Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 24. 2. 2014.

| Društvo

Jednosatni štrajk u “Žitopeku”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
žitopek2
Proizvodnja hleba staje na sat vremena, foto: blic.rs

Zbog, kako kažu, namere rukovodstva da niški “Žitopek” gurne u stečaj, radnici su rešili da organizuju jednočasovni štrajk upozorenja u krugu fabrike.

Članovi sindikata “Sloga”, najbrojnijeg sindikata u “Žitopeku”, zahtevaju ukidanje minimalne zarade, isplatu zarade za januar u celosti do 28. februara, otpočinjanje pregovora o zaključenju kolektivnog ugovora, kao i smenu odgovornih lica zbog dovođenja firme u katastrofalnu situaciju koja vodi u stečaj.

Ovakva odluka je donešena nakon sastanka sa Odborom direktora niškog proizvođača hleba, kada im je saopšteno da firma nije u mogućnosti da im isplaćuje zarade u celosti.

mladenoci Dragan Mladenović iz sindikata "Sloga", arhivska fotografijaTada im je rečeno, kako stoji u saopštenju “Sloge”, da će im u januaru biti isplaćeno samo 20 odsto od minimalne zarade zbog navodnih dugova od 420 miliona dinara. Zbog ovih dugova, tvrde radnici, rukovodstvo je saopštilo da preduzeće mora da ide u dokapitalizaciju i stečaj.

- Zabrinuti smo zbog budućnosti radnika našeg preduzeća jer nam se nameće da protiv svoje volje pristanemo na umanjenje vrednosti cene akcije sa sadašnjih 1000 na 230 dinara u korist slovenačke “DON DON” grupe pod uslovima dokapitalizacije u kojoj bi oni bili većinski vlasnici sa 90 odsto akcija. Mi nećemo pristati na ucene i nameru da se kroz loše poslovanje menadžmenta i gomilanjem dugova firma uvodi u stečaj, a radnici sutra isteraju na ulicu i ucenjuju neprihvatljim uslovima rada da bi posao uopšte zadržali - rekao je Dragan Mladenović, predsednik Sindikata Žitopek A.D.Niš Sloga.

U saopštenju stoji da je “Žitopek” najvećim delom u vlasništvu “Klas grupe”, dok jedan deo, na osnovu akcija, pripada radnicima.

Niški proizvođač hleba je, prema podacima sa sajt Narodne banke Srbije, bio u blokadi od 31. januara do 3. februra 2104. godine.

Štrajk upozorenja biće održan danas u periodu od 12 do 13 sati. Ukoliko se zahtevi sindikata i radnika ne ispune do petka 7. marta, od ponedeljka 10. marta radnici kreću u generalni štrajk do ispunjenja svih zahteva.


Tradicija duga više od 6 decenija

Žitopek je najveći pekarski kapacitet na teritoriji Niša i šire. Postoji od 1947. godine i svojim proizvodima snabdeva potrošače u 9 opština. Pokriva tržište od preko pola miliona stanovnika.

Svoju proizvodnju hleba, peciva i ostalih proizvoda od brašna realizuje u više svojih proizvodnih jedinica u Nišu i raspolaže sa preko 20 maloprodajnih objekta, vrši dostavu proizvoda do mesta prodaje svojim vozilima i pored građanstva snabdeva škole, vrtiće, bolnice i Vojsku Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • mladenović dragan

    16:13 // 12. 3. 2014.

    Što se tiče želje pojedinaca Žitopek neće propasti nikad . Sindikat Sloga u žitopeku se bori za radnike . Pojedini koji pominju tikve neka duvaju u njih. Hvala svima koji su uz nas

  • Перица Мали

    00:03 // 26. 2. 2014.

    Колико сам чуо да радници имају у власништву око 40% акција,то је довољно за неке одлуке,само треба да се организују.Не верујте синдикалцима,дувају у исту тикву са политичарима,одавно не штите раднике

    • dugo pamtim

      17:48 // 26. 2. 2014.

      Sindikalci nikada i nisu štitili radnike. Borili su se za svoje pozicije i bili produžena ruka rukovodstva.

  • Milan Niš

    14:48 // 25. 2. 2014.

    Propadnite skroz jer ne zaslužujete bolje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: