Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:23, 7. 3. 2011.

| Društvo

"Karaveštice" u Gornjem Međurovu (video)

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Povodom praznika Poklade Konjički Klub “Nonius” i Gradska opština Palilula organizovali su u Gornjem Međurovu treći put za redom manifestaciju “ Karaveštice“.

Ovaj stari običaj je okupio veliki broj ljudi, kako meštana Međurova i okolnih sela, tako i iz grada.
Na preskakanje vatre deca su došla pod maskama, a najlepša maska i najlepša veštica su dobile i nagrade.

Za dobro raspoloženje prisutnih pobrinuli su se Ivana i Riki Nedović, glumci Niškog narodnog pozorišta
Tradiciju i običaje oživela je i izvorna grupa Kovilje, koja je svojim programom vezanim za ovaj praznik oduševila sve prisutne, a najviše njihov ritualni program i specifičan govor ovog kraja.

- Prema običajima, upaljena je vatra, sa lutkama koje simbolizuju veštice i druge nemani iz tradicije, koju su preskakali i deca i roditelji, dok vatra nije potpuno dogorela, da bi se zatim sa ostatkom gara mazali lica, sa ubeđenjem da je svo zlo izašlo ovim spaljivanjem – rekao je Boban Mikić Većnik Go Palilula.

Druženje je završeno uz grejanu rakiju i topao čaj do kasno u noć. Domaćini ovogodišnjih Poklada bili su Toni i Jasna Ilieski.

- Uvek je lepo biti sa decom, a ova manifestacija je upravo posvećena njima. Ona ima za cilj promociju izvornog stvaralaštava,običaja, tradicije i kulture. Ona takođe upotpunjuje i kulturnu i turističku ponudu Opštine Palilula. Zbog toga je i ovog puta GO Palilula podržala ljude iz kk Nonijus, jer mislimo da sve što rade to rade kvalitetno – rekao je Boban Mikić.

Domaćini Jasna i Toni Ilieski su posebno zadovoljni jer je svake godine sve više posetitelja svesni da ova manifestacija polagano prevazilazi lokalne okvire.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: