Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 17. 5. 2016.

| Društvo

Izviđači bivših jugoslovenskih republika zajedno u Nišu

Autor:N. M, S. J. Izvor:Južne vesti
izvidjaci-3
Takmičili su se brđani i brđanke iz regiona; foto: FB strana OI "Mija Stanimirović"

Na 41. izviđačkom višeboju "Čika Dragi", koji je u Nišu od 13. do 15. maja organizovan 41. put, okupili su se izviđači iz svih krajeva Srbije i regiona i dokazali se u spretnosti i izviđačkim veštinama.

Kako kažu organizatori iz OI "Mija Stanimirović", po čijem prvom načelniku ovo takmičenje nosi ime, izviđači su pokazali koliko su vešti u snalaženju u prirodi pomoću topografske karte, prvoj pomoći, čvorologiji i drugim izviđačkim disciplinama.

izvidjaci U Nišu gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore; foto: FB strana OI "Mija Stanimirović"Osim tradicionalnog odredskog višeboja, koji okuplja izviđače starosti do 20 godina, ove godine je po drugi put organizovan Kup izviđačkog prijateljstva (KIP) u saradnji sa izviđačima iz bivših jugoslovenskih republika.

Nakon što je u okviru "Novembarskih susreta" prošle godine pokrenut u Banja Luci, ovaj kup je brđane i brđanke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije sada okupio u Nišu.

Poklapanje termina dveju akcija, odnosno spajanje KIP-a sa već postojećim akcijama, nije slučajno i ima svoju misiju. Cilj je upravo taj da se mlađi članovi izviđačke organizacije u neposrednom druženju sa starijima edukuju i upute u metode kojima iskusni izviđači pristupaju u zadatim situacijama - kaže starešina akcije Slobodan Tepavac.

Prema njegovim rečima, Kup izviđačkog prijateljstva ima misiju da prenebregne generacijski jaz i na jednom mestu okupi i mlade i nešto starije izviđače.

izvidjaci-2 Sedište akcije u OŠ "Ratko Vukićević"; foto: FB strana OI "Mija Stanimirović"Iako je praksa da se akcija organizuje pod šatorima, ove godine je zbog zahtevnije satnice, ali i velikog broja gostiju iz drugih republika, sedište aktivnosti bilo u OŠ “Ratko Vukićević“ i učesnicima bilo omogućeno da upoznaju grad, ali je takmičarska staza obuhvatila prirodne lepote njegove okoline.

Odred izviđača Mija Stanimirović osnovan je 1952. godine i jedan je od najstarijih odreda u Srbiji, a svakako najstariji u Nišu.

Iz njega su se kasnije odvojile čete koje su formirale samostalne odrede, te niški izviđački savez danas broji čak 9 odreda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • anka

    12:41 // 17. 5. 2016.

    Svaka čast.Tako i treba,da omladina pokaže šta je sloga i druzeljublje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: