Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 19. 6. 2015.

| Društvo

Đaci osvojili najviše poena na kombinovanom testu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Polaganje-zavrsni.jpg
Za one koji nisu izašli na ispit, polaganje avgusta; foto: arhiva JV

Osmaci iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga, na završnom ispitu su najbolje rezultate ostvarili na kombinovanom testu, a najlošije su uradili matematiku. 

Kao i prošle godine, samo jedan učenik u Nišavskom okrugu je imao maksimalan broj poena na sva tri testa.

Kako kaže načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović, u Nišavskom okrugu je ispit polagalo 3.417 đaka, dok 56 njih nije izašlo na malu maturu. 

Iz srpskog su, kaže, maksimalan broj poena (20) ostvarila 34 đaka, iz matematike njih 28, a 20 poena na kombinovanom testu imalo je 229 budućih srednjoškolaca. Bez ijednog poena nije bio nijedan učenik.

Prosečan broj poena za srpski je 13,95, iz matematike su đaci prosečno imali po 10,87 poena, a na kombinovanom 15,08 bodova. Osim đaka, test je polagalo i dvadesetak polaznika funkcionalnog obrazovanja odraslih koji su ovim završili osnovnu školu - kaže Jovanović.

Prijemni ispit u Topličkom okrugu polagalo je, kako kaže, 956 učenika, koji su imali u proseku 12,06 bodova na testu srpskog jezika, 9,84 iz matematike i 15,43 na kombinovanom testu.

U Pirotskom okrugu je na test izašlo oko 800 učenika, koji su osnovno školovanje završili sa 12,68 poena u proseku iz srpskog, 9,71 iz matematike, i 12,8 na kombinovanom testu.

Nepravilnosti nije bilo, osim prijave u vezi sa kombinovanim testom u Prokuplju, ali da li je i tu bilo nepravilnosti utvrdiće prosvetna inspekcija. Osim toga, što se tehničkog dela tiče, čuvanja i podele testova, nije bilo nijednog prigovora - dodaje Jovanović.

Inače, ove godine je primenjen novi sistem bodovanja, po kome su učenici mogli da na prijemnom imaju najviše 30 bodova iz tri testa. Na pojedinačnim testovima su mogli da osvoje po 20 bodova, ali se oni množe koeficijentom 0,5, pa je tako onaj ko je tačno uradio ceo test na kraju imao 10 bodova. 


Konačni rezultati 25. juna

Nakon što su danas izašli preliminarni rezultati ispita, oni koji imaju primedbe mogu se žaliti sutra od 8 do 15 sati školskim komisijama, a u ponedeljak u istom terminu i okružnim.

Konačni rezultati će biti istaknuti 25. juna u 20 sati, a budući srednjoškolci će popunjene liste želja predavati 26. i 27. jula.

Prvi upisni krug je zakazan za  6. i 7. jul, a 9. jula biće održan i drugi upisni krug.

Za one koji nisu izašli na završni ispit, kaže Jovanović, polaganje će biti organizovano avgusta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nastavnik

    10:35 // 20. 6. 2015.

    Nepravilnosti nije bilo??? U skoli "9.oktobar" u Prokuplju na kobinovanom testu 73 ucenika ima 20 bodova, a ucenici su test polagali u Sportskoj hali. Toliko o tome da nepravilnosti nije bilo.

  • majka

    02:24 // 20. 6. 2015.

    Vise od tri meseca casovi su bili skraceni na 30 minuta; prvi put su deca radila potpuno nove zadatke; veceras nisu istaknuti preliminarni rezultati u mnogim skolama; koga cudi bilo sta?

    • shaft

      08:53 // 21. 6. 2015.

      Tacno!Dobri djaci su najvise izgubili zbog posledica strajka!Sada ce dnevnice za ekskurzije da oraspoloze pros.radnike.Stara narodna-Djaci djavoli-nastavnici jos gori!

  • Peron

    01:02 // 20. 6. 2015.

    Sve je to sistem zakazao. Iz godine u godinu sve više tzv. vukovaca koji ne zaslužuju taj epitet "najboljeg". A onda kada dođe red da đaci rešavaju PISA test budemo među najgorima. Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: