta takav je da “i u slučaju da je bilo sistematskih istraživanja ono ne bi moralo da se konzervira i prezentuje”. arheološka-iskopavanja-na-lokalitetu-Begov-most---Staničenje Iskopavanja će trajati do avgusta

Ovo je jedini način zaštite ovog tipa arheoloških lokaliteta, odnosno nekropola i naselja sa ostacima objekata od lakog materijala, kuća od naboja i pletera, kakve su nađene u praistorijskom horizontu nalazišta u Staničenju - ističe viša saradnica Arheološkog instituta.

Kaže da se istraživanja nastavljaju do kraja avgusta, kada će ovo nalazište biti potpuno istraženo, a svi predmeti sa lokaliteta biće potom predati Muzeju “Ponišavlja” u Pirotu.

Petkovićeva napominje da su prva istraživanja rađena prošle godine, kada je otkriven deo kasnoantičke hrišćanske nekropole iz perioda od 4 do 6. veka, istraženo je 56 grobova, kao i slojevi iz bakarnog doba. Iskopavanja su prekinuta na zahtev “Koridora Srbije”, ali su sredinom juna nastavljena.


Naselje bilo stanica na putu “Via militaris”

Nekropola, u kojoj je otkriveno još 36 kasnoantičkih grobova, pripada naselju u podnožju velikog utvrđenja na brdu Gradište čiji su bedemi još vidljivi.

S obzirom na veličinu površine koju obuhvata nekropola naselje je moralo biti veliko. Najverovatnije se radi o značajnoj postaji, koja se nalazila na rimskom putu "Via militaris" od Niša do Sofije i utvrđenju koje je štitilo ovu komunikaciju - kaže Sofija Petković.

kasnoantički-grob---cista-od-rimskih-tegula Kasnoantički grob; foto: S. P. Objašnjava da je ovo utvrđenje postojalo do 7. veka kada je, najverovatnije, napušteno pod udarima avarskih i slovenskih osvajača.

Što se tiče groblja, u sloju grobova nađena su tri bronzana rimska novčića, koja ukazuju da je ono nastalo u poslednjoj četvrtini 4. veka. U samim grobovima, osim skeleta nije bilo nikakvih nalaza.

Nismo našli čak ni delove nakita ili odeće, što svedoči o tome da su tadašnji stanovnisi Staničenja bili hrišćani, ali i da su imali veoma skroman socijalno- ekonomski status - objašnjava Petkovićeva.


Ispod nekropola artefakti iz bakarnog doba

Areholozi su otkrili da su kasnoantički grobovi kod Staničenja ukopavani u naselje staro oko 5.000 godina, odnosno iz bakarnog doba. eneolitska-keramička-posuda,-askos Jedinstvena keramička posuda askos

Otkriveni su mnogobrojni ulomci grnčarije, oruđa od glačanog kamena i okresanog kremena, koštane igle i drugi predmeti od kosti i roga, kao i podovi od naboja od tri kuće, ukopane delom u padinu brda Gradište - objašnjava Petkovićeva.

Napominje da se među praistorijskim nalazima ističu “jedinstven na našem prostoru keramički aksos, posuda za sipanje ulja i ručni kameni žrvanj za sitnjenje žitarica i semenki”.

Da su stanovnici ovog naselja poznavali metalurgiju bakra, objašnjava, svedoči deo keramičke posude na koji su zalepljene kapljice ovog metala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mackan

    15:52 // 9. 7. 2020.

    Kad tad krivicno da odg! Ako su vec 66 mostova napravili na toj deonici trebali su sa prvim odatle da krenu i da lokalitet ostane kako bi svracao ljude sve koji voze tim putem! Tako sada i u nisu i pirotu i ko zna gde sve! Zalosno je svo unisteno bogatstvo ove zemlje! Ukucajte lokalitet mala kopasnica pa pogledajte ko nije informisan pa uporedite sta radi neko koga uopste nije briga za buducnost z

  • Mackan

    15:47 // 9. 7. 2020.

    Na svakom projektu za izgradnju autoputeva na jugu srbije slucajno ili naravno namerno sve putanje puteva vode preko jakih lokaliteta i rimskih nekropola! Ne znam dali se citaoci secaju da su do isto uradili i kroz grdelicku klisuru! Prekopali grobove povadili zlato i sve dragocenosti i zatrpali asfaltom kao na nije ni postojalo! Ja mislim da je to ozbiljno krivicno delo i da ce zbog toga morati

    • Roki Roki

      19:10 // 25. 10. 2022.

      Ne samo putari, nego i EPS...svi dalekovodi prelaze tačno preko arheoloških lokaliteta. Ali preko svakog, što znači da nema šanse da je to slučajnost. Čak su "stručnjaci" iz Alpine pre 10tak godina na Via Militarisu otkrivenog kod Dimitrovgrada posadili betonsku banderu na sred pomenutog puta. Toliko koliko ih se tiče naša istorija. Ako nema nekog zlata da se nađe, baš ih briga za ostalo.

  • Pentraksil

    14:58 // 31. 7. 2015.

    Brzo to da se zatrpa, slucajno da ne ostane nesto od istorije na ovim prostorima...ne znam sta se ceka, odmah bagere i lopate u ruke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: