Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 21. 8. 2013.

| Društvo

Fotografisane srne na Bojaninim vodama

Autor:Zoran MarjanovićIzvor:Južne vesti
SrneJV.jpg
foto: Ranđel Todorović Raša

Na izletištu Bojanine vode na Suvoj planini, na pripremama fudbalerki ŽFK Mašinac, trener Ranđel Todorović Raša fotografisao je srne, što se retko događa u našim krajevima.

One su se pred objektivom Todorovićevog foto-aparata našle sasvim slučajno.

- Hteo sam da slikam trening kada su se na skijaškoj stazi pojavile dve prelepe srne, a uz njih i lane. Nije bilo vremena za podešavanje aparata. Škljocnuo sam, pa šta bude! Kad su oduševljene igračice pošle prema srnama, ove divne životinje nestale su u bukovoj šumi - priča Todorović.

U Skijaškom klubu “Niš” kažu da su prošlog leta, kada su kosili skijašku stazu, videli dva laneta koja su se danima igrala u travi. Niški lovci veruju da je Todorović snimio upravo ta dva laneta koja su porasla. Trening

- Na slici se vidi da su srne sasvim mlade. One još nisu imale loša iskustva s ljudima i zato su se tako slobodno pojavile. Verovatno su negde u blizini, zaklonjeni šumom, bili njihova majka i daleko oprezniji otac. Sezona parenja je u toku i ove životinje se sada kreću u grupama - objašnjava Miodrag Đorđević, upravnik Lovišta “Nišava” kojim gazduje Lovačko udruženje “Niš”.

Sve to nedvosmisleno govori da su srne pretvorile Bojanine vode u svoje stanište. Zahvaljujući hranilištima u podnožju Suve planine, srna ima kod Bancarevskog vrha, Jelašničke klisure i Loznatice. Otuda ih visoke temperature gone prema hladovitim šumama i pojilištima na Bojaninim vodama.

Povećanje broja njihovih jedinki je na Bojaninim vodama omogućila zabrana lova na ovu plemenitu divljač koja traje više od 20 godina. Kazna za odstreljenu srnu iznosi 200.000 dinara, a za srndaća i do 1,5 miliona dinara, zavisno od njegove trofejne vrednosti.

Uz takvu zaštitu srne su se namnožile, pa je Lovačko udruženje “Niš” dosad registrovalo 222 primerka na teritoriji 70 niških sela. Matični fond za srnu čini 500 jedinki, ali bi strogo kontrolisani lov mogao da bude dopušten i ranije, ukoliko bi to doprinelo biološkom jačanju populacije.

Ta važna funkcija zasad je prepuštena predatorima, najviše šakalima, koji su iz Bugarske i Rumunije stigli do Jelašničke klisure, i kurjacima na visokim rubovima šuma iznad Bojaninih voda. Svoj doprinos tome pružaju i lisice, koje vole da ukradu sasvim malo lane.  

Predlog: Foto-kolonija na Bojaninim vodama

Prvoj fotografiji srna sa Bojaninih voda obradovali su se i niški foto-amateri. Predsednik Foto-kluba FON iz Niša Ivan Tošić kaže: pejzaz

- Rašin snimak je pouzdan dokaz da za nas ima puno posla na Bojaninim vodama. Ovo je podsticaj za organizovanje foto-kolonije, čije bi teme bile biljke, životinje i ljudi u ovom prelepom prostranstvu nadomak Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Stojanovic

    07:24 // 22. 8. 2013.

    Što kaže provokator ne dive se svi tim prelepim životinjama, kud objaviste vest sad ima gladnici da krenu da pobiju i to malo što ima, ja bih zabranio lov na te životinje, kakva je to strast da ubiješ

  • rash89

    01:15 // 22. 8. 2013.

    Nisam znao da je ovo interesantna vest (ne kazem da nije), ali u mom selu (Rautovo, 4km od Niške banje) jednom mesečno preskoči srna put ili negde u šumi ih vidimo... imam utisak da ih ima dosta :)

  • Tamara

    20:45 // 21. 8. 2013.

    moj tata Rasa pronalazac:-))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: