Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 10. 10. 2013.

| Društvo

"Medicini rada" preti blokada zbog tužbi stomatologa

Autor:Sanja JanačkovićIzvor:Južne vesti
stomatologija.jpg
Ilustracija; foto: medradanis.rs;

Zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš mogli bi da ostanu bez plata, jer se očekuje da dvadesetak zaposlenih na stomatologiji, koji su tužili Zavod, dobiju na sudu, što će usloviti blokadu računa te ustanove.

Protiv ZZZR tužbe su podnela 23 stomatologa, tehničara i medicinske sestre, zato što im se plata obračunava "prema učinku", iako je 2009. godine Ustavni sud pravilnike drugih zdravstvenih ustanova, koji propisuju takav način isplate, proglasio neustavnim.

Ovo znači da su zaposleni u Odeljenju za stomatologiju bili podeljeni na "ugovorene", koji su primali punu platu, i "neugovorene", koji su morali sami da je zarade uz garantovan minimalac od dvadesetak hiljada dinara. Marijana-Matic Direktorka ZZZZR Marijana Matić

Pošto kategorije "ugovorenih i neugovorenih" radnika u Zakonu o radu uopšte ne postoje i zato što su slične sporove dobile njihove kolege iz drugih gradova, oni sada zahtevaju isplatu razlike do punih plata od sedamdesetak hiljada dinara za period od nekoliko godina.

- Izgubićemo verovatno, zaposleni će dobiti spor! Svakog trenutka očekujemo izvršno rešenje da jedna sestra koja je već dobila spor dobije i 500.000 dinara. Tužili su nas za 2011. i 2012. godinu, a evo, sad će i za 2013. Tužbe su najavili i penzioneri. Naš projektovan dug će iznositi oko 50 miliona dinara. Isplata ide direktno, što znači da će oba naša računa biti u blokadi i nećemo moći da isplaćujemo plate - kaže direktorka ZZZZR Marijana Matić.

Ona ističe da krivica nije na rukovodstvu ustanove jer je takav obračun urađen prema preporuci Ministarstva zdravlja iz 2006. godine, zbog čega pomoć za prevazilaženje ovog "ozbiljnog problema" traži od ministarstava zdravlja i finansija i objašnjava da je termine "ugovoreni" i "neugovoreni" izmislio Fond za zdravstveno osiguranje.

- Mi nismo krivi zbog ove situacije, a ona je ugrozila sve naše zaposlene. O problemu već dugo razgovaramo sa predstavnicima Fonda i Ministarstva. Moj predlog je da svih naših 36 "neugovorenih" radnika bude ugovoreno do 50 odsto, odnosno da im bude zagarantovana polovina plate, a da se za ostatak "bore" sami - kaže direktorka.

Ona dodaje da postoji mogućnost da se "prepiše" model koji je primenjen u Crnoj Gori, gde su stomatolozima date otpremnine uz mogućnost zakupa prostorijia zdravstvenih ustanova. Medicina-rada Zgrada uprave ZZZZR

Kao jedan od razloga koji otežava stomatolozima ZZZZR da ostvare pune plate, direktorka navodi činjenicu da među pacijentima nema dece, za razliku od, na primer, Doma zdravlja.


Dugovi možda još veći

Jedan od protetičara koji je tužio ovu ustanovu, računajuću period od 2008. do 2012. godine, tvrdi da dug prema njemu iznosi oko 30.000 evra.

- Primao sam minimalac od 24.000 dinara, a razlika do pune plate je 50.000 dinara. Kada tu sumu pomnožimo sa 60 meseci, dolazimo do 3.000.000 dinara. Toliko duguju samo meni - kaže ovaj stomatolog.

On objašnjava da je za obezbeđivanje pune plate nephodno da stomatolog zaradi oko 210.000 dinara, što nije bilo moguće jer, jednostavno, nema toliko posla, pa se, kako tvrdi, zbog ovakvog obračunavanja u praksi dešavalo da pojedini stomatolozi normu prave veštački. 

- Neki su fakturisali usluge čak i dok su bili na odmoru. Dešavalo se da pacijentima, uglavnom trudnicama, kao svoj rad ubeleže plombe koje su ranije imale, ili da rade poslove za koje nisu specijalizirali. Na primer, lekar specijalista za bolesti usta radi i protetiku ili oralnu hirurgiju da bi pokušao da zaradi platu. To je dovelo u pitanje i kvalitet usluga - priča ovaj protetičar.

On sa svojim kolegama postavlja pitanje zašto Pravilnik Medicine rada o sticanju i raspodeli zarada u stomatološkoj službi nije poništen 2009. godine kada su slični pravilnici drugih ustanova proglašeni neustavnim. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verka

    23:04 // 10. 10. 2013.

    Ma svi treba da rade "po ucinku" jer su onda ljubazniji,odgovorniji,savesniji.Imala sam prilike da prodjem kroz obe faze kod jednog te istog stomatologa i najbolji je bio kada je radio "po ucinku"!?

  • Milena Zikic

    19:19 // 10. 10. 2013.

    Doktorka Marija na slici , najbolji stomatolog :)

  • Milivoj

    17:20 // 10. 10. 2013.

    Ako preporuka ministarstva nije obavezujuca, a vi ste postupili po njoj onda ste vi iz rukovodstva i tek kako i odgovorni i krivi!

    • senka

      09:29 // 11. 10. 2013.

      Milivoj, inteligencija ti nije jača strana. Pa ko je zadužen za vodjenje politike zdravstva ? Ministarstvo ili direktorka. Oni se i onako menjaju na 2 godine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: