Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 18. 2. 2024.

Caričin grad - rodni kraj Justinijana I i jedan od najznačajnijih vizantijskih gradova Balkana

Caričin grad (7) Justinijan I izgradio je Caričin grad kako bi sačuvao uspomenu na rodni kraj; foto: N. Đ.

Predodređen da postane sedište pretorije Ilirik, Caričin grad kod Lebana predstavljao je jedan od najstarijih i najznačajnijih vizantijskih gradova u ovom delu Balkana, a danas arheološki lokalitet od kulturnog značaja. Osnovao ga je Justinijan I iz želje da ovekoveči svoj rodni kraj. U toku su arheološki radovi, kao i radovi na izgradnji vizitorskog centra i popločavanja puta do samog antičkog grada, koji će, kako je najavljeno, biti završeni do 15. marta.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Pera Detlic

    15:12 // 18. 2. 2024.

    'Vizitorski centar'? Stvarno? Kako vam zvuci npr. 'Centar za posetioce' ili 'Prostorije za posetioce'?

  • Гага

    18:36 // 18. 2. 2024.

    Јустинијан l е био рано-византијски цар(василеус),за време кога је Ромејско царство било на врхунцу моћи...имао је јако лепу,али и мудру жену,Теодору

    • Pera Tamnina

      10:28 // 19. 2. 2024.

      Gospođo, misliš da samo ti umeš da guglaš!!?

    • Гага

      13:53 // 19. 2. 2024.

      Перо..
      ти "гуглај"...ја знам...одавно...

  • Гага

    18:41 // 18. 2. 2024.

    Мајка му је била Словенка;заповедник војске(Велизар),такође;подигао Агиа(Аја) Софију; родом из Прекопчелице,код Лебана!Која"питка" прича за тур.групе?

  • Дејан

    19:11 // 18. 2. 2024.

    Царичин град, као најважнији јужно-српски локалитет, ускоро ће се наћи под заштитом Унеска. Нишлије морају да знају, да је Медијана скромна економска јединица, коју Цар Константин није никада посетио и да Србија има много вреднијих локалитета.

    • Гага

      19:46 // 18. 2. 2024.

      Медијана,Нишка тврђава и градско поље,нити су довољно истражени,а ко мање,достојно,презентовани...а сва три локалитета(Ромулијана,Медијана и...)

  • Гага

    19:51 // 18. 2. 2024.

    ...и Јустинијана)могу да чине "обједињену понуду"античких локалитета Југоист.Србије.Када пристане"крузер"у Кладову,или слети авион у Ниш....

  • Miroslav Jović

    08:26 // 19. 2. 2024.

    Ovo je pravi trenutak da se pokrene privatna inicijativa u smeštajnim kapacitetima Lebana i sela oko njega. Ko pre turisti biće to čist novac u prihodnoj strani onih vrednih domaćina toga kraja Srbije. Sada pred Sajam turizma u Beogradu, vreme je da se svi pokrenu i iskoriste početak priče gde se ovog leta boravi za godišnje odmore. S moje strane samo u socijalno preduzeće Radanska ruža hedonisti.

  • Miroslav Jović

    14:53 // 19. 2. 2024.

    Postavljam pitanje gde se može prenoćiti u Lebanu i okolini, a da su u pitanju privatni i poslovni osnovi dolaska i boravka u tom kraju Srbije????. Mislili smo 2015. godine da će uspeti opstanak i napredak socijalnog preduzeća Radanska ruža iz Lebana pa smo podržali kao partneri ali i konzumenti njihovih proizvoda. Sada se tako ponašamo i kada se govori o Caričinom gradu.

    • Гага

      20:04 // 19. 2. 2024.

      Шта је са хтл."Царичин град"у Лебану и планинарским домом на Радану?!У каквом су стању...а,имали су све што треба...

  • Miroslav Jović

    15:52 // 19. 2. 2024.

    Neka ovo bude poziv članovima Udruženja turističkih agencija Srbije da se sa svojim Upravnim odborom sakupe u Lebanu, pa oglase svoje ponude za domaće i inostrane goste jer to je turbo mašina za razvoj ovog dela Srbije. Imaće da se dobro goste sa proizvodima socijalnog preduzeća Radanska ruža, a neka im i drugi uspešni poslovni ljudi toga kraja budu partneri za dobrodošlicu gostiju kod Teodore.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: