Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 22. 1. 2016.

| Društvo

Na Svratištu, gde su deca bežala od zime, zatvorena vrata

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
svratiste
Mališani više nemaju ovakvu mogućnost; foto: JV

Ove zime, i kad se temperature spuste ispod deset stepeni, deca koja rade na ulici više nemaju utočište u Svratištu koje je 5 godina radilo u Mačvanskoj ulici u Nišu. Iako je bilo otvoreno samo 4 sata dnevno, deca su to koristila da se utople, odmore, zabave i nešto nauče.

Među maloletnicima koji su tamo redovno svraćali je i 13-godišnji Denis

Svaki dan sam išao u svratište po nekoliko sati dnevno. Najviše su mi značili topla garderoba i obrok. Sada nemam gde da se zgrejem - priča Denis.

Njegov drug, 10-godišnji Sebastijan, kaže da je tamo naučio da piše, a posebno je uživao u tome da igra igrice i gleda crtaće.

Oni su dvoje od oko 250 dece koja su, prema podacima ranijeg koordiniatora Svratišta Boška Aleksića, na tom mestu poslednjih 5 godina dobijala pomoć. Vrata i za decu iz Niša, ali i okoline koja su kroz ovaj grad prolazila, sada su zatvorena jer su projekti u okviru kojih je Svratište radilo završeni.

svratiste Ova kapija sada je zatvorena; foto: JVOvaj problem najviše pogađa mališane koji su radili na ulici. Kako Aleksić objašnjava, reč je o deci koja imaju svoje kuće, ali uglavnom i nefunkcionalne porodice u kojima su zanemareni ili imaju loše uslove za život.

Deca koja su dolazila nalaze se na spisku Centra za socijalni rad, koji je i bio zadužen za njihovo zbrinjavanje. U Domu "Duško Radović" i Zavodu za vaspitanje dece i omladine postoje prihvatilišta gde Centar za socijalni rad može decu koja u skitnji ili nisu u stanju da se vrate u biološku porodicu smesti dok im se status ne razreši - objašnjava Aleksić.

Dodaje da ovo donekle ublažava problem nedostatka Svratišta, kao i da postoje organizacije koje trenutno rade na jačanju bioloških porodica te dece i pruža im se psihološka pomoć.

Ne verujem da će Svratište više da se u novom nacrtu zakon nađe kao usluga, u Strategiji ta usluga stoji kao mogućnost, insistirao sam na tome. Mislim da će nevladin sektor ubuduće pružati tu uslugu, a ona će morati da bude licencirana - kaže Aleksić.


"U Nišu nema dece ulice"

Usluga Svratišta nije predviđena gradskim budžetom, a razlog je, kako kaže gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Svetozar Aleksov, to što ostale institucije brinu o deci.

To su deca koja nisu pod punim roditeljskim nadzorom, provode više vremena na ulici, ali imaju gde da odu. To nisu deca ulice, a svratište je predviđeno da prime decu koja nemaju gde - kaže Aleksov.

Dodaje da se situacijama kada, na primer, dete iz Kraljeva pobegne od roditelja i dođe u Niš i postane "dete ulice", problem rešavaju policija i Centar za socijalni rad.

Rešava se tako što Centar za socijalni rad prihvata dete, ide ili u Dom "Duško Radović" ili u Zavod za vaspitanje dece i omladine. To je redovni program institucija - kaže Aleksov.

Dodaje da Grad podržava projektno finansiranje Svratišta i angažovanje "ljudi dobre volje" da ulože rad i omoguće prijatan, topao prostor, sok, osveženje i hranu za decu koja to kod kuće nemaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RODOLJUB

    08:23 // 23. 1. 2016.

    Sta znaci " DECA KOJA RADE NA ULICI"? Ovo je problem sistema, odgovornost porodice. Tragedija i poraz drustva.

  • Milutin M.

    08:00 // 23. 1. 2016.

    Ovi iz gradske vlasti bolje da ćute. Čim nešto progovore pokažu kako su samo što su članovi partije došli na te pozicije! Uskoro ćemo im dati ponovo šansu da se pokažu pa sami smo krivi za ovakav kadar. Odakle li ih samo izvlače?

  • Lazar Krstic

    23:11 // 22. 1. 2016.

    Sramota i grehota velika prema deci ,koja nemaju gde da se ogreju i nesto pojedu,pa ako treba i prespavaju.To postoji u svim civilizovanim zemljama,ali Nis izgleda prednjaci po naopakosti i inatu sadasnjih celnika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: