Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 28. 8. 2017.

| Društvo

Broj vakcinisane dece u Toplici iznad proseka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spric vakcina foto aleksandar kostic
Preko 95 odsto je broj vakcinisane dece MMR-om u Toplici; Ilustracija; foto: A.K.

U Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, opštinama koje čine Toplički okrug, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je, uprkos negativnoj kampanji, iznad proseka u Srbiji i kreće se preko 95 odsto, ili između 700 i 800 deteta godišnje.

Sporadični slučajevi nevakcinisanja se javljaju kada je dete bolesno, ali je i tada primanje vakcine odloženo za određeni period.

Doktorka Verica Bojčić, pedijatar i načelnik Pedijatriske službe u prokupačkom Domu zdravlja, ističe da je MMR vakcina potpuno bezbedna i da ona nema dilemu treba li je treba primiti ili ne, te da u suprotnom može doći do epidemije. 2 dr verica bojcic Bojčićeva smatra da je uloga lekara da pacijente informiše da je vakcina potpuno bezbedna; foto: Lj.M.

Vrlo je sebično od roditelja koji su primili MMR vakcinu da sada brane svojoj deci da je prime. Procenat negativnih reakcija je zanemarljiv, a osim toga, neželjena dejstva se mogu desiti kod uzimanja bilo kog leka, tako da tvrdim da nema nikakvog opravdanja da roditelj uskrati svom detetu vakcinu - kaže Bojčićeva.

Ona napominje da je uvođenjem MMR vakcine sedamdesetih, broj obolelih višestruko smanjen, a epidemije su se proredile, kao i da da je uloga lekara, odnosno izabranog doktora, u tome da stalno informiše pacijente i da se i na taj način bore protiv neosnovanih strahova.

Podsetimo, Nišavski okrug prednjači po najmanjem broju vakcinisane dece, a u samom Nišu vakcinisano je svega 28 odsto najmlađih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: